Waar ben je naar opzoek?

Ik ben die moeder met opruimwoede

3 minuten lezen Melissa Bergsma Melissa Bergsma
Ik ben die moeder met opruimwoede

We zaten met zijn allen aan tafel, waren gezellig aan het kletsen en uit het niets zei mijn zoon van 10: “Mam, ik zou willen dat jij niet alles zo perfect wil. Niet elke dag stofzuigen en je niet altijd zo druk maken over de was…” Bam. Die kwam wel even binnen! Ik ben namelijk die moeder met (dwangmatige) opruimwoede…

Hoe mijn kinderen mij als moeder zien

De reactie van mijn zoon kwam wel even heel hard binnen. Ik had nooit gedacht dat hij mij zo zou zien. Ik dacht altijd dat ik die leuke mama was, die altijd mega veel leuke dingen met haar kindjes deed, met wel een altijd een opgeruimd huis en een lege wasmand. Zo zien de kids dat dus niet! Mijn zoon ziet een of andere stresskip die de hele tijd achter hun aan hobbeld zodat alles maar netjes blijft en je geen kruimeltje of speelgoed op de grond of op de bank ziet. Altijd maar dan ook altijd moet mijn huis netjes zijn, eerder ga ik gewoon niet weg!

Opruimwoede

Vanuit huis ben ik gewend om nooit een volle wasmand te hebben. Als ik de ene dag mijn zwarte broek aan had, lag die de volgende dag alweer schoon in mijn kast. Mijn mama had altijd de was tip top in orde. Dus eigenlijk heb ik dit vanuit huis meegekregen. Ook was het bij ons thuis altijd opgeruimd, ik kan me niet anders herinneren! Als wij een dagje weggaan sta ik rustig een uur eerder op op mijn hele huis te stofzuigen. Bij thuiskomst is het dan gewoon netjes.

Mijn aanrecht moet leeg; ik kan er echt niet tegen als er bijvoorbeeld borden kopjes of kruimels op liggen. De afwasmachine wordt ‘s morgens als eerste uit geruimd zodat de vaat van de hele dag gewoon in de machine kan, en dat dus niet op het aanrecht of in de wasbak staat.

Als ik een vlekje op de vloer zie, dweil ik de hele vloer. Vlekje op de ramen? Dan zeem ik mijn hele ramen, ook al is dat 8 uur in de avond!

Elke dag zet ik ‘s morgens een was aan, en als alle kinderen hebben gedouchte, dan zet ik ‘s avonds de wasmachine aan zodat hij om 6:00 uur aanspringt en als ik dus terug ben uit school kan ik de handdoeken ophangen of in de droger doen. 

Op maandag verschoon ik de bedden van de kinderen en stofzuig ik dus ook alles. Elke vrijdag verschoon ik mijn eigen bed.

Ik kan mij ook heel erg druk maken als er spontaan visite op de stoep staat, of als we spontaan weg gaan. Dan zit ik altijd als laatste in de auto omdat ik nog snel alles opruim en mijnb huis netjes achterlaat. 

7 tips zo maak je snel en grondig je badkamer schoon

Als moeder van drie kinderen heb ik niet veel tijd over. Schoonmaken is dan ook niet mijn grootste hobby. Het moet wel grondig maar snel gebeuren. Na al die jaren heb ik heel wat tips verzameld om grondig te werk…

 • Linda Bosscher

Ga ik te ver met mijn opruimwoede?

Ben ik dan nu die ‘overdreven’ moeder en die ik niets anders kan dan poetsen? Nee hoor juist helemaal niet. Ik onderneem heel erg veel met mijn kinderen. Elk weekend trekken we erop uit. We gaan naar het bos, de bioscoop, een trampolinepark…  je kunt het zo gek niet bedenken.

Maar… we gaan wel altijd pas weg als alles schoon netjes en opgeruimd is. Voor mij werkt dit gewoon het allerbest. Ik hou niet van rommel en ik hou niet van een volle wasmand. Toen de kinderen klein waren vond ik al dat speelgoed op de grond een ramp. Dat heb ik nu inmiddels losgelaten.

