Waar ben je naar opzoek?

Waar heb ik recht op als alleenstaande moeder 2022?

3 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Waar heb ik recht op als alleenstaande moeder 2022?

Het kan als alleenstaande moeder nodig zijn om extra steun te ontvangen qua inkomen. Dit is soms ook broodnodig, want kinderopvang, de zorgverzekering, een woning en verdere onderhoud van kinderen zijn lasten die alleen best lastig te dragen kunnen zijn. Er zijn gelukkig verschillende toeslagen en tegemoetkomingen waar je op terug kan vallen. Waar heb je recht op als alleenstaande moeder in 2022?  

Je hebt als alleenstaande moeder recht op meerdere dingen in 2022. Denk hierbij aan de huur- en zorgtoeslag, maar ook op kinderopvangtoeslag, kindgebonden budget en (indien nodig) een bijstandsuitkering. Hoe hoog zijn deze bedragen komend jaar? We hebben het in dit blog voor je samengevat. Iets wat overigens niet alleen voor alleenstaande moeders geldt, maar ook voor de alleenstaande vaders die de voornaamste zorg over de kinderen dragen.

Waar recht op als alleenstaande moeder in 2022?

Net zoals ieder jaar verandert er het een en ander aan de bedragen die je van de overheid of belastingdienst ontvangt. Hoe hoog zijn de toeslagen, het kindgebonden budget en kinderbijslag in 2022, want het is altijd wel zo fijn om te weten waar je als alleenstaande moeder recht op hebt.

Kinderopvangtoeslag

Werk je als alleenstaande moeder en gaat je kind naar de kinderopvang? Dan heb je recht op kinderopvangtoeslag. De maximaal te vergoeden uurprijs voor kinderopvang waar je recht op hebt als alleenstaande moeder gaat in 2022 iets omhoog. Hanteert je kinderopvang hogere uurtarieven dan het maximale tarief vastgesteld door de overheid? Dan ontvang je geen toeslag over de meerprijs. Je eigen bijdrage wordt in dat geval dus hoger. Wat zijn de maximale, vastgestelde bedragen in 2022?

 • Voor dagopvang is dit 8,50
 • BSO is het maximum 7,31
 • Voor je gastouder krijg je maximaal 6,52 per uur vergoed

Welke partij wil een sollicitatieplicht voor alleenstaande moeders?

Alleenstaande moeders in de bijstand hebben tot hun jongste kind vijf jaar oud is vrijstelling van de sollicitatieplicht. Of je hier recht op hebt kan je aanvragen bij de gemeente waar je in woont. Toch maken juist alleenstaande moeders in…

 • Denise Meijer

Huurtoeslag 2022

Onder welke toeslagen voor alleenstaande moeder valt ook de huurtoeslag. Als je als alleenstaande moeder in een huurwoning woont, dan heb je als je inkomen en vermogen niet te hoog is, in 2022 recht op huurtoeslag. Voor alleenstaande moeders (en vaders) mag je in 2022 niet meer dan 32.500 euro verdienen en niet meer dan 31.747 euro aan vermogen hebben. Verdien je kinderen dan 18.750 euro en voldoe je aan de overige voorwaarden van huurtoeslag? Dan heb je als alleenstaande moeder recht op een maximale huurtoeslag van 380 euro per maand.

Kindgebonden budget

De hoogte van het kindgebonden budget hangt van meerdere dingen af. Denk hierbij aan je inkomen, gezinssituatie en het aantal kinderen. Ben je alleenstaande moeder dan krijg je in 2022 meer kindgebonden budget dan gezinnen met twee ouders. Zo wordt je ondersteund in de kosten die je hebt om voor je kind of kinderen te zorgen. Ontvang je al zorg- of huurtoeslag? Dan hoef je zelf geen kindgebonden budget aan te vragen. Dit gaat automatisch via de belastingdienst. Je kan wel een proefberekening maken wat betreft het bedrag waar je als alleenstaande moeder recht op hebt in 2022.

Hoeveel kinderbijslag heb je recht op als alleenstaande moeder in 2022?

De kinderbijslag waar je recht op hebt als alleenstaande ouder en voornaamste verzorger van je kinderen gaat omhoog. Vanaf 1 januari 2022 krijg je voor kinderen tot 5 jaar 230,69 euro kinderbijslag, voor kinderen tot 11 jaar is dit 280,13 en is je kind tussen de 12 en 18 jaar oud? Dan wordt het bedrag 329,56. Dit nieuwe bedrag ontvang je voor het eerst in april 2022.

Welke rechten heeft een alleenstaande vader?

Als jij en je partner uit elkaar gaan is dit natuurlijk al verdrietig genoeg. Als hier ook nog eens kinderen bij zijn betrokken, dan maakt dit een scheiding nog schrijnender. Er valt genoeg te lezen over de rechten die je…

 • Denise Meijer

Zorgtoeslag

In 2022 is het grensbedrag voor de zorgtoeslag 31.998 euro. Hoeveel je precies gaat krijgen hangt sterk af van wat je als alleenstaande moeder verdiend en hoeveel vermogen je bezit. Let op: alimentatie wordt tevens als inkomen berekend en is dus van invloed op de zorgtoeslag.

Bijstandsuitkering

Verdien je als alleenstaande moeder onder de bijstandsgrens? Dan heb je ook in 2022 recht op een bijstandsuitkering. Per 1 januari 2022 krijg je als alleenstaande moeder (of vader) 1.037,12 euro per maand. Dit is een netto maandbedrag. Hier komt nog 54,59 per maand aan vakantie-uitkering bij. In totaal heb je als alleenstaande moeder in 2022 dus recht op 1,091,71 euro per maand baan bijstandsuitkering.

Wij hebben al veel blogs geschreven voor alleenstaande moeders. Deze blogs vind je hier.

Bewaar deze blog op Pinterest ⤵️

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
 • Nysa Koman zei

  Wat er bij bijstandsuitkering staat klopt niet. Er is geen standaard recht op uitkering. Dit wordt grondig onderzocht wanneer iemand daar om vraagt. Die persoon moet vervolgens veel informatie aanleveren op grond waarvan dat goed onderzocht kan worden.
  En als iemand daadwerkelijk recht heeft op een uitkering dan worden inkomsten in mindering gebracht sowieso en zijn er ook re-integratieverplichtingen (richting werk en of school).

 • jeffrey zei

  wanneer ben je een alleen staande vader?
  Want je moet altijd werken en je word als oud vuil niet geholpen! Je kan als vader weinig of niks dan alleen maar werken. Zo voelt het voor mij. Na alles wat ik gedaan heb.

  • Fenna zei

   Hoe als oud vuil behandelt, heb je de kids 1x per 2 weekenden? Tja het blijven jou kinderen, en ik weet niet hoe het bij jullie verdeelt is maar alimentatie hoort er bij, maar zoals ik zei het blijven ook jou kinderen dus betaal je een bijdrage, wat als jullie nog bijelkaar waren had je ook de kosten gehad

 • Hey I have 6 children I’m just reading out strong quotes to keep the strength 💪 ❤

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 1 jaar geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 1 jaar geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 1 jaar geleden
 • 4 minuten lezen