Waar ben je naar opzoek?

Meest gestelde vraag als je zwanger bent: wat wordt het?

3 minuten lezen Elviera Hoogeveen Elviera Hoogeveen
Meest gestelde vraag als je zwanger bent: wat wordt het?

Éen van de meest gestelde vraag als je zwanger bent: krijg je een meisje of een jongen? Een vraag die ik bij mijn tweeling ook vaak te horen kreeg. Als ik dan antwoordde met: een jongen en een meisje dan werd dit bestempeld als een koningskoppel. Als je mij gevraagd had wat ik graag zou willen vóórdat ik kinderen kreeg had ik steevast geantwoord met een jongen en een meisje. En ik denk dat dit een antwoord is die vele mensen zullen geven.

Ik hoopte stiekem op een zoon

Nu is mijn gezin inmiddels compleet met twee prachtige dochters en een zoon. Iets waar ik een paar jaar geleden alleen maar van kon dromen. De weg om zwanger te worden, was vanwege mijn PCOS, niet de makkelijkste weg. Op dat moment maakte het me ook niks uit of ik een jongen of een meisje zou krijgen, als ik maar zwanger mocht worden. Toen ik eenmaal zwanger bleek te zijn waren wij toch erg nieuwsgierig naar het geslacht en kregen wij te horen dat wij een meisje zouden krijgen. Dit verbaasde mij niet want ik had heel sterk het idee dat ik alleen meiden zou krijgen. Toen ik zwanger was van de tweeling veranderde dat gevoel, en bleek dat wij ook een jongen aan ons gezin konden toevoegen. Gezondheid stond uiteraard bij ons ook op nummer 1, maar stiekem hoopte ik ook dat ik ook nog een zoon mocht krijgen.

Teleurstelling

Ik kan me heel goed voorstellen dat als je een geslachtsvoorkeur hebt en je uiteindelijk te horen krijgt dat je niet datgene krijgt waar je op hoopt, je een teleurstelling moet verwerken. Misschien stoot ik hierbij veel mensen tegen het hoofd, maar ik weet zelf ook hoe het is als zwanger worden niet lukt. Op dat moment zal ik hoogstwaarschijnlijk ook gekwetst zijn geweest als ik een dergelijke opmerking voorbij had horen komen. Want je moet immers dankbaar zijn als je kinderen kán krijgen.

Tips: geslachtsvoorkeur beïnvloeden

Ergens is het een taboe. Als je als ouder zijnde je voorkeur uit over een bepaald geslacht voor jullie kindje. ‘Als het maar gezond is,’ vullen de meeste ouders dan ook aan en hoewel dat vanzelfsprekend de eerste prioriteit is…

  • Denise Meijer

Een voorkeur hebben mag toch wel?

Maar moeten we daarom maar onze voorkeuren inslikken? Bepaalde uitspraken niet doen omdat het andere mensen kan kwetsen? Natuurlijk zijn er grenzen maar mag je als je zwanger bent dan niet zeggen dat je hoopt op een meisje als je dat graag zou willen? Dan kun je beter ook niet meer op vakantie gaan omdat andere gezinnen dat misschien niet kunnen betalen. Of geen pizza meer eten omdat er mensen om jou heen aan het worstelen zijn met overgewicht.

Laatst las ik een artikel waarin een vrouw naar het buitenland was gegaan om daar haar droom te realiseren. Ze wilde graag een meisje nadat ze zelf alleen maar jongens had gekregen. Dat dit tegenwoordig mogelijk is vind ik echt veel te ver gaan. Laten we dat vooropstellen. Ik vind dat we het geslacht van onze kinderen niet zouden mogen kiezen. Net zo min dat je kan kiezen hoe groot je wordt, wat je haarkleur is, de kleur van je ogen etc. Anyway, het is anno 2020 nou eenmaal mogelijk en deze vrouw wilde zo graag een meisje dat ze besloot naar deze kliniek te gaan. Wie zijn wij dan om daar over te oordelen? 

Schaamteloze reacties

De reacties onder het artikel waren niet mild. ‘’Als je zo iets doet moet je echt naar een psychiatrische kliniek’’, ‘’ik krijg hier de kriebels van’’ en ‘’treurig, ziekelijk verhaal schaam je rot’’ zijn nog maar een kleine greep van de reacties die ik heb gelezen. Ik vind het sowieso vreselijk dat we elkaar soms zo kapot kunnen maken via social media. Waarom zo oordelen over iemand die je niet eens kent? Waarvan je niet eens de achtergrond weet.

Spreek je uit

Wel kan ik het me voorstellen dat als je gezin bestaat uit enkel jongens of enkel meisjes dat je moe kan worden van de vraag had je niet liever een jongen/meisje gewild? Want dat is nou eenmaal iets wat je (over het algemeen) niet kunt kiezen. Maar het uitspreken van je voorkeur is niet iets waar je je voor hoeft te schamen. Je houdt niet minder van je kinderen ook al is het misschien een ander geslacht dan waar je op hoopte.

Laat elkaar!

Dus zullen we afspreken dat we een ander in zijn waarde laten? Dan durven we misschien wat meer voor onze mening uit te komen zonder dat we direct afgebrand worden. Durven we te zeggen dat we hopen op een jongen of meisje, zonder dat we raar aangekeken worden. Want een voorkeur hebben mag, zolang we er maar niet in doorslaan. 

Photo by Alicia Zinn from Pexels

Elviera Hoogeveen

Ik ben Elviera, 28 jaar en samen met mijn jeugdliefde heb ik 3 kids. Romée, 3 jaar oud en een tweeling Bobbi & Lev van 1 jaar oud. Ik zoek thuis elke dag de balans. Geen gekonkel, recht door zee. In mijn reis van het moederschap neem ik je mee. Ik dans, zing en lach al mijn zorgen weg.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen