Waar ben je naar opzoek?

20 dingen die je moet weten over een bevalling

5 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
20 dingen die je moet weten over een bevalling

Wat je moet weten over een bevalling

Toen ik eenmaal zwanger was ging er een wereld voor mij open. Er waren best wat dingen die mij voor die tijd nooit verteld zijn. Maar ach… daar kwam ik ook wel overheen. De eerste zwangerschap stond ik blanco in. Ik wist niet wat mij te wachten stond en ik had ook geen zin om daar over na te denken. Lalalalalala. De bevalling? Ach… dat zou wel meevallen toch? Lalalalalala. Miljoenen moeders gingen mij voor. Maar er zijn dingen die ik pas te weten ben gekomen na mijn eerste bevalling en waarvan ik had gewild dat ik ze bij mijn eerste bevalling wel had geweten. Smakelijk of niet, doe er je voordeel mee. Sorry dat ik je nu ALLES ga vertellen.

> Lees ook: Dit moet je ook nog even weten over een bevalling.

Wat je moet weten over een bevalling (sorry, ik vertel je alles!)

 1. Denk je dat de bevalling begonnen is? Hang niet meteen aan de telefoon van de verloskundige of rij met hoge snelheid naar het ziekenhuis. In de meeste gevallen kan het nog wel uren duren. Neem dus geen voorbeeld aan bevallingen in films.
 2. In de meeste gevallen heb je dus nog alle tijd. Alle tijd om jezelf op te frissen of je ziekenhuiskoffer klaar te maken. Take your time!
 3. Het oefenen en maken van een baby is leuker dan het baren.
 4. Bevallen doet gewoon heel erg pijn. De uitzonderingen daar gelaten. Maar het is hard werken en uren lang weeën opvangen.
 5. Rugweeën en beenweeën zijn het ergste. Die kun je niet opvangen.
 6. Probeer tussen de weeën door ook wat te relaxen voor zover dat kan. En maak het jezelf zo comfortabel mogelijk. Of dat nou thuis of in het ziekenhuis is; het is jouw dag (en die van je partner).
 7. Vergeet vooral geen warme kleding en sokken. Je kunt het nog wel eens erg koud krijgen.
 8. Het kan er aan beide kanten uitkomen. Daarmee bedoel ik: de baby aan de voorkant en je ontlasting aan de achterkant. Niks om je voor te schamen. Hou het vooral niet tegen want dan komt de baby ook minder snel.
 9. Soms moet er een kleine knip gezet worden om te voorkomen dat je uitscheurt. Dit alles in het belang van de baby. Ik kan je zeggen; die knip voel je niet. Hij wordt gezet tijdens een wee en het is minder pijnlijk dan uitscheuren van voor naar achter.
 10. Ben je van plan te bevallen in het water? Dan verlaagt dat het risico op uitschuren. Dat is dan weer een voordeel.
 11. Ben je al uren bezig met weeën opvangen en heb je honger? Zin een vette patat mayonaise met frikadel? Hoe hard je hier ook om schreeuwt, het kan zijn dat je het niet krijgt. Heel stom! Maar dit komt er namelijk met dezelfde vaart uit tijdens het persen. Dan vind je dat niet zo prettig…
 12. Als je pech hebt (en vooral bij een ziekenhuisbevalling) krijg je heel veel mensen aan je bed. Zuster A., gynaecoloog B., Zuster C., verloskundige D. En ze willen allemaal even zien hoe ‘het’ ervoor staat. Spread your legs…
 13. Op het moment supreme kan het zijn dat je heel erg gaat trillen, krijg je het koud, moet je overgeven, roep je dat je het niet meer kunt en dat het niet gaat lukken, word je kotsmisselijk, komt er van achter ook van alles uit en voel je je baby al komen. Dit is dus het moment van bevallen. Let op: het gaat allemaal razendsnel en het is zo weer voorbij.
 14. Mocht de baby wat moeite hebben in het geboortekanaal dan kan er dus een knip gezet worden, een vacuümpomp bij aan te pas komen of een tang. Allemaal enge instrumenten maar deze instrumenten helpen je wel om je baby er zo snel mogelijk uit te halen. Alles voor de gezondheid van moeder en kind.
 15. Een vacuümpomp is niet leuk nee. Je baby heeft een grote bloedbult op het hoofdje en krijgt meteen een mutsje op. Maar geloof mij, op dat moment kan het je niks schelen. Je bent al lang blij dat het achter de rug is, je baby gezond is en die bult is na een paar dagen volledig verdwenen.
 16. Het komt vaak voor dat een kindje wat breekt tijdens een bevalling: een sleutelbeen of de schouderbladen of ze krijgen een flinke klap van de bevalling en hebben een zere nek. Het kan gebeuren dus wees daar een beetje op voorbereid.
 17. Van hart persen krijg je aambeien en daar kun je nog heel lang last van hebben.
 18. Hoera! En dan is je baby geboren. JE HEBT HET OVERLEEFD! Wat een oerkracht had je!
  Je baby voldoet aan de APGAR score en mama gaat nog voor de APK check: hechten (en de prik van de verdoving doet wel #%@**@%@$@@ zeer) of er moet nog een placenta komen. In het ergste geval moet deze operatief verwijderd worden na veel geduw en getrek. Dat laatste is niet echt een pretje als je net bent bevallen maar wat moet dat moet. Laten zitten is veel gevaarlijker.
 19. En nu ga je genieten. Het kan zijn dat je last hebt van hechtingen (deze kunnen ook nog eens ontzettend gaan ontsteken), naweeën, stuwing, slapeloze nachten, ben je misselijk en ontzettend moe. Laat je vooral lekker verwennen door de kraamzorg en je partner. Je hebt een flinke klus geklaard en je mag trots zijn op jezelf!
 20. Ohja een bevalling is vreselijk zwaar en mama moet echt even bijkomen. Door bloedverlies, vermoeidheid en hard werken zie je er zelf ook niet op en top uit. Neem je tijd!

