Waar ben je naar opzoek?

Passief inkomen genereren: 12 boeken om te lezen!

16 minuten lezen Linda Bosscher Linda Bosscher
Passief inkomen genereren: 12 boeken om te lezen!

Op dit moment is een passief inkomen genereren populairder dan ooit. Maandelijks wordt hier ontzettend veel naar Gegoogeld en zijn er steeds meer mensen die een passief inkomen weten te genereren. Maar hoe doe je dat nou: een passief inkomen genereren? Deze 12 boekentips zijn inspirerend en helpen je op weg naar een leven met een passief inkomen. Laat je inspireren!

Grip op je geld

Wil jij meer grip op je financiële leven? Een leven waarin geld minder waard wordt, het leven duurder wordt maar er niet meer geld binnen lijkt te komen? De oplossing is om geld voor je te laten werken. Jij werkt voor geld (actief inkomen), maar dat geld zet je vervolgens weg en je laat het groeien (passief inkomen). Je kunt een passief inkomen gaan genereren.

Wat is passief inkomen genereren?

Laat ik eerst even kort vertellen wat een passief inkomen is. Een passief inkomen is een inkomen dat niet direct in relatie staat tot jouw tijd of arbeid. Je laat geld voor je werken terwijl je er weinig voor hoeft te doen. In tegenstelling tot een actief inkomen: dat is geld wat je verdiend en waarbij je je uren en tijd inruilt voor geld.

Het nadeel van een actief inkomen is dat je je tijd weggeeft voor geld en geen controle meer hebt over je eigen tijd en hoe die in te vullen.

Voorbeelden van een passief inkomen genereren

 • Huurinkomsten (garagebox, huurhuis, appartement)
 • Affiliate inkomsten: commissie over producten van anderen
 • Dividend over aandelen
 • Royalty’s van een boek dat je eerder hebt geschreven
 • Cryptocurrency
 • NFT’s
 • Een blog met advertentie inkomsten
 • Je eigen online product maken

Een actief inkomen genereren is helemaal niet verkeerd. Je hebt namelijk zekerheid over wat je in de maand binnenkrijgt en je hebt een vast inkomen. Op lange termijn is het alleen niet gunstig.

Lees verder onder de afbeelding!

Passief inkomen genereren

Meer verdienen door minder te doen

Als jij stopt met je baan (je tijd ruilen voor geld), dan heb je ook geen inkomen meer. Je moet dus altijd een baan hebben voor een actief inkomen. Wil je meer verdienen? Dan moet je meer gaan werken of om salaris verhoging vragen. Alleen na een 40 urige werkweek heb je het wel gehad, hoe ga je er dan voor zorgen dat je toch meer gaat verdienen door niet in te leveren op je vrije tijd?

Met een passief inkomen genereren word je niet slapend rijk. Van je spaargeld op de bank zetten word je tegenwoordig ook niet meer rijk (je gaat alleen maar geld betalen). Wil je een passief inkomen generen, dan moet je er wel wat voor doen: lezen, investeren (tijd en geld), leren, prioriteiten stellen, vallen en opstaan.

Voor een passief inkomen moet je nu je tijd, moeite en geld stoppen in een project zodat je hier later geld uit kunt halen met weinig moeite. Dan gaat geld voor jou werken!

Een passief inkomen en actief inkomen kunnen prima naast elkaar bestaan.

Met een actief inkomen heb je zekerheid en kun je geld gebruiken om te investeren in een passief inkomen. Als je passief inkomen groeit, kun je misschien minder gaan werken voor een actief inkomen en houd je meer vrije tijd over.

Een passief inkomen genereren: hoe begin je?

Het klinkt allemaal leuk, maar hoe begin je nu met een passief inkomen genereren? Je moet ook kijken naar hoeveel geld je te investeren hebt en waar je in wil investeren. Voor een passief inkomen generen hoef je niet heel rijk te zijn. Wat je wel nodig hebt is:

 • Je wil je tijd investeren.
 • Een beetje geld hebben om te investeren.
 • Je wil leren.
 • Er zijn dingen die je ervoor moet laten.

