Waar ben je naar opzoek?

Watermethode stilgeboren baby: hoe gaat dit in zijn werk?

2 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Watermethode stilgeboren baby: hoe gaat dit in zijn werk?

Wanneer je baby stil geboren wordt, na een zwangerschap, moet je zowel kennismaken als afscheid nemen. Dit is een immens zware en verdrietige taak. De watermethode is er om stil geboren kindjes op een pure, liefdevolle manier op te baren.

De watermethode is een manier van opbaren voor stilgeboren baby’s. Door het water neemt de baby dezelfde houding aan als in de baarmoeder. Dit zorgt dat het opbaren er heel natuurlijk uitziet. Iets wat voor veel ouders rust brengt in een onwijs verdrietige periode.

Hoe werkt de watermethode?

Het stilgeboren kindje wordt in een bak koud kraanwater gelegen. Dit water moet elke dag ververst worden en moet koel gehouden worden. Dit doe je door middel van koelelementen, een koelplaat (via de uitvaartondernemer) of ijsblokjes. Je kan de watermethode dus ook heel goed zelf toepassen. Iets wat prettig is als jullie nog wat tijd nodig hebben met je stilgeboren kindje.

Het koude water voorkomt verkleuring van de nagels en lippen. Er treedt daarnaast bij de watermethode geen vervorming op. Je kan als je wil ook nog gewoon foto’s maken met je baby en deze uit het water halen om te knuffelen. Dit levert voor veel ouders nog onwijs kostbare momenten op. Niet te vergeten: ze hebben de tijd die ze nodig hebben om ook echt afscheid te nemen.

Vanaf welke zwangerschapsduur kan de watermethode worden toegepast?

Bij de watermethode maakt het niet uit hoelang je zwanger was. Je kan dit toepassen van 6 tot en met 42 weken. De huid van baby’s met een kortere zwangerschapsduur is meestal heel kwetsbaar. Door op te baren door middel van de watermethode blijft het huidje intact. Ook de kleur van de baby blijft langer roze. Als ouders zijnde kan je er voor kiezen om foto’s te maken in het water of op het droge. Je hebt geen speciaal water nodig.

Hoelang kan ik mijn kindje opgebaard laten?

Dit varieert van één tot enkele dagen. Hierna kan het gebeuren dat het water verkleurt en ook de huid en nageltjes van de baby paarsig gaan worden. Je kan de watermethode dus toepassen voor een paar dagen. Je gebruikt het beste koud water, maar sommige ouders vinden het prettiger om afscheid te nemen in handwarm water. Je kan het water ook tussentijds even verwisselen. Zorg er echter wel voor dat je daarna weer koud water gebruikt. Zo blijft je baby het langste mooi van kleur.

Eerste menstruatie na een miskraam

Van alle zwangerschappen loopt ongeveer 15 procent uit op een miskraam. Een miskraam kan je helaas niet voorkomen. Er zijn wel factoren die een rol kunnen spelen in hoe groot de kans is dat een zwangerschap op een miskraam uitloopt….

 • Denise Meijer

Is de methode bekend?

Mocht je helaas voor de hartverscheurende keuze komen te staan dat je jouw kindje moet opbaren, dan zijn gelukkig de meeste verloskundigen en ziekenhuizen al bekend met het gebruik van de watermethode. Mocht je een arts treffen die er toevallig nog nooit van heeft gehoord, dan zal je merken dat er altijd wel de bereidheid bestaat om jou je kindje te laten opbaren zoals je wil. De watermethode wordt namelijk steeds vaker toegepast. Het zorgt namelijk voor een langer en waardig afscheid van je stilgeboren baby.

8x Hoe ga je om met een miskraam?

Ik dacht altijd luchtig over het krijgen van een miskraam. Ach, kan gebeuren. Het is vervelend en naar maar op een gegeven moment ga je weer door en laat je het achter je. Totdat ik zelf een miskraam kreeg met…

 • Linda Bosscher

Voordelen van de watermethode

 • De huid wordt lichter en blijft langer mooi roze bij de watermetode.
 • Er treedt minder vervorming op.
 • De baby neemt een natuurlijke foetushouding aan.
 • Je hebt de tijd om mooie foto’s van je baby te maken.
 • Je kan je baby laten zien en vrienden/ familie afscheid laten nemen.
 • Je kan je kindje aanraken zonder deze te beschadigen.
 • De watermethode is voor iedereen en ook niet duur.

Is je baby stilgeboren? Dan willen we je heel veel sterkte wensen. Met het verdriet, het afscheid nemen en de verwerking. Als de watermethode bij jullie past dan kun je hiervoor kiezen.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 1 jaar geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 1 jaar geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 1 jaar geleden
 • 4 minuten lezen