Waar ben je naar opzoek?

10 voordelen van de kinderopvang

5 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
10 voordelen van de kinderopvang

Kinderopvang is niet alleen onwijs handig voor (werkende) ouders, maar ook nog eens goed en leuk voor je kind. Terwijl jij als ouder zijnde je handen vrij hebt, vermaakt je kind zich met leeftijdsgenootjes en leidsters. Toch voelen veel ouders zich best schuldig als ze hun kind elders moeten achterlaten. Nergens voor nodig dus! Want je kind naar de kinderopvang brengen heeft meerdere voordelen.

De kinderopvang wordt eigenlijk gezien als een noodzakelijk kwaad. Vooral voor ouders die na hun verlof weer gewoon moeten gaan werken. De opvang is dan een logische plek om je kinderen naartoe te brengen, zodat je als ouder zijnde weet dat er voor je kind wordt gezorgd terwijl jij aan de bak gaat. Waar soms nog te weinig bij wordt stilgestaan zijn de voordelen van de kinderopvang. Die zijn er in overvloed en sterker nog: de kinderopvang is zelfs hartstikke goed voor je kindje.

Kinderopvang voor je baby? Hier moet je op letten!

Ik ben onlangs weer gestart met werken na mijn zwangerschapsverlof. Een half jaar van te voren heb ik geregeld dat onze baby opvang zou krijgen. Vanuit mijn werk wist ik namelijk al dat de vraag naar kinderopvang groter is dan…

  • Linda Stevens

10 voordelen van de kinderopvang

Dus de volgende keer dat je als ouder een knoop in je maag krijgt omdat je jouw kindje achter moet laten. Pak dit lijstje er dan even bij. We weten zeker dat je jezelf dan een heel stuk beter voelt. Dit zijn de 10 voordelen van de kinderopvang.

Voordelen van de kinderopvang 1: De juiste zorg

Wanneer je een baby naar de kinderopvang brengt wordt deze goed verzorgt. Baby’s hebben dan ook meestal een vaste leidster die ervoor zorgt dat jouw baby de aandacht en verzorging krijgt die hij nodig heeft. Je kan je eigen voedingsschema doorgeven aan het dagverblijf om ervoor te zorgen dat je kindje in zijn eigen ritme blijft en er worden speelmomenten ingelast om ervoor te zorgen dat je baby zich op een goede manier zal ontwikkelen.

Hoeveel voeding mag je baby? Check dit voedingsschema!

Het voedingsschema van een baby is een van die dingen waar je bijna constant mee bezig bent. Het lijkt makkelijk, het feit dat je kind alleen maar melk drinkt, maar er zitten nogal wat haken en ogen aan de voedingen…

  • Denise Meijer

Voordeel 2: Leren en spelen

Op het kinderdagverblijf vindt je een tal van (leerzaam) speelgoed waar je kind zich mee kan vermaken. Dit speelgoed is voor kinderen van verschillende leeftijden, zodat je kind zich op zijn eigen niveau kan ontwikkelen. Daarnaast zorgen de pedagogisch medewerkers ervoor dat de activiteiten die ze met de kinderen ondernemen ook aansluiten op hun eigen leer- en ontwikkelingsniveau. Je kind steekt dus echt wat op van hun tijd op het kinderdagverblijf en dat allemaal op een leuke, speelse manier. Een voordeel van de kinderopvang is dus dat je zelf al dat leuke speelgoed niet in huis hoeft te halen. Ze spelen er op ‘school’ mee en thuis hebben ze weer hun eigen speelgoed.

Voordeel 3: Sociale vaardigheden

Nog meer voordelen van de kinderopvang: sociale vaardigheden. Op het kinderdagverblijf komt je kind in aanraking met een tal van leeftijdssgenootjes. De pedagogisch medewerkers stimuleren dit contact ook, waardoor je kind allerlei sociale vaardigheden opdoet. Denk hierbij aan delen, samen spelen en ga zo maar verder. Allemaal dingen die belangrijk zijn als je kind uiteindelijk naar de basisschool gaat.