Lees verder onder de afbeelding!

Kom van de bank af en ga een passief inkomen genereren

Voor een passief inkomen genereren kun je dus niet op de bank blijven liggen en jaloers kijken naar mensen met een passief inkomen of die veel geld verdienen. Je zal toch echt van de bank af moeten komen en je schouders eronder moeten zetten. De eerste tijd zul je helemaal niks verdienen maar op lange termijn ga je er de vruchten van plukken.

Word je al moe bij het idee dat je actief bezig moet voor een passief inkomen? Beter begin je er dan niet aan en is dit artikel niks voor jou 🤪.

Het is ook voor jou mogelijk om een passief inkomen te generen. Ook als je geen geld hebt om te investeren. Je kan al starten met een aantal bovengenoemde ideeën: een blog beginnen (lees hier hoe je dat doet), affiliatie marketing toepassen, een online product ontwikkelen.

Maar… een passie inkomen generen kost tijd. Veel tijd! Ik ben zelf 12 jaar geleden mijn blog begonnen. De eerste 5 jaar liep dat nog helemaal niet zo. Als ik terugkijk op de ontwikkeling van mijn blog dan is er in 12 jaar tijd veel gebeurd. Ik geneer nu met mijn blog ook een passief (en actief) inkomen.

Emigreren naar Curacao ervaringen: blijven we of gaan we terug naar NL?

Ben je op zoek naar emigreren naar Curacao ervaringen? Zoek niet langer verder; ik kan je er alles over vertellen. Acht maanden geleden besloten we om voor een half jaar naar Curacao te gaan met de kinderen. We hebben hier…

 • Linda Bosscher

Leren over een passief inkomen genereren

Oké, je hebt dus nog steeds interesse om een passief inkomen te genereren en je wilt daar tijd, energie, aandacht en (een beetje) geld in investeren? Maar waar moet je beginnen?

Mijn eerste tip is: ga mensen volgen die voor jou een voorbeeld zijn. Mensen die al een passief inkomen genereren en misschien geen actief inkomen meer hebben. Zoals Digital Nomads die de wereld over reizen en leven van een passief inkomen. Ik vind het inspirerend om te zien hoe deze mensen hun leven leven. Een grote groep leeft bijvoorbeeld heel eenvoudig. Ze reizen rond in hun camper maar leven wel hun mooiste leven.

Tip 2: Geef geen geld meer uit aan onnodige dingen in je leven. Dat kan misschien even pijn doen maar geld wat je uitgeeft aan dingen die je niet echt nodig hebt kun je investeren in een passief inkomen.

Tip 3: Kijk je ‘s avonds televisie? Doe maar niet meer! De tijd die je urenlang voor de tv zit of op je mobiel zit te scrollen, kun je besteden aan het creëren van een passief inkomen. Je kunt gaan starten met je blog of een (e) book gaan schrijven. Of ga starten met een online cursus (er is zoveel te koop waar je daadwerkelijk wat van leert) en ga gratis YouTube filmpjes kijken. Omring je met kennis.

Tip 4: Maak keuzes! Wil jij over een tijd minder gaan werken? Dan moet je keuzes maken en investeren in een passief inkomen. Investeren als in tijd, geld en keuzes die je maakt.

Tip 5: Ga je verdiepen in een (financieel) vrij leven. Er gaan deuren voor je open als je buiten het systeem durft te kijken.

Tip 6: Ga boeken lezen. Lees verder hieronder 😄

Tip: Denk jij dat je geen tijd hebt om te lezen? Iedereen heeft tijd om te lezen. Lees 25 tot 50 bladzijdes per dag en je kan 1 of 2 boeken per week uitlezen.

Lees verder onder de afbeelding!

Passief inkomen genereren

Boekentips passief inkomen genereren

Het hebben van een extra inkomstenbron is iets waar veel mensen naar verlangen. Het leven wordt er namelijk alleen maar duurder op. Alleen hebben veel geen idee waar te beginnen. Het lezen van boeken over passief inkomsten genereren is een van de beste manieren om te beginnen.

