Waar ben je naar opzoek?

Moeder zijn en het nog leuk vinden ook: optimaal genieten!

3 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Moeder zijn en het nog leuk vinden ook: optimaal genieten!

Als moeders zijnde hoeven we jullie niet te vertellen dat het moederschap soms best pittig kan zijn. Er kunnen zelfs dagen zijn dat je het helemaal niet eens leuk vindt. Meestal zijn dit vooral de momenten dat je de hele dag troep aan het opruimen bent, politieagentje speelt en spaghettiresten van de muur staat te boenen. Hoe kan je optimaal genieten van het moederschap? Zo kan je zelfs op de mindere dagen moeder zijn en het nog leuk vinden ook!

We zijn denk ik niet de enige die het moederschap altijd enigszins hebben geromantiseerd. Zo gek is dat ook niet, want ook als moeder zijnde wordt je vaak door schade en schande wijzer. Iedere leeftijdscategorie komt namelijk weer met een nieuw setje aan specifieke uitdagingen. Dit kan soms zo ver gaan dat je het allemaal niet zo meer ziet zitten. Je voelt jezelf meer een ‘slaaf en opzichter’ dan echt moeder. Hoe leer je het om moeder te zijn en nog leuk te vinden ook? Met deze tips leer je optimaal te genieten van het moederschap.

Ik ben het zat om de huiself van het gezin te zijn

Hier spreekt de huiself van het gezin! We zijn nog niet goed of wel thuis uit school of het is al bonje in de tent. Eerst moet ik ze al vragen hun tassen op te ruimen want ik breek mijn…

  • Liselotte Hartman

Moeder zijn en het nog leuk vinden ook: Hoe doe je dat?

Er bestaat jammer genoeg geen pasklare handleiding voor iedere moeder. Was het maar zo! Dan had het moederschap namelijk een stuk makkelijker geweest. Je hebt echter te maken met unieke kinderen, met een eigen persoonlijkheid. Hier kan je gewoon niet altijd op anticiperen. Dit geldt ook voor de nachten dat je kind tot veel te laat aan het spoken is en eigenlijk voor alles typische dingen die er bij kinderen komen kijken. Toch is er een klein punt waarmee je het genieten van het moederschap zo optimaal mogelijk kan houden. Zelfs op de dagen dat het even niet zo lekker gaat. Hoe? We hebben deze tips voor je op een rij gezet:

1: Zie de humor ervan in

Ja zeker! De sleutel tot moeder zijn en het nog leuk vinden ook is dus vooral: humor! Oke, als je kind zichzelf plotseling een bloempotkapsel heeft aangemeten met de keukenschaar staat het huilen je waarschijnlijk even nader dan het lachen. Toch kan je het tweede het beste doen. Het is bijvoorbeeld weer een geweldig verhaal voor op verjaardagen. Het scheelt al heel veel als je de meeste situaties op zo een manier bekijkt. Met een beetje humor maak je het moederschap in ieder geval een stuk leuker.

2: Relativeer

Natuurlijk vind je het niet tof als je kind Pietje zijn bril (per ongeluk) heeft gesloopt. Toch helpt het om dit soort momenten te relativeren. Het zijn nu eenmaal en kinderen en die slopen nog weleens wat. Dit geldt overigens ook voor alle, lastige situaties. Door even diep in te ademen en alles in perspectief te plaatsen zal je zien dat het lang zo erg nog niet is.

3: Adem in, adem uit

Wil je moeder zijn en het nog leuk vinden ook? Vergeet dan niet om zowel in, als uit te ademen. Ja, juist op de momenten dat je denkt dat je paars aanloopt van woede.

4: Vergeet geen tijd voor jezelf vrij te maken

Nog een van de vuistregels als je een moeder wil zijn die het allemaal nog leuk vind ook: Vergeet zeker geen tijd voor jezelf vrij te maken. Het moederschap kan nu eenmaal pittig zijn. Het kan geen kwaad om af en toe even op te laden. Dit kan je ook gewoon doen. Zonder schuldgevoel.

Mama’en: zorgen voor jezelf rondom het moederschap

‘Mama’en: zorgen voor jezelf, tijdens de zwangerschap, geboorte en kraamtijd’. Dat moet een goed boek zijn. Na het lezen van de inleiding was ik nog enthousiaster. De visie van Nina, sluit naadloos aan op mijn visie. Ondanks haar goede research…

  • Hanny Evers

5. Accepteer dat sommige dagen niet gaan zoals je wil

Er zullen nu eenmaal dagen komen waarbij het lijkt alsof je kinderen elkaar constant in de haren vliegen, de troep zichzelf lijkt te vermenigvuldigen en slapen een woord is wat niet in hun woordenboekje voorkomt. Dit is nu eenmaal zo en het beste wat je kan doen is het accepteren. Deze momenten zijn namelijk geen reflectie van je moederschaps-kwaliteiten, maar ze komen gewoon voor. Hierna ga je weer over op in- en uitademen, relativeren en wie weet lach je er morgen zelfs een beetje om. Moeder zijn en het nog leuk vinden ook elke dag maar weer, is soms best een opgave. En hier hoef je je ook niet voor te schamen als het een dag niet lekker loopt.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen