Waar ben je naar opzoek?

Combinatie een te snel werkende schildklier en borstvoeding geven. Gaat dat?

4 minuten lezen Sjors
Combinatie een te snel werkende schildklier en borstvoeding geven. Gaat dat?

Oké. Allereerst. Mijn Radiostilte. Excuses hiervoor… Ik weet soms even niet waar ik de tijd vandaan moet halen. Ik schrijf graag. Heel graag. Het standaard excuus; te druk en geen energie want uitgeput. Als newbie mom is alles weer even inkomen, borstvoeding, slaapjes en het combineren met vier (!) kindjes.

Uitgeput maar niet door de borstvoeding

Mijn kleine chubby cheeks is deze week vier maanden geworden. De borstvoeding vloeit rijkelijk en hij drinkt ongeveer om de twee á drie uur,  met ‘s avonds een uitschieter van ongeveer vijf uurtjes. Ik voel me nog alsof het gister was. Voor alle mama’s die dit doen, nee alle mama’s die een gezin runnen, maakt niet uit hoeveel kinderen, petje af. Ik ben uitgeput en ik weet dat dit niet door de borstvoeding komt. Hoewel de mensen om mij heen hier enigszins anders over denken.

Lees ook:
Gebroken nachten, kan daar een verbod op komen?

Thyreoïditis: een te snel werkende schildklier

Inmiddels ben ik er achter dat ik een thyeorïditis ontwikkeld heb (postpartum waarschijnlijk, dit was bij mijn derde kindje ook). Dit betekent een te snel werkende schildklier. Ik ken mijn lijf super goed. De vorige keer kwam ik er ook zelf achter door de enorme hartkloppingen die ik ervaar. Naast alle ontzwanger klachten was dit iets wat ik niet kon plaatsen. En nu weer. Wat betekent dit voor mij?

De klachten

Ik heb super veel klachten, om er een paar te noemen;

 • Hartkloppingen/ Overslaan – fladderen
 • Kortademigheid
 • Gejaagd, onrustig gevoel
 • Gewichtsverlies ondanks toegenomen eetlust
 • Extreme vermoeidheid
 • Trillende handen
 • Snel warm hebben en zweten
 • Extreme haaruitval

Postpartum opgelopen

Hier ga ik vanuit, omdat dit de vorige keer ook zo was. Mijn afspraak met de internist staat voor volgende week gepland. Dan weet zeker of het dit is, maar wat is het nu eigenlijk?

Thyeorïditis ontstaat doordat er na de bevalling (postpartum) te veel antistoffen worden aangemaakt tegen het schildklierhormoon, waardoor deze klachten ontstaan. Er volgt dan een andere periode, waar er een tekort hieraan ontstaat. Dit levert dan weer andere klachten op. Vijf tot zeven procent van alle bevallen vrouwen ontwikkelen binnen het eerste jaar een postpartum thyreoïditis. Vaak gaat dit vanzelf over. Na een jaar was mijn eigen ervaring. Een kwart van deze vrouwen ontwikkelt en een te trage schildklier: hypothyreoïdie.

Lees ook:
Zo gezond zijn tomaten

Ondervoed

Deze keer heb ik ook een diëtiste opgezocht. Ik val enorm af en zonder hulp lukt het me niet om op gewicht te blijven en raak ik ondervoed. Ik wil graag door blijven voeden en een gezond gewicht hanteren.
Nu heeft ze voor mij een voedingsplan gemaakt. Ik heb altijd geweten dat ik veel verbrand zonder dat ik borstvoeding geef. Met borstvoeding is dit meer natuurlijk en door de te snel werkende schildklier helemaal. Dus, kortom een zooitje.

Calorieën

Ik moet minimaal 3000 kcal naar binnen werken. Dit is echt een hoop, maar het moet, wil ik op gezond gewicht komen en blijven. Het lukt me redelijk hoor, maar de tussendoortjes schieten er soms bij in. Ook maak ik een overzicht van wat ik eet zodat ik kan zien of het me lukt. Het is een enorme uitdaging om hieraan te voldoen.

Het effect

Doordat mijn lijf te veel calorieën te verbruikt in verhouding met wat ik voorheen at, zorgt dat voor klachten. Ik ben vooral uitgeput. Echt. Hartstikke logisch. Mijn lijf krijgt te weinig binnen en werkt op een enorm tempo, 24 uur per dag zeven dagen in de week. En de goedbedoelde adviezen om te stoppen met borstvoeden snap ik enigszins, het levert heel misschien wat meer energie op. Het afvallen komt grotendeels door de schildklier, en het afbouwen van borstvoeding bij 4 maanden is een enorme taak. Graag blijf ik voeden en probeer ik via de juiste voeding en extra vitamines alles op orde te krijgen. Bij mijn derde kindje heb ik anderhalf jaar kunnen voeden, zonder diëtiste met als gevolg dat mijn laagste gewicht 50 kilo was. Ondervoed dus. Dit was nooit de bedoeling natuurlijk.

Gezond borstvoeden

Deze keer ga ik keihard mijn best doen om gezond te blijven. Ik gebruik extra vitamines ook om de borstvoeding voedzaam te houden. Vitamine van Viridian Pregancy, Minami Omega MorDHA en Shatavari. Het voeden moet wel gezond blijven. Vooral voor mijzelf, maar ook voor mijn gezin. Zij hebben niks aan een mama/vrouw die uitgeput aan haar dag begint, het liefst wilt slapen en niet alles draaiende kan houden. Ik weet niet hoeveel tijd het me gaat kosten om op gewicht te komen. Ik ga voor vijf á zeven kilo. Zeker weten dat ik me dan een stuk beter voel, en dat ik de schildklier klachten iets beter kan hebben. Het stabiliseren van de schildklier zal een jaar duren, denk ik.  Tot die tijd ~ bunkeren ~ !!

Wie heeft deze ervaring nog meer?

Foto credits

BewarenBewaren

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 2 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 2 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 2 maanden geleden
 • 7 minuten lezen