Waar ben je naar opzoek?

Als moeder makkelijker worden? Ik kan het niet!

3 minuten lezen denise_bijker Denise Bijker
Als moeder makkelijker worden? Ik kan het niet!

Schrijven heb ik altijd al leuk gevonden. Op de basisschool typte ik er in de vrije uurtjes heel wat verhalen uit. Ook in mijn verlof kwam deze kleine hobby weer van pas. Fayn heeft boeken vol met foto’s en verhalen. Maar daar is het ook bij gebleven. Te onzeker om er serieus iets mee te gaan doen, en eigenlijk nog steeds. Ik heb keer op keer naar een leeg beeldscherm gekeken, dingen geschreven en alles weer verwijderd. Zou dit wel interessant genoeg zijn? Welke mening hebben anderen dan? Uiteindelijk ben ik gaan zitten en gewoon maar gaan schrijven. Ik neem jullie mee in mijn onzekere wereld van het moederschap en alles daaromheen. Als moeder makkelijker worden? Ik heb er in ieder geval veel moeite mee…

Opvoeden? Zo niet!

Toen ik net zwanger was, had ik de opvoeding in mijn hoofd al helemaal bedacht. Ik werk in de kinderopvang en had naar mijn mening genoeg voorbeelden van hoe ik het absoluut niet of juist wel zou willen doen. Toen ik eenmaal was bevallen was is mijn hele opvoedingsplan in één klap verdwenen. Wat nou laten huilen? Of in slaap wiegen op de arm. Ik heb het allemaal gedaan, en ik zou precies hetzelfde gedaan hebben als ik het opnieuw moest doen. 

Mijn zoon is geboren!

Perfectie

Maar ondanks dat ik hierin mijn eigen gevoel volgde, kwam ook mijn moeten en perfectie naar boven. Eigenlijk al in mijn verlof. Om 9:00 uur ‘s morgens begonnen mijn weeen en een paar uur later stond ik nog te stofzuigen en de was te doen. Want dan hoefde de kraamzorg dat niet te doen. En na de bevalling zat ik gedoucht en wel op de bank als de kraamzorg om 07.30 uur binnen kwam. De was vouwde ik dan op, en nadat ze weg was stond ik alweer te stofzuigen en te dweilen. Fayn is uiteindelijk geboren via een keizersnede, dus officieel mag je dan 6 weken weinig doen. Alleen al bij het idee kon ik in paniek raken. Wie maakte het huis dan schoon? 

Deze foto laat zien hoe ik ben. Ik heb letterlijk één keer tijdens mijn kraamperiode geslapen.

als moeder makkelijker worden?

Als moeder makkelijker worden?

Ze zeggen dat je dit los kunt laten als je eenmaal kinderen hebt. Soms heb ik het idee dat het bij mij juist alleen maar erger is geworden. De standaard tijd dat we na een werkdag eindelijk op de bank zitten is rond 21.00 uur. En niet omdat we druk zijn met Fayn, nee omdat ik alles nog moet opruimen en schoon moet maken. Met de hopelijk tijdelijk gebroken nachten, leuk dat verzetten van de klok, breekt mij dit enorm op. Maar toegeven aan de rust kan ik niet. Het móet! Het loslaten van de dwang is mij nog niet gelukt. Heb het geprobeerd maar ik word er alleen maar onrustig van. Het is zelfs zo dat als ik op maandag en dinsdag, mijn vrije dagen, afspraken heb staan ik hier geïrriteerd van kan raken. Want in die paar uurtjes had ik ook schoon kunnen maken. 

Lees ook: 26x Wat een moeder denkt tijdens het schoonmaken

Het is zwaar

Als moeder makkelijker worden? Het lukt mij niet! Met de zorg voor Fayn erbij naast is dit mentaal heel zwaar. Gelukkig is Fayn een ontzettend vrolijk mannetje waar ik al mijn voldoening uithaal, en ook voor hem zou ik willen dat ik wat meer los kon laten. Ondanks dat dit niet ten koste gaat van mijn tijd met hem. Hij gaat voor alles, maar dan komt het dus soms wel voor dat ik s avonds laat nog sta te dweilen. 

Ik probeer hier maar het positieve uit te halen, we hebben tenminste altijd een schoon huis. En nu ik dit geschreven heb, leg ik alles aan de kant en is het tijd om de stofzuiger weer uit de kast te halen. Als moeder makkelijker worden? Wie leert mij hoe dat moet?

Denise Bijker

Mijn naam is Denise Bijker, vriendin van Bryan, mama van Fayn Benjamin en catmom van onze huispoes Nala. Samen wonen wij drie hoog in Twente.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen