Waar ben je naar opzoek?

Mama’en: zorgen voor jezelf rondom het moederschap

8 minuten lezen Hanny Evers Hanny Evers
Mama’en: zorgen voor jezelf rondom het moederschap

‘Mama’en: zorgen voor jezelf, tijdens de zwangerschap, geboorte en kraamtijd’. Dat moet een goed boek zijn. Na het lezen van de inleiding was ik nog enthousiaster. De visie van Nina, sluit naadloos aan op mijn visie. Ondanks haar goede research slaat Nina in haar uitwerking wel een paar belangrijke stappen over. In dit boek staat zorgen voor jezelf rondom het moederschap op nummer 1. Dat is sowieso iets wat elke moeder zou moeten doen. Tijd voor een review van het boek!

zorgen voor jezelf rondom het moederschap

In deze blog ga ik verder op het boek in en licht ik ook enkele belangrijke stappen toe, waaronder het zorgen voor jezelf rondom het moederschap. Al dan niet overgeslagen!

‘Deze fase in je leven, de transitie naar moeder, is het ideale moment om te beginnen’: schrijft Nina Pierson over zorgen voor jezelf tijdens je zwangerschap (en de geboorte en kraamtijd). Gelijk heeft ze! Empowerment staat centraal in het boek ‘Mama’en’. Dit is het bewustwordingsproces dat je helpt in je kracht te komen en je volledige potentieel te benutten.

De zwangerschap is een mooi moment om hieraan te werken. Het geeft je vertrouwen in je lichaam, het leert je uitgaan van je eigen krachten en het geeft je het zelfvertrouwen om voor jouw belangen op te komen. Het draagt bij aan een fijnere en snellere bevalling en een mooie start van het moederschap. Jij bent relaxter, doordat je beter bent voorbereidt. 

Lees verder onder de afbeelding!

Zorgen voor jezelf rondom het moederschap

De eerste 1000 dagen

De eerste 1000 dagen, van conceptie tot 2 jaar, in het leven van een kind zijn het allerbelangrijkste. Een kindje wordt hierin gevormd, lichamelijk, emotioneel en psychologisch. Nina noemt het regelmatig: de belangrijkste reden om goed voor jezelf te zorgen, vanaf het moment dat je besluit zwanger te willen worden. Terecht! Dit zouden alle vrouwen moeten doen. Voorkomen is beter dan genezen, zeker als het om het welzijn van je kind gaat. Zorgen voor jezelf rondom het moederschap; dat zouden meer moeders moeten doen.

Ontspanning: meditatie en bewustwording

Het mooie is dat jij hier zelf invloed op hebt! Nina beschrijft in haar boek allerlei manieren waarop je door middel van voeding, beweging en ontspanning goed kunt zorgen voor jezelf. Wat mij betreft de ideale combinatie. Waarbij je binnen de ontspanning ruimte voor meditatie en bewustwording zeker niet moet overslaan. Nina besteed hier ruim aandacht aan in haar boek.

Toch blijft het veelal bij losse oefeningen, terwijl je met een goede opbouw, zeker voor een leek, veel meer kunt bereiken. Dagelijks een moment van bezinning, opbouwend van makkelijk naar moeilijk, helpt je om je emoties en gevoelens te leren herkennen en erkennen. De basis van empowerment: weet wat jij nodig hebt en wat jij kunt en leer keuzes maken op basis van jouw behoeften en kwaliteiten. Op en top voor jezelf zorgen rondom het moederschap!

Voeding

Voeding komt ruimschoots aan bod in Mama’en. Logisch; Nina is (mede)eigenaresse van saladebar ‘Sla’. Een succesformule voor mensen die bewust met voeding omgaan en lekker en gezond willen eten. Dit is ook terug te zien in haar recepten. Mooie en gezonde ingrediënten, smakelijke foto’s, maar wel bewerkelijk.

Ik weet niet hoe zij dat doet, maar sinds mijn zwangerschappen heb ik niet meer de puf gehad om de tijd te nemen om zo uitgebreid mijn eten te bereiden. Hoe geweldig voedzaam en helend de maaltijden en snacks dan ook mogen zijn. Ik geef toch snel de voorkeur voor iets wat niet eerst 20-30 min duurt om klaar te maken. Dat kan ook heel gezond zijn!

De algemene richtlijnen die Nina beschrijft in haar boek, zijn wat dat betreft makkelijker te volgen en passen prima binnen ieder huishouden. 

