Waar ben je naar opzoek?

Onregelmatige menstruatie pubertijd: Hoe komt dit?

3 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Onregelmatige menstruatie pubertijd: Hoe komt dit?

De meeste meisjes worden zo tussen hun 10de en 15de jaar voor het allereerst ongesteld. Dit betekent, kort gezegd, dat er voor het eerst een eicel is gerijpt. Het meisje in vruchtbaar en kan ook zwanger raken. Ook krijgt ze haar eerste menstruatie. In het begin van de pubertijd kan de menstruatie nog onregelmatig verlopen. In dit artikel leggen we uit hoe dit komt.

Onregelmatige menstruatie pubertijd

Er gebeurt veel in het lichaam van een meisje alvorens ze voor het eerst ongesteld wordt. Dit heeft te maken met de hormonen die nodig zijn om ervoor te zorgen dat de eicel kan rijpen, er een eisprong plaatsvindt en het op gang laten komen van de eerste ongesteldheid. In het begin is het lichaam nog niet gewend aan de hormonen. De menstruatie kan dan ook onregelmatig optreden. Soms blijft de ongesteldheid zelfs enkele maanden weg.

Wanneer is de eerste menstruatie

Hoewel je nooit exact weet wanneer je dochter voor het eerst ongesteld gaat worden, zijn er wel bepaalde indicaties die aangeven dat het weleens snel kan gebeuren. Zo krijgt je puberdochter ineens borsten, schaam-, en okselhaar. De eerste ongesteldheid komt meestal na de borstontwikkeling op gang. Dit kan echter een jaar tot anderhalf jaar duren. Het begin van de menstruatie wordt meestal aangekondigd door middel van roodbruine afscheiding. Het kan dan nog enkele maanden duren voordat de ongesteldheid echt doorzet. Ook dit gaat onregelmatig in de pubertijd, maar is wel het begin van de menstruatie cyclus.

Lijfgids voor meisjes: een offline reis door de pubertijd

Toen ik jong was was ik erg onzeker. Hoewel mijn moeder altijd antwoord gaf op alle vragen en ook seksuele voorlichting heeft gegeven weet ik nog dat ik het eng vond om vragen te stellen. Je stelt je zo kwetsbaar…

  • Linda Bosscher

JE dochter voorbereiden

Heeft je dochter een leeftijd bereikt dat ze ongesteld kan worden? Dan is het tijd om haar voor te bereiden op wat er precies gebeurt. Zo voorkom je dat ze uiteindelijk schrikt of zichzelf gaat schamen. Door je dochter van te voren in te lichten over het gebruik van maandverband en tampons weet ze waar ze aan toe is en wanneer ze dit in haar tas moet hebben. Deze voorbereiding geldt ook voor eventuele stemmingswisselingen, buikpijn en hoofdpijn. Allemaal normale dingen rond de menstruatieperiode. Toch hebben veel meisjes het idee dat ze ‘raar’ zijn, omdat ze zich zo anders voelen. Door hier uitgebreid over te blijven praten neem je al veel van deze twijfels weg. Ook wat betreft het onregelmatige karakter van de menstruatie tijdens de pubertijd.

Wat zijn andere oorzaken van een onregelmatige menstruatie in de pubertijd?

De menstruatiecyclus wordt bij veruit de meeste meisjes pas echt regelmatig als ze voorbij de 20 zijn. Toch kan een onregelmatige menstruatie in de pubertijd zorgen voor extra stress. Want wat als je puberdochter onverhoopt zwanger blijkt te zijn? Gelukkig is dit meestal niet het geval en heeft het uitblijven of onregelmatige karakter van de menstruatie vooral te maken met een gebrekkige hormoonafgifte. Er zijn nog een paar zaken die kunnen zorgen voor een onregelmatige menstruatie in de pubertijd, zoals: stress, flinke vermagering, medicijngebruik, pilgebruik en intensief sporten. Als er zorgen zijn over de menstruatiecyclus, dan kan je het beste contact opnemen met de huisarts om eventuele twijfels te bespreken.

Mijn dochter is ongesteld. Wat nu?

De eerste ongesteldheid is voor veel moeders een emotioneel moment. Je kleine meisje is vanaf dit punt officieel een vrouw geworden. En hoewel er ook meiden zijn die blij zijn dat ze voor het eerst ongesteld zijn geworden; de meeste puberdametjes vinden het vooral gênant. Daarnaast kan de menstruatie in de pubertijd niet alleen onregelmatig, maar ook pijnlijk zijn. Er zijn moeders die de eerste ongesteldheid ‘vieren’. Je kan er ook voor kiezen om je dochter te trakteren op wat lekkers, een chickflick en natuurlijk alle nodige informatie over het gebruik van tampons, maandverband, paracetamol en natuurlijk: een warme kruik tegen de krampen.

Puber onzekerheid, waar komt dit vandaan?

De pubertijd is bijna onlosmakelijk verbonden met de nodige puber onzekerheid. Dit is in zekere vorm ook normaal en maakt deel uit van de ontwikkeling die je puber op dat moment doormaakt. Er verandert tenslotte heel veel. Zowel hormonaal als…

  • Denise Meijer

hormonale verandering en onregelmatige menstruatie tijdens de pubertijd

Het feit blijft dat de eerste ongesteldheid een mijlpaal is. Maar een waardoor een puber flink aan zichzelf kan gaan twijfelen. Hormonen gieren door haar lichaam en daarnaast verandert er zoveel in hoofd en lijf dat het moeilijk bij te houden. Probeer hier altijd over te blijven praten. We weten tenslotte allemaal wat het is en we hebben het zelf net zo goed meegemaakt. Er is dus niemand beter gekwalificeerd om je dochter door de eerste, onregelmatige menstruaties tijdens de pubertijd heen te loodsen. Succes!

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 weken geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 weken geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 1 maand geleden
  • 7 minuten lezen