Waar ben je naar opzoek?

Als je kind niet meer naar school wil: oorzaken en oplossingen

2 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Als je kind niet meer naar school wil: oorzaken en oplossingen

Als je kind niet meer naar school wil is dat verdrietig. De schooltijd van een kind hoort een leuke en prettige tijd te zijn. Natuurlijk is het normaal dat ieder kind even wat minder zin heeft in school en er ook even onderuit probeert te komen. Het wordt echter een ander verhaal als je kind niet structureel niet naar school toe wil. Het breekt je hart, want iedere ouder ziet natuurlijk het liefste dat hij of zij het naar zijn zin heeft. Wat als je kind echt niet naar school toe wil? Wat moet je dan?

Wat als je kind niet meer naar school wil

Als je kind 4 wordt dan ben je volop bezig met het uitzoeken van een passende basisschool. Waar gaat je kind het beste tot zijn recht komen?

Jammer genoeg kom je er soms, en ondanks al je beste bedoelingen achter, dat je kind het niet naar zijn zin heeft. Hij wil niet naar school. Wat je ook probeert. Vaak is er in zo een geval een onderliggende reden waarom een kind echt niet meer het gebouw instapt.

Waarom wil je kind niet naar school?

Er zijn een tal van redenen die het zogenaamde ‘schoolangst’ kunnen veroorzaken. Meestal gaat het om pesten, maar ook faalangst en verlatingsangst spelen dikwijls een grote rol. Het belangrijkste is om te achterhalen wat de oorzaak is. Om te beginnen door met je kind te praten, maar als je hier niet verder mee komt kan de leerkracht, IB’er of zelfs een huisarts je verder helpen.

Schoolangst kan zich uiten door middel van een overduidelijke weerstand om naar school te gaan, met soms zelfs fysieke klachten zoals buikpijn, braken en algehele malaise.

Lees verder onder de afbeelding!

Tips als je kind niet meer naar school wil

Wat te doen?

Is je kind ongelukkig op school? Presteert je kind slecht op school? Als je weet wat je kind dwarszit dan is het belangrijk om zo snel mogelijk een plan te bedenken om te zorgen dat je kind weer naar school toe wil. Geef je kind hier zelf ook een stem in en stel de leerkracht, directie en overige betrokkenen op de hoogte van wat er speelt en wat je kind graag anders ziet. Uitgebreid vertellen is iets wat veel (jonge) kinderen lastig vinden. Een kinderpsycholoog kan hier een heel nuttige rol in spelen. Ook om eventuele bevindingen te onderbouwen op school.

Mijn kind is ongelukkig op school. Wat kan ik doen?

Is je kind ongelukkig op school? Net zoals volwassen op het werk niet altijd gelukkig zijn, zo is een kind niet altijd gelukkig op school. Dit kan met veel dingen te maken hebben. De werkdruk, problemen met vriendjes, met de…

  • Denise Meijer

Heb geduld

Natuurlijk is het lastig als je kind niet kan of wil aangeven wat er precies speelt. Desalniettemin is het heel belangrijk om geduldig te blijven. Een kind wat emotioneel niet goed uit zijn of haar woorden komt zal alleen maar meer dichtklappen als er iets van boosheid of ongeduld wordt aangevoeld.

Zoek hulp als het nodig is

Als je kind niet naar school wil en je komt niet verder met gesprekken en een oplossing/ plan om het beter te maken, schroom in dit geval zeker niet om hulp te zoeken. Het kan zo zijn dat je kind wellicht kampt met meer problemen dan je aanvankelijk dacht of de school blijkt niet open te staan voor oplossingen. Als ouder zijnde zit je, zeker wat je kind betreft, hoog in je emoties. Het kan dus helpen om een neutrale, derde partij erbij te betrekken. Een huisarts kan je hier mee verder helpen.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen