Waar ben je naar opzoek?

Risicofactoren borstkanker + tips om borstkanker te voorkomen

7 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Risicofactoren borstkanker + tips om borstkanker te voorkomen

Bij mijn moeder is een paar weken geleden borstkanker geconstateerd. Kwaadaardig maar niet uitgezaaid, gelukkig! Het lijkt goed te behandelen maar ze zit wel in een lang traject met een half jaar chemo- en immuuntherapie én daarna nog een operatie. Tot nu toe gaat de behandeling naar omstandigheden goed. Ze heeft inmiddels wel haar haar verloren… dat was wel een dingetje maar ondanks haar dieptepunten is ze toch heel positief! Haar diagnose heeft mij wel aan het denken gezet en ik ben gedoken in de risicofactoren en of borstkanker te voorkomen is.

♥️ Let op: dit artikel is niet bedoeld om vrouwen (met borstkanker) een schuldgevoel aan te praten. Er zijn wetenschappelijk bewezen risicofactoren waardoor je borstkanker kunt krijgen maar ook niet wetenschappelijke bewezen risicofactoren. Als jij je hier dus niet aan hebt gehouden heb jij in geen geval schuld. Ik wil met mijn artikel alleen vrouwen aan het denken zetten en ze wijzen op andere keuzes. Of het echt helpt kan ik ook niet met 100% zekerheid zeggen maar ik vind het toch de moeite waard om ze uit te lichten. Voor alle vrouwen die borstkanker hebben (gehad) veel sterkte en kracht voor jullie! 🎗

1 op de 7 vrouwen krijgt borstkanker

Borstkanker is een ver van je bedshow als je er niet mee geconfronteerd wordt. Kanker sowieso! Je hoort het wel en je kent misschien mensen die het hebben maar je hebt geen idee hoe het is als je er niet middenin zit. Voor ons als gezin is het niet de eerste keer dat we te maken krijgen met kanker. Mijn zusje heeft op 10-jarige leeftijd een hersentumor gehad. Dat was heel heftig en op ons als gezin heeft dat veel invloed gehad. We hebben het over twintig jaar geleden dat ze dit heeft gehad. Het klinkt ver weg maar voor ons lijkt het nog heel vers. In de loop der jaren is er heel wat veranderd op het gebied van deze vreselijke ziekte genaamd kanker. Ter vergelijking: in die tijd was er veel aandacht voor de patiënt maar weinig aandacht voor de rest van het gezin terwijl dit voor het hele gezin een traumatische ervaring is. In deze tijd weten we ‘gelukkig’ veel meer over deze ziekte en is het vaak al veel beter te behandelen. Neemt niet weg dat het een slopende ziekte blijft…

1 op de 7 vrouwen krijgt borstkanker. Dat is enorm veel! De overlevingskansen worden van borstkanker worden steeds beter maar jaarlijks overlijden er nog teveel mensen aan borstkanker. En niet alleen vrouwen krijgen borstkanker: ook mannen kunnen deze vreselijke ziekte krijgen.

Lees ook: 10 tips blaasontsteking voorkomen

Oorzaken van borstkanker

Bij 20% van alle borstkankerpatiënten komt borstkanker in de familie voor en bij 5 tot 10% is er sprake van erfelijke aanleg voor borstkanker.

Maar wat zijn nou de oorzaken van borstkanker? Wat zijn risicofactoren waar je eventueel rekening mee kan houden? Vaak is het moeilijk vast te stellen wat de oorzaak is en er zijn persoonlijke factoren die de kans op borstkanker kunnen beïnvloeden en vergroten. Niet iedereen met een bepaald risicofactor krijgt daadwerkelijk borstkanker en het gaat altijd nog om ‘een kans’. Verschillende facturen kunnen samen de kans op borstkanker verhogen. Er zijn dus dingen waar je rekening mee kan houden!

Er zijn risicofactoren die wetenschappelijk zijn aangetoond:

 • Eerdere borstaandoening.
 • Vrouwelijke hormonen: oestrogeen en progesteron.
 • Dicht borstklierweefsel.

Factoren die de kans op borstkanker vergroten (deze factoren zijn bekend maar hebben veel minder invloed op borstkanker):

 • Weinig of geen kinderen hebben.
 • Op latere leeftijd kinderen krijgen.
 • Kort of helemaal geen borstvoeding geven.
 • Op jonge leeftijd voor het eerst menstrueren.
 • Laat in de overgang komen.
 • Hormoonpreparaten tegen overgangsklachten langer dan 2 of 3 jaar gebruiken.
 • ‘De pil’ slikken (het risico neemt af als je stopt met de pil).
 • Elke dag een glas alcohol drinken over een langere periode.
 • Weinig lichaamsbeweging.
 • Overgewicht tijdens en na de overgang.

Algemene risicofactoren bij kanker (niet wetenschappelijk aangetoond, wel onderzocht):

 • Grootte van borsten.
 • Zonnebrandcrème.
 • Beugelbeha’s.
 • Deodorant en anti-transpirant.

