Waar ben je naar opzoek?

Welke medicatie krijg je bij een postnatale depressie?

3 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Welke medicatie krijg je bij een postnatale depressie?

Een postnatale depressie of ook wel een zwangerschapsdepressie genoemd komt voor bij ongeveer 10 a 15 procent van de bevallen vrouwen. Deze vrouwen hebben last van aanhoudende somberheid en depressieve gedachten na de zwangerschap. Als dit het geval is dan is het verstandig om hulp in te schakelen. Soms wordt overgegaan op medicijnen, maar welke medicatie krijg je bij een postnatale depressie?

Ben jij pas bevallen en voel jij je somber maar weet je niet of je een postnatale depressie hebt of een dipje? In dit blog kun je lezen hoe je een postnatale depressie kunt herkennen. Wil je meer weten over een postnatale depressie? Lees dan dit eerlijke boek van Tilda Timmers.

Welke medicatie bij postnatale depressie?

Belangrijk is om eerst vast te stellen of je een postnatale depressie hebt. Welke medicatie je kan krijgen bij een postnatale depressie kan pas vastgesteld worden bij de juiste diagnose.

Oorzaak van een postnatale depressie

Waar een postnatale depressie door ontstaat is niet duidelijk. Meestal is het een samenloop van omstandigheden. De plotselinge verandering in het hormoonhuishouden, sociaal en psychische factoren en oververmoeidheid. Een eventueel trauma van de bevalling of zwangerschap kan ook bijdragen in het ontstaan van een zwangerschapsdepressie. Maar ook erfelijkheid en stress kunnen zeker bijdragen.

Lees verder onder de afbeelding!

Vraag: Welke medicatie bij postnatale depressie?

Neerslachtig en futloos

Een nieuwe baby brengt een hoop onzekerheid met zich mee. Tel hierbij de slapeloze nachten en zware bevalling bij op en het is niet gek dat iedere zich moeder kortdurend neerslachtig en futloos voelt als ze net een baby hebben gekregen. Ook is er een periode na de bevalling dat je last kan hebben van de zogenaamde kraamtranen. Dit duurt meestal enkele dagen en is te herkennen door een somber gevoel, huilbuien en onrustigheid. Als deze kraamtranen niet verdwijnen en je constant last blijft houden van een neerslachtig, depressief gevoel, dan is het mogelijk dat je een postnatale depressie hebt. Daarnaast kan je last krijgen van de volgende symptomen.

Signalen van een postpartum depressie

  • Een heel moe, lusteloos en somber gevoel hebben
  • Het ontbreken van de roze wolk
  • Het ontbreken van een moedergevoel
  • Nervositeit of angst
  • Slecht slapen of veel slapen maar vermoeid blijven
  • Concentratieproblemen en veel piekeren

Als de diagnose is vastgesteld kun je behandeld worden voor een postnatale depressie. Er kan dan ook gekeken worden of je medicijnen kunt gebruiken en welke medicatie je krijgt bij de postnatale depressie.

Behandeling bij een postnatale depressie

Het is bij een postnatale depressie belangrijk om hulp in te schakelen. Meestal is het al een goed begin om te praten met iemand die je vertrouwd. Deze persoon kan je helpen om in contact te komen met de juiste hulpverlening.

Bij een zwangerschapsdepressie wordt je meestal doorverwezen naar een psycholoog. Deze gaat meestal over tot een of een combinatie van de volgende behandelmethoden.

Cognitieve gedragstherapie

Bij gedragstherapie leer je hoe je jouw negatieve gedachten kan ombuigen naar positieve gedachten. Je krijgt handvaten om bepaalde situaties en gevoelens aan te pakken, zoals: neerslachtig, angstig en nerveus gedachten en gevoelens.

Medicatie bij een postnatale depressie

Welke medicatie krijg je bij een postnatale depressie? Meestal is het zo dat je bij een postpartum depressie medicatie krijgt voorgeschreven. Vaak in combinatie met cognitieve gedragstherapie.

Dit wordt zo gedaan, omdat antidepressiva vaak enkele weken nodig hebben om aan te slaan. In deze periode kan je last krijgen van bijwerkingen. Je behandelaar houdt om deze reden graag een vinger aan de pols. Ook om te kijken of het nodig is om medicijnen te wisselen als de neveneffecten te heftig zijn.

Er zijn trouwens antidepressiva waar je borstvoeding bij mag blijven geven. Welke medicijnen dit zijn kan je beter even overleggen met je behandeld arts. Naast antidepressiva kan het zo zijn dat je kalmerende medicijnen krijgt om beter te kunnen slapen of ontspannen. Deze medicijnen zijn dikwijls verslavend en worden dus slechts voor een korte tijd voorgeschreven.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Co-ouderschap

Co-ouderschap wat is dat? + tips

  • 3 uur geleden
  • 7 minuten lezen
Even weg met de kinderen

Zomervakantie 2025: Plan je jaar vooruit!

  • 4 uur geleden
  • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Verhuizen naar Curacao met kinderen tips!

  • 5 uur geleden
  • 20 minuten lezen