Waar ben je naar opzoek?

Wanneer vertellen dat Sinterklaas niet bestaat?

4 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Wanneer vertellen dat Sinterklaas niet bestaat?

Sinterklaas bestaat niet, dat weten wij allemaal wel. Maar wanneer vertellen dat Sinterklaas niet bestaat aan je kinderen? Het is een vraag die iedere ouder, vroeg of laat een keer gaat bezighouden. En waarschijnlijk kan je zelf het moment ook nog wel herinneren. Dat de welbekende Sinterklaas-bubbel uit elkaar spatte en je jezelf besefte dat mama en papa achter alle ongein zaten. Ja, inclusief de jaarlijkse terugkeer van de Rommelpiet.

 Sint 2020 Sint 2020

Sinterklaas bestaat niet?

Sinterklaas bestaat niet. Punt uit. Maar het is zo fijn om lekker mee te gaan in de Sinterklaas sfeer. Maar wanneer ga je je kinderen vertellen dat Sinterklaas niet bestaat? Het kan zijn dat je uit geloofsovertuiging je kinderen al nooit hebt laten ‘geloven’ in Sinterklaas. Maar als je kinderen nog wel geloven; wanneer ga je dan ‘het grote geheim’ onthullen?

De leukste Sinterklaas schoencadeautjes voor maximaal 5 euro vind je hier!

Wanneer vertellen dat Sinterklaas niet echt bestaat?

Ik wil niet perse zeggen dat het impact heeft op een kind. Tenminste: als ik naar mijn kind kijk dan. Die overtuigd in Sinterklaas geloofde, tot hij doorkreeg dat het geen Piet, maar mama in het gele pakje was. Gelukkig valt en staat Sinterklaas met het schoentje zetten en de cadeautjes. Iets waar hij zich al snel op berustte. Dit is ook iets waar de meeste ouders, zelfs na het opbiechten van ‘het grote geheim’ nog wel een tijdje mee doorgaan. Al is het maar omdat jongere broertjes of zusjes nog geloven of omdat het gewoon onwijs gezellig is. Desondanks is het even puzzelen wanneer je besluit om op te biechten dat Sinterklaas niet echt bestaat. Wanneer kan je dit het beste vertellen?

De leeftijd

Veel ouders houden zich vast aan een bepaalde leeftijd. Meestal is dit rond de zeven of acht jaar oud. Persoonlijk heb ik het zelfs rond die leeftijd nog allemaal even volgehouden. Ik wilde er, ondanks zijn leeftijd, geen afstand doen van de magie rond de Goedheiligman. Ik wilde mijn kind simpelweg nog niet vertellen dat Sinterklaas niet echt bestaat. Al heb ik nog altijd mijn twijfels over hoeveel hij eigenlijk al wist toen het moment daar was.

Roddels over dat Sinterklaas niet echt bestaat

Er wordt namelijk, door kinderen onderling, al een hoop verklapt. Er is altijd wel een kind in de klas die niet meer gelooft graag aan de hele wereld wil vertellen dat Sinterklaas niet echt bestaat. Ja, mijn zoon was er hier helaas ook één van. Het is dus wijs om na te gaan of je kind een dergelijk geheim kan bewaren. Tenslotte is het niet aan jou of je kind om te bepalen wanneer het sprookje over is. En ik ben van mening dat je hier als ouder echt wel rekening mee mag houden.

Aftelkalender Sinterklaas 2020: gratis uitprinten

Zaterdag is Sinterklaas weer aangekomen in Nederland. Wat fijn dat ze in deze coronatijd toch nog ‘veilig’ aan kunnen meren en wat hebben ze de intocht creatief ingestoken. Zo fijn dat dit voor onze kinderen gewoon door kan gaan. De…

 • Love2BeMama

Herkenning

Dit gebeurde er dus bij mij: in een opwelling besloot ik verleden jaar om verkleed te gaan als Piet. Ik dacht dat ik compleet onherkenbaar was, maar bleef zelfs op dat punt uit de buurt van mijn eigen kinderen (het betrof een groot Sinterklaasfeestje). Zelfs op afstand pikte mijn zoon me er feilloos uit. Door mijn stem.

Helaas bleef het daar niet bij en maakte hij er vanaf dat punt een sport van om te kijken wie er nog meer in de Pietenpakken zaten. Een van de mooiste dingen aan Sinterklaas vind ik dat kinderen, zo opgaan in het verhaal. Dat je bij wijze van spreken zonder schmink of extreme vermomming voor hun neus kan staan en ze nog niet doorhebben dat ze met een bekende praten. Op het moment dat dit wegvalt is het misschien slim om te vertellen dat Sinterklaas niet echt bestaat. Al is het maar om te voorkomen dat Sinterklaas of de Pieten worden ‘ge-out’ ten overstaan van tientallen, nog wel gelovige kindertjes.

Wanneer vertellen dat Sinterklaas niet bestaat

Voorleestip: Sinterklaas voor grote kinderen

In dit boek komt naar voren wie Sinterklaas écht was, welke wonderen hij verrichtte en waarom hij heilig werd verklaard. Daarnaast zorgt het ervoor dat de waarheid geen koude douche wordt, maar een uitermate zachte landing. Een die het kind recht doet.

Sinterklaas voor grote kinderen geeft het sinterklaasfeest een onverwachte, extra dimensie en zal het onthullen van het geheim voor veel ouders gemakkelijk maken.

Dit boek kun je hier kopen.

Als ze er naar vragen

Als een kind wel hele sterke twijfels krijgt bij verschillende aspecten rond het Sinterklaasverhaal, dan is het misschien tijd om met de billen bloot te gaan. Nu vraagt ieder kind weleens naar hoe het paard van Sinterklaas op het dak komt of hoe het kan dat Sinterklaas alle kinderen op een avond van cadeautjes voorziet… Maar als je wordt onderworpen aan een regelrecht vragenvuur, dan weet je kind hoogstwaarschijnlijk dat dit zaakje stinkt. Kortom: je bent erbij en kan maar net zo goed alles vertellen.

Wanneer wist jouw kind dat Sinterklaas niet echt bestaat? Laat het weten in een reactie.

Wanneer vertellen dat Sinterklaas niet bestaat

In deze blogpost staan affiliatelinks.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
 • Brenda zei

  Mijn zoontje had op zijn 9e nog zoveel zin in Sinterklaas. op school werd voor het eerst lootjes getrokken en er kwam geen vraag of twijfel. Dit zo gelaten en na alle feestdagen in het nieuwe jaar verteld hoe het zat. Dit pakte hij goed op. Hij weet het nu 2 jaar op en houdt netjes zijn mond.

  Inmiddels is zijn zusje 9 en dit loopt hetzelfde.. ze gelooft nog sterk en moet nu lootjes trekken.
  Ook haar laatste jaar Sinterklaas voor ik het haar vertel..

  Wilde het zo lang mogelijk erin houden.. zo gezellig en leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 1 maand geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 1 maand geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 2 maanden geleden
 • 7 minuten lezen