Beweging

Ondanks dat Nina beweging regelmatig noemt in haar boek, ze een mooie serie oefeningen heeft opgenomen voor het kraambed en een goede onderbouwing geeft voor het voorkomen van bekkenklachten door training, vind ik bewegen en sport onderbelicht.

Bewegen, sport en vooral krachttraining hebben veel meer positieve effecten dan dat ze beschrijft. Ik zou graag iedere mama-to-be ervan willen overtuigen dat sporten tijdens de zwangerschap en na de zwangerschap essentieel is. Veel belangrijker dan de kristallen, edelstenen en essentiële oliën die in het boek worden beschreven. Hoewel deze vast ontspannend kunnen werken. 

Zwanger zijn en bevallen is topsport, dit vraagt om een topsport benadering. Je lichamelijke conditie is van groot belang. Specifieke training en de juiste ademhaling helpen je van zwangerschap tot en met het herstellen van de bevalling. Wanneer je weer mag sporten na je bevalling is per persoon anders. Professionele begeleiding is hierbij van belang. De waarde van een bekkenfysiotherapeut en een gespecialiseerd trainer worden erg onderschat. Heel jammer dat de reguliere zorg, verloskundigen en gynaecologen, hier veel te weinig aandacht aan besteden. Een bezoekje aan een bekkenbodemfysiotherapeut zou onderdeel moeten zijn van de standaard zorg. Hier is Nina het overigens wel met me eens. 

Jouw welzijn

Nina beschrijft dat jouw welzijn tijdens je zwangerschap van grote invloed is op het welzijn en de ontwikkeling van je kindje na de geboorte. Bewegen en sport zijn hierbij onmisbaar, net als voldoende ontspanning. Ontspannen en herstellen daar besteed Nina wel heel veel aandacht aan.

Als het aan Nina ligt kom je de eerste maanden zelfs je huis niet uit, komt er iemand langs voor massages en vaginale stoombaden en slik je capsules gemaakt van je placenta. Wat mij betreft niet heel realistisch, misschien in haar ideale wereld maar niet in onze wereld. Hoeveel vrouwen hebben de luxe om de hele dag verzorgt te worden, een paar maanden extra verlof te nemen en zich compleet af te sluiten van de rest van de wereld. Toegegeven behandelingen als BellyBinding worden steeds populairder en kunnen ook echt bijdragen aan het herstel. 

Weer aan het werk

Na 10-12 weken moeten de meeste vrouwen weer aan het werk. Een goede combinatie tussen rust en werken aan het herstel is dan veel verstandiger. Ik kan me niet voorstellen dat je fysiek en mentaal voldoende herstelt kan zijn van je bevalling, als je 2-3 maanden alleen maar met je kindje bezig bent geweest. De overgang is dan veel te groot. 

Cocoonen met mijn kleintjes was heerlijk, maar iedere dag een beetje me-time, buiten zijn en bewegen, heb ik toch ook echt nodig. Daarnaast miste ik mijn werk, ik heb deze uitdaging echt nodig om me goed te voelen. Dit heb ik vooral geleerd tijdens mijn eerste zwangerschapsverlof, waarbij ik bijna 6 maanden niet heb gewerkt. Ik voelde me zo nutteloos en eenzaam, de balans in mijn leven was weg. Ik keek er echt naar uit om weer te werken, al was het maar 1 dag in de week. 

Lees verder onder de afbeelding!

Zorgen voor jezelf rondom het moederschap

Postnatale Training

Postnatale training zou voor iedere vrouw een standaard onderdeel van het herstel moeten zijn. Herstellen van een knieoperatie doe je ook niet door rust te houden, te masseren, voedingssupplementen te slikken en stoombaden te nemen. Hiervoor moet getraind worden, het liefst onder begeleiding!

Nina haalt dit wel kort aan in haar boek. Volledig herstellen van een zwangerschap en bevalling duurt ongeveer 2 jaar. Binnen die 2 jaar zwanger worden is een aanslag op je lichaam en kan meer bijkomende klachten geven. Werk je onvoldoende aan je herstel of belast je jouw lichaam te zwaar in deze periode? Je loopt nog steeds het risico op klachten als verzakkingen van organen, incontinentie of klachten aan je bekken en rug. Of wat dacht je van vrouwen die een postnatale depressie krijgen?

