Waar ben je naar opzoek?

Inmiddels is het zover en zijn alle scholen in het hele land weer begonnen. En… moeders met schoolgaande kids, hoe is dat? Is de rust thuis wedergekeerd of begint het gejaag van halen, brengen, clubjes, afspreken, VSO, BSO weer? Ik weet nog dat mijn moeder altijd zei: “Als de scholen weer beginnen, dan begint mijn vakantie.” Daar snapte ik helemaal niets van. Wij waren toch de liefste en gezelligste kinderen om thuis te hebben? Heb jij een kind wat aan de eerste schooldag begint? Dan is dit een blog waar je veel informatie uit kunt halen.

De eerste schooldag

Zo’n eerste schooldag vond ik altijd spannend. Wat is een leuk plekje om te zitten? Is de juf lief en mag je in deze klas ook fruit eten onder schooltijd? Wat een onzekerheden voor een kind. En zeker net zo spannend voor de ouders. In dit artikel kun je lezen hoe je zoveel mogelijk onzekerheden kunt wegnemen bij jezelf én je kind.

Als kleuterjuf weet ik er namelijk alles van. Er zijn kinderen die het fantastisch vinden om naar school te gaan, die de hele vakantie gevraagd hebben wanneer ze nou weer naar school mogen. En er zijn kinderen die het vreselijk spannend vinden. Hun ouders hebben, voor het naar school gaan, al hele drama’s moeten sussen. Zij staan soms ook met tranen in hun ogen bij de deur van de klas. Het is ook niet niets, die eerste schooldag.

En zeker de aller-allereerste schooldag is spannend, als je kind net vier is geworden. Je geeft je lieve kind af aan een juf die je niet kent. En wel vijf dagen! Ze zal vast lief zijn en gestudeerd hebben, maar waar het echt om gaat is dat je kleine schat het naar zijn zin heeft. En dat hij of zij gezien wordt.

Lees verder onder de afbeelding!

De eerste schooldag van je kind

Lees meer over de eerste schooldag in deze blogs:

Laat het los, het komt goed!

Inmiddels weet ik daar ook als mama alles van: je kind aan iemand anders toevertrouwen. ‘Loslaten’ heet dat. Wat een rotwoord: je wilt je kindje toch altijd bij je hebben? Ik zie nu al op tegen die eerste schooldag. Ondanks dat ik weet dat het goed is voor een kind en dat het ook goed komt.

Dat vertrouwen mag jij ook hebben, want het is namelijk echt zo. Ik heb nog nooit een kind in de klas gehad, dat niet kon wennen. En negen van de tien keer was vooral het afscheid nemen het grote probleem. Ik heb heel wat krijsende kleutertjes stevig vast moeten houden, omdat ze anders in hun vader of moeder zouden klimmen. Ik deed daarna gauw de deur dicht. Zodra het ochtendritueel begon, keerde de rust terug bij het nieuwe kind en de rest van de klas. Als de nieuwe kleuter afgeleid is en na de kring zelfs wat gaat kijken en spelen, is het leed meestal gauw vergeten. Even een geruststellend telefoontje naar papa of mama en iedereen is weer blij.

Veel ouders vertelden me dat ze zich niet zoveel meer herinnerden van “hoe dat nou ook weer werkt” op school. Het is ook al even geleden natuurlijk: time flies. Dus hoe bereid je je kind daar goed op voor, als je het zelf niet meer precies weet? Tadaa, je boft als je dit artikel leest!

10 gouden tips voor een fijne start van de eerste schooldag

Want hier zijn 10 gouden tips voor een fijne start van de (aller) eerste schooldag, uit de eigen hand van een ervaren kleuterleidster die inmiddels dus ook mama is:

Tip 1: Maak kennis met de school

Spreek een keer van tevoren af op school, zodat je kind de juf en de klas heeft gezien. Dat voelt veilig. Ook voor jezelf is het prettig als je al het een en ander kunt vragen aan de juf. En als je een goed gevoel bij haar hebt, straalt dat positieve gevoel over op je kind.

Tip 2: Meld bijzonderheden

Geef eventuele bijzonderheden over je kind meteen door. Zorg er ook voor dat ze jullie telefoonnummers en reservenummers heeft. Niets zo sneu als een ziek kind en niemand die bereikbaar is. Ik heb dat helaas een paar keer meegemaakt.

Tip 3: Wees op de hoogte / lees je in

Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van een aantal praktische zaken:

  • hoe laat is de school open voordat de les begint?
  • wat is gebruikelijk bij binnenkomst in de klas? bijvoorbeeld: een werkje pakken uit de kast/een boekje lezen/op het eigen plekje zitten?
  • wat moet je kind meenemen (dingen als fruit en gymschoentjes)?
  • waar mag je kind gaan zitten?
  • waar mag de jas, het fruit, de tas, de melk? (extra tip: voorzie alles van een naam)
  • waar zijn de wc’tjes?

Tip 4: Bekenden?

Check voor de eerste schooldag of je iemand kent in de klas. Een andere ouder die je kan bijpraten over het reilen en zeilen of een bekende leerling die je kind wat wegwijs kan maken.

Tip 5: Een goed begin van de dag

Sta op tijd op. Rustig samen ontbijten en je kind voorbereiden op de dag, is een fijne, warme start. Bespreek samen hoe de dag eruit zal zien. Niet alleen fijn bij de eerste schooldag, maar maak hier een routine van. Je hebt in de ochtend geen zin in haasten en stressen. Pas je ritme aan op de schooldagen van je kind.