Borstkanker: een sluipende moordenaar

Nu mijn moeder het heeft zet het mijzelf ook aan het denken. Ik ben immers een jonge vrouw van 33 en ook ik kan borstkanker krijgen. Het erge aan deze ziekte vind ik dat het een sluipende moordenaar is. Vaak heb je helemaal niet door dat je het hebt… Totdat het geconstateerd is en dan kan het al te laat zijn. Maar zijn er dingen waar je rekening mee kunt houden om het te voorkomen? Ik denk zeker van wel!

Er zijn dus een aantal risicofactoren die wetenschappelijk zijn aangetoond maar ook algemene risicofactoren die niet wetenschappelijk zijn aangetoond, wel onderzocht zijn en kunnen bijdragen aan het ontstaan van borstkanker. Ik heb zelf al bij een aantal algemene risicofactoren mijn bedenkingen. Niet in de zin dat ik het niet geloof maar dat ik mij hier juist wel in kan vinden!

Lees ook: 15 tips voor het gebruik van Vaseline

Natuurlijke zonnebrandcrème

Bij zonnebrandcrème ben ik al langer kritisch. Ook in verband met mijn rossige haar en lichte huid en de kans op huidkanker door verbranden. In veel zonnebrandcremèmes zit echt heel veel troep wat echt heel slecht voor je is. Dan kun je daar je ogen voor sluiten of juist zoeken naar een alternatief. Er zijn zoveel alternatieven. Het nadeel is alleen dat dit vaak weer duurder is en mensen liever gaan voor goedkoop. Toch kies ik liever voor duurder én goed dan voor huidkanker op latere leeftijd. Als ik hiermee het kan voorkomen dan heel graag.

Op Curacao vond ik de perfecte zonnebrandcrème zonder troep. Helaas is dit merk niet in Nederland te koop dus ik heb een lading ingeslagen. De zonnebrandcrème die ik in Nederland vaak koop is van het merk Alphanova Sun,van Badger,van Lovea of Naïf.

Het dragen van geen (een) beha

Het dragen van beugelbeha’s staat mij ook al langer tegen. Niet zozeer om het feit dat het misschien bijdraagt aan borstkanker maar meer omdat het gewoon niet lekker zit. Ik krijg er vaak een geïrriteerde huid van en pijnlijke plekken. Tegenwoordig kun je ook hele fijne beha’s kopen zonder beugel, ook sexy beha’s. Het zit zoveel comfortabeler. En je kan er ook voor kiezen om géén beha te dragen. YouTuber VeraCamilla maakte er een toffe mini docu over. De moeite waard om te kijken:

Natuurlijke deodorant

En dan wil ik het graag even hebben over deodorant. Regelmatig zie ik berichten over het gebruik van deodorant i.c.m. borstkanker. Het gaat dan om de stoffen parabenen en aluminiumchloorhydraat. Op dit moment is er nog onvoldoende bewijs maar dat er over gesproken wordt en onderzoek naar gedaan wordt zegt mij genoeg. De oksel is wel een gebied wat dichtbij je borst zit en daar spuiten we vaak ‘klakkeloos’ een deodorant (met misschien wel slechte stoffen) in.

Ik gebruik dus niet alleen goede zonnebrandcrème maar ook natuurlijke deodorant. Ook hierin is er veel keuze en kun je zelf het beste kijken wat bij je past. Ik gebruik nu de deodorant van Salt of The Earth. Het is even wennen omdat het geen droge deodorant is maar na het opspuiten dep ik hem even na met een handdoek. Mijn ervaring is dat hij echt heel goed en lang werkt. Maar er is meer verkrijgbaar: deodorant van We Love The Planet, deodorant van Weleda, deodorant van Lavera of van LEKKER IN EEN POTJE.

Gaan deze tips borstkanker voorkomen?

Of dit allemaal helpt om borstkanker te voorkomen kan ik ook niet met zekerheid zeggen. Wat ik wel met zekerheid kan zeggen is dat er veel rotzooi te koop is en dat het geen kwaad kan om kritisch te zijn naar wat we gebruiken voor onze huid, lichaam maar ook wat we in onze mond stoppen. In deze tijd hebben we namelijk wél de mogelijkheden om het anders te doen; aan jou de keuze om dat aan te grijpen of niet. De vlieger ‘mijn oma deed/gebruikte/at het ook en is 100 geworden’ gaat niet meer op vind ik. Vroeger rookte ook iedereen en nu weten we hoe slecht het is. Je kan er 100 mee worden maar je kan er ook vroegtijdig aan overlijden. Aan jou de keus om het anders te gaan doen, of niet!

Ik hoop dat je wat aan dit artikel hebt en aan mijn tips. Ik hoop dat mijn moeder geneest en dat ze nog vele jaren mag leven maar als je ermee geconfronteerd wordt ga je wel dingen onderzoeken en andere keuzes maken.

Bronnen: PinkRibbon, Vereniging Borstkanker Nederland

Photo by freestocks.org from Pexels – In dit artikel staan affiliatielinks.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 11 jaar. Wij wonen sinds 2021 op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap, tips en informatie en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao en hoe wij een zoveel mogelijk vrij leven als gezin nastreven.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 3 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 3 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 3 maanden geleden
 • 7 minuten lezen