Waar ben je naar opzoek?

Pesten op school: 5 dingen waarvan ik wil dat mijn kind weet over pesten

4 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Pesten op school: 5 dingen waarvan ik wil dat mijn kind weet over pesten

Pesten op school is elke dag, de orde van de dag. Ondanks alle goede bedoelingen en pestprotocollen, weerbaarheidstrainingen en dergelijke is pesten nog bijna dagelijks in het nieuws. De meeste ouders weten in theorie dan ook wel hoe ze er mee om moeten gaan en met hoe ze er met hun kind over moeten praten. Ook letten ouders beter op wat er online gebeurd en wordt besproken in de groepsapp van de klas. Deze 5 dingen over pesten op school zou elk kind (en ouders) moeten weten.

Pesten is echter een complex probleem. Dat weten, jammer genoeg, een hoop van ons nog wel vanuit onze jeugd. Je kan er als ouder nog zo bovenop zitten, maar er bestaat een grote kans dat er weer iets ‘nieuws’ is waar je gewoon geen weet van hebt. Pesten op school gaat, hoe rot het ook is, met zijn tijd mee. Tot op het punt dat je kind thuis er ook problemen mee heeft en niet meer naar school wil.

Pesten op school: 5 dingen waarvan ik wil dat mijn kind weet over pesten

Ook ik probeer mijn kinderen zo goed mogelijk bewust te maken van het effect wat pesten op een ander heeft en hoe belangrijk het is om erover te praten. Als je zelf gepest wordt. Dit zijn nog 5 dingen waarvan ik wil dat mijn kind weet over pesten.

Soms zijn de pesters ‘vrienden’

Als je denkt aan een pester en pesten op school, dan heb je waarschijnlijk een best wel duidelijk beeld in je hoofd van hoe zo’n kind eruit ziet. Het haantje van de klas of misschien wel het populaire grietje wat haar klasgenoten graag onderuit haalt. Dit zijn echter meestal mensen die ver van je kind afstaan.

De pesters die je kind het hardst kunnen raken zijn vaak degene waar ze op dagelijkse basis mee omgaan. Een beste vriendinnetje die valse roddels in de wereld helpt of een vriendje die als hij zijn zin niet krijgt erop los slaat… In dit geval kan het helpen om je kind duidelijk te maken wat een gezonde vriendschap is en dat je dit soort zogenaamde ‘maatjes’ beter heel ver uit de buurt kan houden.

Mijn kind presteert slecht op school. Waar kan dit aan liggen?

Mijn kind presteert slecht op school; wat kan ik doen? Als de schoolprestaties verslechteren heeft je kind moeite met de algemene schoolprestaties en zijn er vaak ook achterliggende problemen. De problemen kunnen voorkomen in een klas of gedurende de hele…

  • Denise Meijer

Pesten op school neemt steeds creatievere vormen aan

De manier van pesten anno 2020 is heeeeel anders dan hoe pesten vroeger ging. Denk aan cyberpesten, bijvoorbeeld. Een manier van pesten op school die thuis gewoon door blijft gaan. Zo is Whatsapp een heel populair medium voor pesters om hun slachtoffertjes geen enkel moment rust te gunnen, maar met de talloze populaire apps waar kinderen en tieners gebruik van maken. Is er eigenlijk altijd wel een plek waar het pesten lekker door kan gaan. Om deze reden vind ik het belangrijk om inzicht te hebben in het app gebruik van mijn kind. Ik ben helemaal voor privacy, maar het is wel duidelijk dat bepaalde kinderen hier niet bepaald mee om kunnen gaan. Zeker niet online.

Naast controle is het zo dat je je kind zo goed mogelijk moet inlichten over de gevaren van cyberbullying. En wat ze moeten doen als ze zelf het doelwit zijn. Blokkeren, bijvoorbeeld.

Ieder kind is in staat tot pesten

Ja, zelfs die van jou! Hoe rot het ook is om dit te horen. Pesten op school kan natuurlijk betekenen dat je kind de pestkop is, maar ook typisch ‘meeloop gedrag’ zijn. Ik wil dus dat mijn kind op zo een moment dat hij of zij een pester is, want soms hebben ze het zelf niet eens door.

Als je merkt dat je kind andere kinderen pest, onderneem dan ook direct actie. Ontmoedig dergelijk gedrag en zorg ervoor dat het nooit meer gebeurt. Zelfs als dit zal betekenen dat je moet overgaan op het controleren van app-gesprekken en social media-accounts.

Is TikTok veilig te gebruiken voor kinderen?

Is TikTok veilig voor kinderen? Het is een vraag die eigenlijk bij iedere ouder wel eens door het hoofd heen schiet. Zeker na het gebeuren met het gruwelijke zelfmoordfilmpje wat helaas door heel veel kinderen is gezien. Ook zijn er…

  • Denise Meijer

Kinderen vertellen niet zoveel als je denkt

De meeste ouders zijn in de veronderstelling dat ze een compleet open en eerlijke relatie hebben met hun kind. Dit is natuurlijk heel erg fijn, maar zelfs in de meest open relatie laten kinderen weleens belangrijke details achterwege. Zeker als ze het idee hebben dat je hier misschien boos of verdrietig van wordt. Dit is echt een kwestie van vertrouwen. Kinderen zijn bijvoorbeeld snel bang dat een ouder wil ingrijpen door naar school te gaan als er sprake is. Van pesten op school of in de klas. Voor jou een logisch gevolg, maar voor je kind een gevoelsmatige, sociale doodsteek. Als je kind dit niet wil, doe dit dan ook niet. Blijf rustig en probeer zoveel mogelijk uit jullie gesprek te halen. Wees er voor je kind. Ook op het moment dat er wel wordt gevraagd om in te grijpen.

Pesten is geen overdrijven

Veel kinderen vinden hun eigen pestervaring vooral iets waar ze zichzelf voor schamen. ‘Het is zo erg nog niet’, ‘Het valt wel mee’ of ‘Dadelijk vinden ze me een aansteller’, zijn dan ook veel voorkomende beredeneringen van een gepest kind. Ik wil dus dat mijn kind weet dat als het aankomt op ‘pesten op school’, geen enkele situatie mild genoeg is om dit niet met mij te delen.

Maak kinderen bewust

Wil je kinderen bewust maken over hoe pesten (en pesters) in zijn werk gaan? Storytel heeft een nieuwe Storytel Original voor kinderen: Onkruid. In dit luisterverhaal voor kinderen vanaf 6 jaar staat het thema pesten centraal.

Onkruid is een ontroerend verhaal over pesten, eenzaamheid, jezelf zijn en vriendschap. Het luisterverhaal van ongeveer 50 minuten werd geschreven door kinderboekenschrijver Mark Haayema en ingesproken door GTST-acteur Joep Sertons. Joep is ambassadeur van de stichting Stop pesten NU, een stichting die zich inzet tegen pesten.

Leren omgaan met pesten

Het doel van het luisterboek is om kinderen op een toegankelijke manier bewust te maken van en leren omgaan met een moeilijk onderwerp als pesten. Hopelijk biedt dit ook mooie handvatten om als ouders een gesprek te starten over dit onderwerp.

Pesten op school

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen