Waar ben je naar opzoek?

De 7 dingen waar elke moeder zich schuldig over voelt

3 minuten lezen tilda Tilda Timmers
De 7 dingen waar elke moeder zich schuldig over voelt

Zodra je moeder bent, zijn er steevast een aantal dingen waar je je schuldig over gaat voelen. En heb je net het ene obstakel getackeld en voel je je daar inmiddels niet meer schuldig over, dan volgt er al snel weer een nieuwe voor in de plaats.

Het is alsof je brein een soort roulette uitvoert en steeds weer opnieuw het balletje ergens anders terecht laat komen. Dit zijn de zeven dingen waar bijna elke moeder zich schuldig over voelt:

1. Het gebruik van je telefoon.

Je weet diep van binnen, dat je je telefoon weg moet leggen als je met je kindjes (bezig) bent, maar vaak lukt het moeders niet, omdat er constant een beroep op je wordt gedaan. Je telefoon helemaal elimineren als je thuis bent met je kindje(s) is niet haalbaar. Leg hem uit het zicht en sta jezelf een keer per uur toe om even je mail/app/social media te checken en leg hem dan weer weg.

2. Dat je niet zo vaak thuis bent met je kleintje(s), als je zou willen.

Omdat je moet werken bijvoorbeeld. Bijna elke moeder die ik spreek in mijn praktijk, heeft hier last van. De constante zoektocht naar balans tussen werk en je privéleven is een pittige. Probeer als je aan het werk bent, je focus op je werk te houden en als je thuis bent, echt de focus op thuis te houden. Zo leef je meer in het moment en ben je in beide situaties zo bewust mogelijk aanwezig.

Lees ook: Het was een gewone dag…

3. Bijna elke moeder die ik spreek, heeft wel een incident meegemaakt

Je weet wel, zo’n incident, waarbij je kindje gevallen is. Of het nu van de commode is, uit een buggy gelanceerd of uit de schommel is gegleden. Het kan allemaal gebeuren. Bedenk je, dat kinderen wel wat kunnen hebben en jij er alles aan doet om ze te beschermen. En dat er ook wel eens momenten zullen zijn, waarin dat niet lukt of je gewoon een keer niet oplet. Net zoals zoveel andere moeders dit ook overkomt.

4. Omdat je wel eens ruzie maakt met je partner waar de kindjes bij zijn.

Ik hoor dit zo vaak in mijn praktijk. Hoe hard we het ons van te voren ook allemaal voornemen, dit gebeurt ons allemaal wel eens. En dat is vervelend, maar niet onoverkomelijk. Leg uit aan je kindje(s) wat er zojuist gebeurde en dat het niks met hen te maken heeft. Dat je veel van hem of haar houdt en dat die ruzie daar geen afbreuk aan doet. Je bent ook maar een mens. Je bent niet perfect en dat hoeft ook helemaal niet.

5. Elke moeder heeft soms negatieve gedachten over het moederschap.

Omdat je het soms gewoon even heel zwaar vindt allemaal en de positiviteit ver te zoeken is. Dat maakt je geen slechte moeder, dat maakt je menselijk. Je mag soms gewoon even balen van wat er gaande is en je hoeft het niet allemaal leuk te vinden. Spreek dit vooral uit. Je hoeft dit soort dingen niet alleen aan te gaan.

6. Er zijn soms situaties waarin je je geduld verliest als moeder.

Omdat je peuter voor de zoveelste keer in zijn broek heeft geplast of omdat je baby vier keer komt voor een voeding, ‘s nachts. Het is niet erg, het mag er gewoon zijn. Iedere moeder kent dit soort momenten en het is oké, om niet altijd begripvol en zen te reageren. Ga daarna even zitten met je kindje en leg het uit. Hoe klein ze ook zijn, ze snappen veel meer dan wij denken.

Lees ook: De 7 beste tips als je zwanger op vakantie gaat

7. Iedere mama heeft behoefte aan tijd voor zichzelf.

Al is het maar een uurtje per week. De meeste moeders die ik zie in mijn praktijk, voelen zich hier erg schuldig over. Omdat ze vinden, dat ze hun kindje(s) tekort doen. Omdat ze thuis “horen” te zijn. Onthoud goed, dat een blije mama, ook zorgt voor blije kindjes. Ook jij moet af en toe opladen om de dagelijkse beslommeringen aan te kunnen. Daar is niks mis mee! Vooral lekker doen! Je wordt er een gelukkiger mens van.

Herkenbaar?

Merk je dat jij ook last hebt van allerlei schuldgevoelens en wil je hier vanaf? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Samen werken we aan je zelfvertrouwen en aan acceptatie van wat er allemaal in je omgaat.

Tilda Timmers

Tilda Timmer is therapeut en ervaringsdeskundige voor moeders en vaders zonder roze wolk. Ze heeft twee boeken geschreven: ‘Toen kreeg ik weer lucht’ & ‘This Is Post Partum’.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 2 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 2 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen