Waar ben je naar opzoek?

Baby’s leren meer dan pubers: mijn slimme baby Einstein

3 minuten lezen saskia Saskia Schreurs
Baby’s leren meer dan pubers: mijn slimme baby Einstein

Baby’s. Wat zijn ze lief, aandoenlijk en schattig. En wat hebben ze een hoog aaibaarheidsgehalte. Je wilt de hele dag wel met ze knuffelen. Wat we niet zien, is wat er schuilgaat achter dat lieve snoetje. Baby’s zijn namelijk ook mini wetenschappers! Maar omdat baby’s alleen kunnen brabbelen en kraaien ligt dat feit niet bepaald aan de oppervlakte. De documentaire The beginning of new life op Netflix werpt nieuw licht op de hersenontwikkeling van de allerkleinsten. Blogger Saskia keek deze zesdelige serie tijdens haar verlof en stond versteld van de oneindige potentie die baby’s bij hun geboorte meekrijgen. Ze kijkt nu anders naar haar slimme baby. Een mustsee voor mama’s en papa’s in de dop!

Super snelle ontwikkeling

Picture this. Een nieuw mensje is net op de wereld. De moeder houdt het kindje liefdevol tegen zich aan. Een klein mensje dat zijn eigen hoofdje nog niet goed zelf omhoog kan houden. Dat voor zijn overleving volledig afhankelijk is van zijn verzorgers. En dan, als je drie jaar verder gaat in de tijd kan ditzelfde kind lopen, praten, denken en zelfs liegen over of het een koekje heeft gepakt terwijl dat eigenlijk niet mocht. Als kinderen 3 jaar zijn, weten ze wat misleiding is, kunnen ze meeleven met anderen, troosten en helpen. Verbazingwekkend eigenlijk hè? 

De eerste 3 jaar van hun leven leren kinderen het allermeest. Zo veel als ze van 0 tot 3 jaar leren, leren ze nooit meer tijdens een zelfde tijdsbestek in hun leven. Niet op de basisschool van 4-7 jaar als ze leren schrijven, niet in hun puberteit en niet op de universiteit. Wetenschappers uit de hele wereld proberen uit te vogelen hoe het kan dat de jonge hersenen zoveel kunnen leren. Het is een magische tijd die cruciaal is voor de rest van het leven. 

Lees ook: Laat je baby het eerste half jaar bij je slapen

Het brein is net een plattegrond

Zie het brein van een baby als een plattegrond van een oude stad. Er zijn vele verschillende routes en verbindingen. Tijdens de ontwikkeling worden routes die vaak gebruikt worden goed onderhouden en versterkt. De verbindingen die niet gebruikt worden, verdwijnen. Als je ervaringen bestaan uit gesprekken en relaties, sociale interacties, spellen en fantasie, ontwikkelt je brein zich. 

Je bouwt op basis van die ervaringen verwachtingen op. Als je leven echter gekenmerkt wordt door mishandeling, enge ervaringen, bedreigingen, onveilige hechting, te weinig voedsel, kan dat de ontwikkeling van het brein bedreigen. Als je dan hoort dat de hersenen van een baby in staat zijn tot het leggen van 700 tot 1000 nieuwe verbindingen per seconde, dan besef je wellicht hoe belangrijk die ervaringen zijn! Fysieke interactie, alles wat een baby hoort, voelt, ziet en ruikt, draagt daar allemaal aan bij. Hoe meer we investeren in deze tijd, hoe meer een kindje daar later profijt van heeft. Geven we een baby bij de start van zijn leven positieve ervaringen, legt dat een sterke basis voor de toekomst. 

Lees ook: Voorlezen aan je baby; waarom is dat goed?

Baby’s zijn super slim

In de afgelopen 30 jaar heeft de wetenschap aangetoond dat zelfs de jongste baby’s meer weten en leren dat we ooit voor mogelijk hielden. En het gaat zelfs nog een stapje verder. Baby’s leren niet alleen als ze al volledig gevormd zijn. Nee, zelfs tijdens de ontwikkeling in de baarmoeder is het leerproces al gaande. De stem van de moeder, vibraties, alles wordt vastgelegd in die hersentjes. Het is niet voor niets dat een baby na zijn geboorte de stem van de moeder herkent en haar moedermelk er uit duizend anderen uit kan pikken. 

Meer weten over de slimme baby? Kijk vooral naar The beginning of new life, te zien op Netflix!

Photo by Dominika Roseclay from Pexels

Saskia Schreurs

Woonachtig in Twente met vriend Niels en zoontjes Mats (2015) en Jisse (2019). Bezig bijtje, communicatiemedewerker, ondernemer (geeft trainingen Babygebaren en Dunstan Babytaal onder de naam MiniTolk) blogger/dichter bij Love2BeMama en SassyMommy.nl, zangeres en muzikant. Attachment parenting, nabijheid, heerlijke chaos met tikkeltje zelfspot, maar vooral veel liefde voor het leven en familie!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Alleenstaande moeder fulltime werken tips

  • 2 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 5 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 5 maanden geleden
  • 4 minuten lezen