Voordeel 4: Voorbereiding op de basisschool

Dat gezegd hebbende: de kinderopvang is onwijs goed als voorbereiding op de basisschool. Kinderen leren, om te beginnen, heel veel van elkaar. Hierdoor leert je kind hoe hij of zij om moet gaan met toekomstige klasgenootjes. Hoe kom je voor jezelf op? Bijvoorbeeld. Daarnaast leert je kind op de kinderopvang hoe het is om te luisteren naar iemand anders dan een ouder en hoe ga je mee in een ander dagritme dan dat je thuis gewend bent? Dit is heel fijn voor de toekomstige juf of meester. Tenslotte heeft deze tientallen kleutertjes die onder controle gehouden moeten worden Als je kind naar de kinder- of peuteropvang is gegaan is de overgang naar de basisschool makkelijker.

Voordeel 5: Stimulatie van de ontwikkeling

Je kind wordt op de kinderopvang gestimuleerd in zijn of haar ontwikkeling. De pedagogisch medewerkers zijn hiermee bezig door veel met de kinderen te praten, voor te lezen, zingen en spelletjes te doen.

Voordeel 6: Veilig

Opvang voor kinderen is gericht en gemaakt zodat kinderen in een veilige, prettige omgeving terecht komen. De begeleiding is pedagogisch opgeleid en gespecialiseerd in de ontwikkelingsbehoeften van (jonge) kinderen. Daarnaast hebben alle medewerkers de nodige kennis over hoe te handelen tijdens een noodgeval. Je kind zit dus op een veilige plek, waar hij zich ook nog eens compleet op zijn gemak zal voelen. Dit is niet alleen fijn voor je kind, maar ook voor je gemoedsrust als ouder.

Voordeel 7: Betrokkenheid als ouders

Je wordt als ouder zijnde goed op de hoogte gehouden van wat je kind doormaakt tijdens een dagje kinderdagverblijf. De pedagogisch medewerkers draaien hun hand er niet voor om om je als ouders te updaten van alle hoogte- en dieptepunten gedurende de dag. Je ziet knutselwerkjes, krijgt leuke foto’s en hoort leuke verhalen over alles wat je kindje heeft meegemaakt. Zo hoef je als ouder zijnde niets te missen. Ook al ben je aan het werk. Ook een fijn voordeel van de kinderopvang!

Voordeel 8: Betrokkenheid van de leidsters

De medewerksters van de kinderopvang maken heel veel mee met je kind. Ze zien deze als het ware opgroeien. Het is dus vanzelfsprekend dat de pedagogisch medewerkers heel betrokken zijn met het welbevinden van je kindje.

Voordeel 9: Het is een gezellige boel!

Deze valt ook onder de voordelen van de kinderopvang: het is op de kinderopvang vooral heel gezellig. Je kind kan volop spelen en genieten van de gezelschap van de pedagogisch medewerkers en andere kinderen.. Het is dan ook helemaal niet gek dat heel veel kinderen dolblij zijn als ze een dag naar de kinderopvang gaan.

Voordeel 10: Je wordt ontlast als ouder

Een goede oppas vinden voor als je zelf moet werken is heel lastig. Door te kiezen voor de kinderopvang weet je zeker dat je kind veilig is en het naar zijn zin heeft. Dit zorgt ervoor dat je zelf gewoon kan gaan werken, zonder jezelf zorgen te maken. Het is dan ook geen verrassing dat dit heel veel van de last van de schouders haalt bij ouders. Nog een voordeel van de kindopvang!

Zoals je kan lezen zijn er vele voordelen van de kinderopvang. Jij als ouder moet natuurlijk zelf beslissen of je hier gebruik van wilt en kunt maken maar bij twijfel, kan dit artikel je wellicht helpen de juiste keuze te maken.

Dit is geen gesponsorde blogpost.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 10 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 10 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 10 maanden geleden
  • 4 minuten lezen