Hierbij boekentips voor een vliegende start naar je reis van financiële vrijheid. Dit zijn de makkelijkste boeken als je net komt kijken bij het genereren van een passief inkomen en je nog geen idee hebt van hoe, wat, waar en hoe.

Let op: De boeken zijn niet allemaal gericht op het genereren van een passief inkomen maar het gaat ook veel over een andere mindset krijgen en van daaruit krijg je de ‘drang’ om een passief inkomen te genereren.

Dit is trouwens meteen een voorbeeld van passief inkomen genereren: de boeken die ik hieronder aanbeveel hebben een affiliatelink. De blog die ik voor jullie schrijf is gratis content. Als je klikt op de link en een boek besteld, krijg ik een (heel) klein percentage van dat verkochte boek. Dat is mijn passieve inkomen.

Rijke pa, arme pa (nummer 1 tip passief inkomen genereren)

Wat de rijken hun kinderen leren over geld – dat de armen en de middenklasse niet doen!

Toen wij dit boek hadden gelezen, zijn wij heel anders naar het leven gaan kijken en hebben wij geïnvesteerd in een passief inkomen. Ik zou je aanraden om te starten met het lezen van dit boek. Het is een Amerikaans boek, misschien soms wat overdreven geschreven, maar het gaat om de inhoud. Het leest makkelijk weg en als je dit boek hebt gelezen sta je aan het begin van een ander leven. Hij is in het Nederlands en in het Engels verkrijgbaar. Een aanrader als je interesse hebt in een passief inkomen genereren.

Think and Grow Rich (NL Editie)

Succes is het resultaat van de manier waarop je denkt!

Een boek over hoe de mind van een miljonair werkt. Think and Grow Rich is de klassieker der klassiekers op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en succes. De waarheden en wijsheden die Napoleon Hill beschrijft zijn tijdloos, de wetten en regels zijn universeel.

Dit boek neemt je stapsgewijs mee in de strategie die miljoenen mensen een fortuin heeft opgeleverd, maar die bovenal de formule is voor een succesvol en voldaan leven. Deze nieuwe Nederlandse vertaling is een hedendaagse bewerking van de originele tekst. Uitgevoerd in een mooie vormgeving. Bestudeer dit boek en ontdek de denkwijze die je leven zal veranderen.

De Rijkste Man van Babylon

In dit boek: Wat is het geheim voor een rijk leven? Het heeft niet uitsluitend te maken met afkomst, geluk en intelligentie. Er zijn veel rijke mensen die hun school nooit hebben afgemaakt. Zo zijn er ook hoogopgeleiden die weinig geld verdienen. Waar ligt dat aan? Wat maakt het verschil? Hoe zit dat met jou? Verlang jij ook naar iets meer geld en vrijheid?

In dit boek gouden regels voor welvaart en welzijn. De rijkste man van Babylon legt op eenvoudige en praktische wijze de gouden regels uit voor rijkdom en welvaart. 

Ons geld is stuk

En waarom bitcoin de oplossing is…

Ons geld is stuk. Voor een groeiende groep Nederlanders wordt het steeds lastiger om vermogen op te bouwen. Ze beginnen hun loopbaan met een flinke studieschuld. Huizen zijn onbetaalbaar. Op spaargeld krijg je geen rente meer. Ze worden ‘slapend arm’.

Wereldwijd leven miljarden mensen onder financiële censuur en surveillance of hoge inflatie. Hun bankrekeningen worden afgesloten, omdat ze opkomen voor minderheden of de oppositie steunen. Of ze werken in het buitenland en betalen schandalige tarieven om hun loon naar hun familie thuis te sturen.

Bitcoin zou onderdeel kunnen zijn van de oplossing. Hoe en wat lees in je dit praktische boek. Crypotcurrency is tevens een manier voor passief inkomen genereren maar hier begin je niet zomaar mee. Er gaat heel wat studie aan vooraf wil je hiermee gaan starten: weet wat je doet!