Ik heb therapie gehad voor het dwangmatige poetsen. Het heeft iets geholpen, maar nog krijg ik kriebels van een vieze vloer en als mensen met schoenen in mijn huis lopen. Een paar jaar geleden had ik zelfs een briefje op de deur, dat ze niet met schoenen naar binnen mochten. Inmiddels hangt dat briefje er niet meer. 

Als ik het hele huis vol kinderen heb, krijg ik wel even een benauwd gevoel, maar ik laat het los, en maak alles schoon als iedereen weer weg is. Dus in dat opzicht ben ik al wat milder geworden 😅.

Ruim je eigen rotzooi op!

Mijn kinderen hoeven mij niet mee te helpen poetsen, maar ze moeten wel hun eigen speelgoed opruimen, de paardenspullen moeten na het rijden gelijk in de schuur, schoenen uit school op de plek waar het hoort, gelijk de tas uitruimen en aan de kapstok hangen, en de broodtrommels leeg op het aanrecht.

Ik denk niet dat mijn kinderen hier minder van worden. Ik ben juist van mening dat het ze later alleen maar helpt! De maatschappij wordt steeds zelfstandiger dus de kinderen moeten dat automatisch ook worden!

Op deze blog en mijn opruimwoede zal ik vast ook negatieve reacties krijgen en dat mag. Maar voor mij werkt dit gewoon perfect . Ik doe en leuke dingen met mijn kids én ik heb altijd een net en opgeruimd huis!

Melissa Bergsma

Ik ben Melissa, 30 jaar en mama van 4 prachtige kinderen. Sinds mijn ongeluk ben ik verplicht thuis terwijl ik altijd een drukke baan had. Dat was dus even omschakelen. Ik probeer positief in het leven te staan na alles wat ik heb meegemaakt en zal jullie meenemen in mijn dagelijkse dingen.

Reacties
 • Nora zei

  In mijn omgeving ben ik de enige die schoenen aan binnen vies vind. Vandaag heb ik overschoenen besteld. Niet de ziekenhuis blauwe, maar velours. Ziet toch iets gezelliger uit. Voorheen dweilde ik meteen als bezoek weg was. Nu met een baby krijgen we veel bezoek en dus besloten om te vragen overschoenen aan te doen. Mijn man vindt het idioot en ik verwacht ook, dat sommigen zeggen dat ik gek, ongastvrij ben. Maar die kunnen dan omdraaien. Mijn buren vonden t belachelijk.

 • carolienengele zei

  Hoi hoi, leuk geschreven en alleen maar OK hoor dat jij je eigen leven leeft en doet waar jij je prettig bij voelt. Ik herken de gevoelens al is het bij mij toch nog wel meer een bende dan ik zou wensen. Je bent eigenlijk continue bezig toch als je kinderen hebt en ook steeds onverwachts…Vanmorgen zag ik dat mn dochter bijvoorbeeld hondenpoep onder dr schoen had, toen ik dr had afgezet want t zat aan mijn fiets…..
  nou de ochtend werd dus,: haar uit de klas halen want zo vies hele klas onder poep, schoen poetsen in de wc seps bah haha, thuis fiets, HELEMAAL poetsen, ik ;werd er wel blij van achteraf want t was nodig!
  ik heb ook een hekel aan schoenen AAN in huis, en t liefst poets ik ook daarna de hele vloer of alleen de keuken waar veel gebeurt.

  SUcces en liefdevolle blog gewenst!

  • Love2BeMama zei

   Bedankt voor je reactie! Je kan ook gewoon de regel instellen ‘schoenen uit’. Dat is hier een regel, al houdt het bezoek zich er niet altijd aan 😉 en vind ik het vervelend om dan te vragen!

 • Judith Blok zei

  Zo Herkenbaar jou verhaal. Precies hetzelfde. Ik heb er ook hulp voor gekregen. Maar dat dwangmatige blijft ik toch houden. Ik kan pas rustig op de bank gaan zitten als het huisje is gedaan. Dan heb ik ook rust in mijn hoofd en lijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 1 jaar geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 1 jaar geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 1 jaar geleden
 • 4 minuten lezen