> Lees ook: 7 dingen die je moet weten over een keizersnede.

Deze blog is niet om je bang te maken maar je kunt beter goed voorbereid zijn. Je kunt je kop in het zand steken en lalalalala roepen als iemand je er wat over wil vertellen maar achteraf vond ik het wel fijn om bepaalde dingen toch te weten. Na een eerste bevalling heb je al heel wat ervaring opgedaan voor een volgende bevalling. Vergeet vooral ook niet te genieten van een bevalling, mijn moeder gaf mij dat als tip mee en achteraf vond ik dat best een fijne tip. Het is ook heel bijzonder!

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 11 jaar. Wij wonen sinds 2021 op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap, tips en informatie en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao en hoe wij een zoveel mogelijk vrij leven als gezin nastreven.

Reacties
 • Marleen zei

  Hoe herkenbaar!!!
  Vooral het tegenhouden… Ik had na elke wee het gevoel dat ik moest plassen, dus ik was alles aan het tegenhouden. Maar na de ruggeprik (met een verplicht catheter) ging het super!! Ik hoefde niks tegen te houden en zat binnen 1,5 uur van 5 cm naar volledige ontsluiting.
  Ook het hechten, ik was (behoorlijk) uitgescheurd, dus ze mochten een mooie hechting zetten. Het deed mij zo’n pijn ondanks de verdoving… Ik kon niet ophouden met trillen en bleef veel te veel gefocust op wat er tussen mijn benen gebeurde om te kunnen ontspannen. Gelukkig was er een super-verloskundige (niet mijn eigen) die met mij en mijn man grapjes zat te maken. Ik probeerde me op haar te richten, wat een beetje hielp.
  En de aambeien, wat een ramp!!! Ik voelde niks van de hechtingen want mijn aambeien deden zo’n pijn!! Dus bij elke controle als ze vroegen of ik last had van mijn hechtingen, wist ik niet of het de hechtingen of aambeien waren… Thuis heb ik gekeken, en het waren 2 stuks van 1,5 a 2 centimeter….
  Maar ik zou het zo weer over doen!! Met alle liefde. Want na 10 weken heb ik geen pijntjes en kwaaltjes meer (alleen nog een overdaad aan hormonen).
  Het is een cliche, maar het is het waard. Ik kan nu onze mooie dochter in mijn armen houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 3 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 3 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 3 maanden geleden
 • 7 minuten lezen