Waar ben je naar opzoek?

Speeltips voor kinderen met astma

2 minuten lezen Malu Latumeten Malu Latumeten
Speeltips voor kinderen met astma

Heb jij een kind met astma? In deze blog speeltips voor kinderen met astma. In Nederland zijn er ongeveer 640.000 mensen met astma, waarvan ruim 100.000 kinderen met astma. Naar verwachting zal dit aantal de komende jaren alleen nog maar meer groeien. Astma is een irritatie van de luchtwegen welke reageren op prikkels. Dit kunnen zowel allergische (o.a. pollen, huisstofmijt, huidschilfers van huisdieren) als niet-allergische (o.a. sigarettenrook, kou, parfum) prikkels zijn. Klachten zijn benauwdheid of piepende ademhaling, hoesten of huiduitslag (eczeem). Tevens kunnen (in)spanning of luchtweginfecties ook klachten veroorzaken.

Kinderen met astma

Ons zoontje heeft het dus ook. Astma. Inmiddels is hij een ervaren ‘puffer’ en hebben we het aardig onder controle, maar het is erg schrikken om je kind zo enorm benauwd te zien. Omdat hij vaak benauwd wordt na inspanning (gymles!) heeft hij ook een extra ‘puf-kit’ op school waar hij dus zo nodig gebruik van kan maken.

Helaas merken wij dat het hem soms toch nog belemmerd in zijn doen en laten. En dan vooral in het DOEN, want dat wil hij juist zo graag; lekker spelen en meedoen en buiten kunnen spelen. Kunnen kinderen met astma dan helemaal niet spelen? Ja dat kunnen ze wel! Ik heb mij verdiept in speeltips voor kinderen met astma. Deze speeltips voor kinderen met astma deel ik in dit blog met jou.  

33 toffe cadeaus voor jongens vanaf 8 jaar

Ben je op zoek naar leuke (originele) cadeaus voor jongens? Op internet is er genoeg te vinden voor jonge kinderen maar voor de oudere kinderen, en vooral jongens, is er weinig te vinden. Omdat ik het voor jongens altijd lastiger…

  • Linda Bosscher

Speeltips kinderen met astma

Hieronder daarom enkele tips voor spelende kinderen met astma:

Stof is funest

Kijk uit met stof. Mijten (huisstofmijt!) voelt zich er heerlijk in en is een grote boosdoener voor klachten. Berg speelgoed dus op in afsluitbare bakken of kasten. Zelf mik ik aan het eind van de dag al het speelgoed in zulke bakken; stofvrij én s ‘avonds op de bank niet tegen die zooi aankijken: win-win situatie dus. 

Knuffels

Vrijwel alle kinderen hebben bergen knuffels en/of poppen. Hartstikke gezellig, maar bekijk deze poppenvrienden eens kritisch; de langharige en niet-wasbare exemplaren zijn helaas geen goede combi met astma. Was de andere, meer geschikte, knuffels om de zes weken op 60° en laat ze daarna goed drogen. 

Plastic en houten speelgoed

Plastic,- en houten speelgoed brengt qua allergenen en/of stof minder ‘prikkel-risico’ met zich mee. Even een nat lapje erover is al voldoende. Klein plastic spul, denk aan LEGO, was je simpel in de wasmachine in een kussensloop.

Buitenspelen

Elk kind houdt van buitenspelen. Al gooit astma hierbij soms roet in het eten. Bij sommige kinderen kan juist koude lucht een aanval uitlokken, terwijl voor anderen het mooie warmere weer (en vaak bijbehorende rondvliegende pollen en andere hooikoorts-ellende) een trigger kan zijn. Wat bij ons helpt is om druk spel (rennen, voetballen, tikkertje) af te wisselen met rustiger spel (spelen in het zand, stoepkrijten). Ook wandelingen maken in de natuur zijn hier favoriet; lekker naar buiten en allerlei moois ontdekken maar niet té inspannend.

7x Bewezen dat buitenspelen goed is voor kinderen

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: buitenspelen is hartstikke gezond. We hebben er al veel blogs over geschreven (en er zullen vast nog meer volgen). En daarom dit leuke lijstje: 7x waarom buitenspelen goed is voor je kind(eren)! Bewezen…

  • Marian Alons

Laat astma geen reden zijn voor buitensluiten

Hierbij gaat het dus voornamelijk om de gymles of sportclub. Communiceer met school en sportbegeleiders. Een goede warming-up is erg belangrijk. Bij langzaam wennen aan inspanning kan je kind net zo lekker mee doen als de overige kinderen. Geen reden om op de reservebank te zitten dus!

Allergie speciaalzaak

Er zijn in Nederland twee winkels waar ze (o.a.) stof,- en allergeenvrij speelgoed verkopen. Allergiezorg.nl in Vught en de Allergieshop.nl in Utrecht. Deze producten zijn ook online te bestellen.

Bron: Speelgoedinfo.nl | Photo by Sandy Milar on Unsplash

In deze blogpost staan affiliatelinks.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Malu Latumeten

Ik ben Malu, getrouwd met Gino en mama van Yael (geboren in 2012).
In mijn blogs lees je over wat mij bezig houd in mijn dagelijks leven als werkende mama met een zoontje met autisme en TOS.
Direct, open en met altijd een vleugje humor en zelfspot.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen