Waar ben je naar opzoek?

Hoe mijn dochter van 9 mij leerde mediteren

2 minuten lezen Nicole Vijgen
Hoe mijn dochter van 9 mij leerde mediteren

Gevoelig, hoogsensitief en problemen met concentreren. Dat is waar onze Myrthe van 9 soms mee te kampen heeft en waar wij als ouders mee te dealen hebben. Zelf ziet ze dat heel anders. Ze vindt het heel normaal dat ze soms wat onrustig, speels en dromerig is. Ze zoekt zelf oplossingen voor ‘haar probleem’. Ze schrijft heel graag of ze verdwijnt in gedachten naar een andere wereld. En dat kan gebeuren op de meest gekke momenten. In de klas als ze een vlieg ziet, terwijl ze op de fiets zit of als ze aan het eten is.

Een doodgewoon kind dat wat moeite heeft met luisteren op het moment dat mama of de juf haar iets vraagt, een opdracht geeft of iets van haar wil weten. Ze hoort het allemaal wel, maar haar reactie volgt wat later dan verwacht.
Eigenlijk is daar niks mis mee. Toch maken we ons zorgen. Ook omdat ze op school niet zo goed meer mee kan. De afgelopen twee jaar heeft ze leerstof gemist, omdat ze, zoals ze zelf zegt, vaker in haar eigen wereld ‘Fantiasa’ was dan bij de les. Dat is niet fijn voor de school, voor ons maar vooral voor haar.

Tot rust komen

We zoeken daarom naar allerlei manieren om haar te helpen. Ze komt tot rust buiten, in de natuur. In de zomer speelt ze veel buiten en dat doet haar goed. Ze gaat naar paardrijden en het contact met het paard maakt haar rustig. Ze geniet van het vertrouwen dat het paard in haar heeft. Ze is heel lief voor haar paard en weet precies hoe ze hem rustig kan krijgen.

Meditatie thuis

Ook gaat ze sinds een jaar naar meditatieles. Daar geniet ze volop en komt ze tot rust. Om dat gevoel wat vast te houden heb ik een app gedownload waarmee we thuis ook meditatielessen kunnen volgen. Samen ontspannen we bij de rustige toon van de mevrouw die de les geeft en de rustgevende muziek op de achtergrond. Ze weet hoe ze via meditatie binnen no time kan ontspannen en volgt de aanwijzingen van de stem nauwgezet. Doordat kinderen leren mediteren komen ze tot rust.

Ballon, kleuren en negatieve gedachtes wegblazen

Na de les vraag ik haar wat ze ervan vond. Ze zegt niks, lijkt wat onzeker. Ze kijkt me aan en vraagt of ze zelf een les mag inspreken. Ik pak weer mijn telefoon en zet de dictafoon aan. Wat ik daarna hoor en zie, gaat al mijn verwachtingen te boven. Ze heeft het over een ballon, over kleuren, over vervelende gedachtes die je kunt wegblazen in je ballon en ze geeft precies aan welke kleur goed of fout is.

Trots

Ze gedraagt zich als een volleerde juffrouw. Samen met haar zusje Merel van 5 wil ze een tweede lesje geven. Deze keer kiest ze voor een yogalesje. Ik zet de video aan om er een filmpje van te maken. Terwijl de camera loopt, voel ik me groeien van trots. Mijn gevoel dat onze dochter een heel bijzonder kind is, wordt maar weer eens bevestigd. En ik weet zeker dat ze later geweldig mooie dingen gaat bewerkstelligen. Wat zijn wij ontzettend trots op onze dochter en haar gevoelige, dromerige kant!

https://youtu.be/hR6UHdXlEqw

Reacties
  • Hoi Karlien, ja dat had ze als peuter inderdaad. Maar omdat ze een hoge pijngrens heeft en na zo’n drukke dag vaak niet wilde praten, kregen we dat niet echt mee. Pas toen ze naar groep 3 ging, zagen we dat sommige dagen haar te veel waren. We lieten haar dan zoveel mogelijk met rust, als ze wilde mocht ze wat gaan slapen en we probeerden de lat thuis niet te hoog te leggen. Soms was dat onmogelijk, omdat ze bijvoorbeeld huiswerk moest maken. We lieten haar daarin zoveel mogelijk vrij, dus als het niet ging, dan ging het gewoon niet. Nu ze ouder is geworden, merken we dat ze serieuzer met deze dingen omgaat en zelf heel goed kan aangeven wanneer ze iets wel/niet graag doet. Haar mening nemen wij altijd serieus. Daar begint het denk ik mee, want zo krijgt je kind vertrouwen in jou als ouder en leert ze steeds beter haar eigen grenzen aan te geven.

  • Karlien zei

    Had ze dit ook al als peuter, dromerig, niet te bereiken want in eigen wereld? En was ze na een dag opvang of een verjaardag vaak erg moe en onrustig? Zo ja, hoe gingen jullie hiermee om?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Co-ouderschap

Co-ouderschap wat is dat? + tips

  • 13 uur geleden
  • 7 minuten lezen
Even weg met de kinderen

Zomervakantie 2025: Plan je jaar vooruit!

  • 15 uur geleden
  • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Verhuizen naar Curacao met kinderen tips!

  • 16 uur geleden
  • 20 minuten lezen