Nogmaals, ik vind het een gemiste kans dat ze hier niet verder op in gaat. Vele vrouwen zouden klachtenvrij door het leven kunnen gaan, als hier meer aandacht voor zou zijn. Heb je klachten? Je hoeft je hier niet bij neer te leggen. Een bezoek aan een bekkenfysiotherapeut kan wonderen doen, weet ik uit eigen ervaring. 

10x waarom je je irriteert aan je man tijdens de bevalling

Onlangs las ik een artikel waarin stond dat mannen beter met pijn zouden kunnen omgaan dan vrouwen. Ik denk dat ik zeker in de categorie ‘lage pijngrens’ pas maar als ik naar mijn man kijk als hij de mannengriep heeft…

  • Elviera Hoogeveen

Empowerment

Empowerment, alle vrouwen zouden hier iets mee moeten doen. Helaas gaat dit niet zomaar. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen dit kan leren. Nina hoopt dat vrouwen geïnspireerd raken door haar boek en denkt dat dit voldoende is om ze te motiveren beter voor zichzelf te zorgen. 

Ik denk zeker dat Mama’en inspirerend is. Ik denk dat het vrouwen aanspoort om activiteiten te plannen of ondernemen om beter voor zichzelf te zorgen en vooral voor zichzelf op te komen. Het epistel over bevallen is heel goed. Je bewust zijn van de keuzes die je hebt. Alleen dat al maakt dat je een beter voorbereid bent op de bevalling. Om zelf de regie te willen en vooral te kunnen nemen, heb je zelfvertrouwen nodig. Kennis helpt hierbij, maar het is ook belangrijk dat je lekker in je vel zit. Verder staat het boek vol met bijzondere ideeën om te leren en te ontspannen, ik denk dat elke vrouw wel iets vindt wat haar aanspreekt.

Gewoontes

Maar daarmee ben je er nog niet. Om echt voor jezelf te zorgen, heb je gezonde gewoontes nodig, op het gebied van bewegen, voeding en ontspanning. Dit lukt je niet alleen door te weten hoe je dit moet doen. Regelmatige reminders, motiverende coaching en een intrinsieke motivatie geven je het zelfvertrouwen om het wel vol te houden en je sociale omgeving te overtuigen. 

En dat laatste is hard nodig! Goed zorgen voor jezelf heeft niet alleen invloed op jezelf, maar ook op je omgeving (bijvoorbeeld je partner). Het kost tijd, die je niet met je kind kunt doorbrengen. Het kan geld kosten, dat kun je niet meer aan iets anders uitgeven. Je voedingspatroon veranderd, gaat je partner hier ook in mee? Als jij dit wilt bereiken heb jij de empowerment nodig om voor jezelf op te komen en je omgeving te overtuigen, zodat zij je steunen om de beste versie van jezelf te worden. Voor iedereen een voordeel, want jij hebt meer energie, een beter humeur en bent fitter. 

Zoals je hebt kunnen lezen is dit een onderwerp naar mijn hart: zorgen voor jezelf rondom het moederschap is zo belangrijk. Ondanks mijn verbeterpuntjes, wil ik Nina toch bedanken voor haar boek. Meer aandacht voor dit onderwerp zorgt voor meer bewustwording. Bewustheid over alle mogelijkheden, maakt je vrij om keuzes te maken. Durf te kiezen voor jezelf en je kindje!

In deze blogpost staan affiliatelinks.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Hanny Evers

HI! Ik ben Hanny. Ik woon samen met mijn vriend en 2 zoontjes van 1 en 4 jaar in een mooi en rustig dorp. Mijn passie is sporten,: crossfit, hardlopen, zwemmen. Ik schijn hoogbegaafd te zijn en ik vermoed de 2 kleine mannen ook. Ik schrijf graag over mijn belevenissen met mijn boefjes.

Ik heb mijn eigen bedrijf Best9Moms. Ik coach vrouwen tijdens de zwangerschap en het jong moederschap, met als missie dat zij zichzelf niet kwijt raken tijdens dit grote avontuur.
Oh ja, ik werk ook nog wat uurtjes als Docent Lichamelijke Opvoeding.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 1 dag geleden
  • 7 minuten lezen
Blogs over body en beauty

15 tips voor gebruik van Vaseline

  • 1 dag geleden
  • 5 minuten lezen
Co-ouderschap

Co-ouderschap wat is dat? + tips

  • 2 dagen geleden
  • 7 minuten lezen