Waar ben je naar opzoek?

Heb jij de perfecte moeder al ontmoet?

2 minuten lezen tilda Tilda Timmers
Heb jij de perfecte moeder al ontmoet?

Heb jij de perfecte moeder al ontmoet?

Als je social media en televisie moet geloven, bestaan er alleen maar perfecte moeders. We zien reclames op tv met kinderen die niet nooit huilen en zielsgelukkige mama’s. We zien Instagram foto’s van moeders die nooit een stress moment lijken te ervaren. Daarnaast zijn alle bekende moeders ook allemaal binnen no time back in shape. Geen wonder dus, dat de meeste (nieuwbakken) moeders zich afvragen: “Doe ik het wel goed?”

En vaak is het ook: “Ik heb eigenlijk vrij vaak stress, mijn kindje(s) huilen vaak, ik ben ook nog steeds mijn zwangerschapskilo’s niet kwijt.”

Dit soort gedachten zijn heel begrijpelijk en ook heel normaal voor moeders. De emoties nemen vaak de overhand en als je net bevallen bent, gieren de hormonen ook nog eens door je lijf. Hierdoor kan je minder goed (of soms helemaal niet) relativeren, waardoor je je regelmatig afvraagt: “Wie is deze vrouw? Ik herken mezelf amper terug.”

Lees ook: De mythe van de perfecte moeder

Intens moe

Doordat je je moet schikken in een nieuwe rol als moeder en alle bijbehorende onzekerheden die daar bij komen kijken, zou je bijna vergeten dat het nogal wat is. Je bent net bevallen, je bent intens moe door de slapeloze nachten en je hebt geen idee wat je aan het doen bent. Het leven is ineens een grote ontdekkingsreis geworden en elke dag is het weer opnieuw de routes uitstippelen en survivallen. Ze voelen zich incapabele moeders, kijken naar al die zogenaamd ‘perfecte moeders’, die ze overal om zich heen zien.

Opgebrand

Dan is het niet zo gek, dat sommige mama’s op een gegeven moment opgebrand zijn. De lat ligt ongelofelijk hoog en na een tijdje is de koek op. De energie is opgebrand en mama gaat langzaam uit als een nachtkaars. Dat klinkt voor sommigen misschien dramatisch in de oren, maar dat is het ook! De mama’s die ik zie in de praktijk, zijn vaak de wanhoop nabij. Omdat ze het idee hebben, een slechte moeder te zijn. Dat ze niet voldoen aan alle verwachtingen die ze opgelegd krijgen (ook door zichzelf).

Lees ook: 6x de altijd perfecte moeder

De perfecte moeder bestaat niet!

Laten we een ding heel duidelijk stellen: de perfecte moeder bestaat niet. Ze lijken misschien perfect met hun Pinterest waardig gestylede huize, afgetrainde lichamen en immer gelukkige selfies op Facebook. Prik daar doorheen, want enerzijds zijn de bekende mama’s voorzien van een volledige staf aan koks, stylisten en personal trainers. Ten tweede is een leuke foto op social media ook maar een momentopname. Wie weet zit die betreffende moeder daarna ook wel met doorgelekte zoog kompressen in de auto of heeft ze ‘s avonds ruzie met haar partner. Niks is wat het lijkt, dus probeer het niet in te vullen voor een ander en jezelf. Accepteer de situatie zoals hij is. Jij bent goed, precies zoals je bent!.

Mocht je na het lezen van dit artikel denken, ik wil van mijn onzekerheden af! Mail dan naar info@froufroucoaching.nl en maak vrijblijvend kennis met Frou Frou Coaching!

Bron beeld: Pixabay en eigen materiaal

Tilda Timmers

Tilda Timmer is therapeut en ervaringsdeskundige voor moeders en vaders zonder roze wolk. Ze heeft twee boeken geschreven: ‘Toen kreeg ik weer lucht’ & ‘This Is Post Partum’.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 weken geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 weken geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 4 weken geleden
  • 7 minuten lezen