Tip 6: Bekijk de klas (met je kind)

In de klas: bekijk samen met je kind in de klas de dagritmekaartjes. Daarop kun je zien wat je kind allemaal gaat doen die dag en in welke volgorde. Duidelijke verwachtingen zorgen voor een veilig gevoel bij kleine kinderen. Na schooltijd weet je dan ook wat je kind heeft gedaan die dag en dat helpt om gerichte vragen te stellen. Veel kinderen weten niet meer wat ze de hele dag hebben gedaan, maar met wat hulp komt de herinnering vast snel terug. Veel kletsplezier gewenst.

Tip 7: Afscheid nemen

Wat betreft het afscheid: spreek van te voren, voor de eerste schooldag, duidelijk af hoe ‘het afscheid nemen in de klas’ zal gaan. Bijvoorbeeld: we komen op school, hangen jouw jas op, dan doen we samen een werkje, dan krijg je een kus en dan ga ik. Hou het afscheid kort en duidelijk. Het uitstellen van het moment maakt het alleen maar moeilijker. Dit vergt soms daadkracht van de ouder. Ik kan me voorstellen dat het vreselijk is om weg te gaan als je kind het moeilijk heeft, maar het is echt het beste. Spreek gerust met de juf af dat je belt na een half uur, of dat zij jou belt.

Tip 8: Waar sta je?

Spreek met je kind een duidelijke plaats af op het schoolplein waar je staat na schooltijd. Alle kinderen komen tegelijk naar buiten en dan kan het erg druk zijn.

Tip 9: afspraken BSO

Gaat je kind naar de Buitenschoolse Opvang, probeer dan de eerste weken zelf te halen en brengen. Dat is rustig en veilig voor je kind. Of regel indien mogelijk een opa of oma. Zo krijgt je kind niet al het nieuwe in één keer te verwerken. En je kunt even aan de juf vragen hoe het is gegaan.

Tip 10: Plan niet teveel

Hou de eerste schooldag en schoolweken na schooltijd heel rustig. Op school doen kinderen zoveel nieuwe indrukken op, die verwerkt moeten worden. Laat ze lekker spelen of juist tot rust komen op de bank met een kopje thee en een boekje. Wellicht heeft je kind behoefte aan een kort dutje?

Lieve papa’s en mama’s, veel plezier tijdens de (aller) eerste schooldag van jullie “allesjes”. Een rustige, veilige en warme start gewenst voor jullie en jullie kinderen!

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar mail@love2bemama.com.

Reacties
  • Emma zei

    Bedankt voor dit leuke artikel over de eerste schooldag. Mijn oudste is 3,5 en mag dus binnenkort naar het basisonderwijs. Zelf vindt hij het alleen maar een leuk idee, maar mama denkt daar net iets anders over. Tip 1 vind ik een goede, mijn man en ik gaan zeker een keer naar de school toe, om kennis te maken. Hopelijk went het dan allemaal snel.

  • Julia zei

    Heel leuk geschreven en verschrikkelijk helder. Bedankt voor het plaatsen. Onze kleine gaat ook binnenkort naar school 😀

  • Sacha zei

    Erg leuk! Praktische tips ook. Vooral de tip van niet te lang doen over het afscheid nemen is uit het leven gegrepen. Bij ons bleven de meeste ouders erg lang in het lokaal, totdat het verzoek van de juf kwam dat niet meer te doen. De onrust bij veel kinderen was meteen verdwenen. Lang tegen vreemde benen aankijken was niet bevorderlijk. De ouders leken elkaar aan te steken. “Oh als de rest lang blijft hangen, doe ik dat ook”.

    Verder is het handig om je kind te trainen in ‘zelfredzaamheid’. Dat werd gisteren ook nog benadrukt tijdens een infoavond op school. Juf noemde het voorbeeld van ouders die de jas van hun kind uit doen, ophangen, de tas in de bak doen etc. En dat het betreffende kind een en ander tijdens schooltijd best zelf blijkt te kunnen. Moet ook want juf heeft geen tijd om dat voor iedereen te doen. Ook zelf de billen afvegen moet worden getraind.

    Wij hebben nu een magnetisch planbord op de koelkast hangen met dezelfde dagkleuren als op school. Die heb je in alle soorten en maten; wij hebben en voordelig ding van de Action. Dat geeft ook wat structuur. Daarbij werkt het ook altijd goed om af te kunnen tellen naar bepaalde gebeurtenissen m.b.v. een schema en stickers plakken/kruisjes zetten. Sowieso het praten over school is erg leuk (vooruitblikken en evalueren). Hoe meer je zelf weet over de dagindeling hoe makkelijker het praat.

  • Angélique zei

    Leuk te lezen! Mijn jongste wordt 13 nov ook alweer 4 jaar. Hij heeft nog weinig zin om te gaan, maar dat komt ongetwijfeld ook bij hem goed.
    Groetjes Angélique

  • Olga zei

    Leuk artikel! Het is inderdaad een behoorlijke stap. Soms denk ik dat het voor de ouders erger is dan voor het kind maar iedereen moet wennen. Mijn jongste dochter is in april naar school gegaan maar zij heeft nu na de zomervakantie ook even moeite om te wennen. Even rustig aan dus, dan komt dat wel weer goed.

    Groetjes, Olga

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Alleenstaande moeder fulltime werken tips

  • 4 weken geleden
  • 4 minuten lezen
Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 4 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 4 maanden geleden
  • 4 minuten lezen