The bitcoin standard

Dit boek zou ik iedereen aan kunnen bevelen. Je lees hier alles over hoe het geld op de wereld werkt en over bitcoins (passief inkomen genereren). Dit boek is ook in een Nederlandstalige versie te krijgen maar daar moet je even voor Googelen.

Een werkweek van 4 uur

Ontsnap aan de 9-tot-5-mentaliteit en leid een rijk leven!

Vergeet het oude concept van hard werken tot aan je pensioen en stel je spannende levensplannen niet uit

Vraag Timothy Ferriss wat hij aan het doen is, en de kans is groot dat je als antwoord krijgt: ‘skiën in de Andes’, ‘duiken in Panama’ of ‘tangodansen in Buenos Aires’. Ferriss heeft namelijk het achterhaalde idee van ‘eerst werken, dan leven’ ingeruild voor een rijk leven in het hier en nu. Niet geld stelt je daartoe in staat, maar de nieuwe economische factoren tijd en mobiliteit.

Wacht niet langer, zeker niet in tijden van economische onzekerheid. En vergeet het achterhaalde idee van werken tot je pensioen. Of je nu die grote wereldreis wilt maken, een maandelijks salaris van vijf cijfers wilt met zo weinig mogelijk inspanning, of gewoon minder wilt werken en meer wilt genieten – Een werkweek van vier uur geeft het antwoord. Lees dit boek en je komt er alles over te weten.

Miljonair met een gewone baan

Stop met dagdromen en word financieel onafhankelijk.

Een miljoen op de bank, wie droomt er niet eens van? Nooit meer werken, alles doen wat je wilt. Maar waarom zou je het bij dromen laten? Financieel onafhankelijk worden, dat kan iedereen. Ook als je een modaal inkomen hebt. Om miljonair te worden hoef je niet dag en nacht te werken of de jackpot te winnen.

Het geheim is om bescheiden te leven en tegelijkertijd slim te beleggen. In dit boek geen verhalen over bekende voetballers, zangers of topondernemers, maar over heel gewone mensen, zoals de schrijver. Alles wat je volgens de selfmade miljonair Oeds-Jan Postma nodig hebt, is de zelfdiscipline om niet na elke commercial naar de winkel te rennen en een handige manier om je vermogen te laten groeien.

Hoe je dat aanpakt, lees je in dit boek. Postma werkt nog steeds. Omdat hij het leuk vindt. Voor het geld hoeft het niet meer.

Koop je Rijk

Hoe iedereen vermogen kan opbouwen met vastgoed.

Beleggen in vastgoed ingewikkeld of alleen voor rijken? Helemaal niet! Myrthe de Groot legt je in ‘Koop je Rijk’ uit hoe gemakkelijk het is om in stenen te beleggen en leert je alle tips & tricks.

Iedereen kan investeren in vastgoed. Je hoeft niet over veel geld te beschikken of overmatig rekentalent. Dat is de boodschap van ‘Koop je Rijk’. Of je beleggen overweegt voor je pensioen, voor extra inkomen of meer zekerheid of vrijheid, vastgoed is een eenvoudige manier om geld voor je te laten ­werken. 

In duidelijke, no-nonsense taal vertelt Myrthe je dat investeren niet eng is, maar juist slim en maakt ze alle principes achter beleggen in vastgoed helder. Verder komen er allerlei specialisten aan het woord en andere ervaringsdeskundigen zoals beleggers in garageboxen en woningen maar ook hele appartementencomplexen of winkelcentra.

Keerpunt 1971

Over staatsschuld, werkende armen en nieuwe economische groei.

Op zondag 15 augustus 1971 kondigt president Richard Nixon de belangrijkste economische gebeurtenis aan sinds de uitvinding van het geld, waardoor de economie en onze maatschappij voorgoed veranderen.

De komst van de euro en de bitcoin, de negatieve spaarrente, werkende armen, de spanningen met China, de crisis sinds 2007 en nog veel meer, blijken veroorzaakt te zijn in 1971 met de loskoppeling van de goudstandaard; een keerpunt in onze geschiedenis.

Op basis van vele gesprekken door de jaren heen met onder andere de geestelijk vader van dat besluit in 1971, Paul Volcker (voormalig Fed-voorzitter en adviseur van president Obama) en lessen uit de historie, beschrijft de auteur de ontwikkelingen en voorspelt hij daarnaast een nieuwe periode van economische bloei in dit boek.

Fantoomgroei

Waarom we steeds harder werken voor steeds minder.

Sander Heijne en Hendrik Noten laten in ‘Fantoomgroei’ zien dat onze economie al ver voor de coronacrisis ontspoorde. Bedrijfswinsten zijn sinds de jaren tachtig geëxplodeerd, maar werkenden zagen de economische groei nauwelijks terug in hun portemonnee. Vitale sectoren als de zorg, het onderwijs en de politie werden ondertussen uitgehold. Hoe kan dat? En waarom accepteren we dat? 

Deze vragen brachten de auteurs van premier Rutte via de oude familie Philips naar de boeken van Adam Smith. En van conferenties op Zwitserse bergtoppen tot de achterkamertjes van Den Haag. Vliegend door de tijd rollen ze van de ene verbazing in de andere. Met als conclusie: de huidige hang naar groei is geen noodzaak, maar het resultaat van een verhaal dat we zijn gaan geloven. 

‘Dit boek is een zoektocht naar een nieuw verhaal over een economie voor een andere, betere wereld. En als we die wereld kunnen schetsen, willen we deze ook realiseren, dat en niets minder is de ambitie van deze vertelling.’

Blondjes Beleggen Beter

Simpel en succesvol beleggen in 7 stappen (ook in tijden van crisis).

In deze volledig geactualiseerde editie van Blondjes Beleggen Beter leert financieel journaliste Janneke Willemse je in 7 stappen hoe je simpel en succesvol kan beleggen en hiermee kan je een passief inkomen genereren.

Het boek Blondjes Beleggen Beter neemt financieel journaliste Janneke Willemse je mee tijdens je eerste stappen op de beursvloer. Deze editie is volledig geactualiseerd met de laatste inzichten.

Toen Janneke Willemse ontdekte dat het wetenschappelijk is bewezen dat vrouwen beter beleggen dan mannen, begon ze een blog waarop ze precies liet zien hoe zij als beginnend belegger te werk ging. Dat pakte verrassend goed uit, want in 4,5 jaar tijd was haar vermogen verdubbeld. In dit boek laat Janneke zien hoe je door ‘blond’ beleggen je geld kunt laten groeien. Simpel, snel en op de manier die bij jou past. Zelfs als je weinig geld of achtergrondkennis hebt.

De route naar 100.000 euro per jaar

Meer verdienen, meer vrijheid!

Hoe kun je als zzp’er je inkomen vergroten? Suzanne van Duijn ging je voor en legt in De route naar 100.000 euro per jaar uit hoe zij door persoonlijke groei aanzienlijk meer ging verdienen.

Suzanne van Duijn werkte 3 jaar de longen uit haar lijf als freelancer voor een inkomen onder modaal toen in 2019 de maat vol was. Het moest anders. In 2020 verdiepte ze zich in de psychologie van geld, nam een businesscoach in de arm en interviewde meer dan 20 ervaringsdeskundigen die ruim een ton per jaar verdienen. 

In De route naar een ton per jaar deelt ze hoe ze die inzichten in de praktijk bracht en haar inkomsten verdrievoudigde. Belangrijkste les: om je inkomen te laten groeien, moet je eerst zelf groeien.

Dit waren een aantal van mijn boekentips. Heb je nog vragen over een (financieel) vrij leven of een passief inkomen genereren? Laat ze achter in de comments! Je kan mij ook volgen op Instagram, leuk om je daar te zien!

In deze blogpost staan affiliatelinks.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 11 jaar. Wij wonen sinds 2021 op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap, tips en informatie en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao en hoe wij een zoveel mogelijk vrij leven als gezin nastreven.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 3 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 3 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 3 maanden geleden
 • 7 minuten lezen