Waar ben je naar opzoek?

En cold turkey schermtijd detox: hebben we het overleefd?

10 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
En cold turkey schermtijd detox: hebben we het overleefd?

Hier spreekt de moeder die de iPad regelmatig als oppas gebruikt: de laatste dagen van de Kerstvakantie én deze hele week was ik die iPad zo zat dat ik hem zonder pardon in de kast gemieterd heb. Ik trok ze nog net niet uit de handen van mijn kinderen… Eigen schuld, dikke bult! Voor mij dan. Want heb ik het zelf niet zover laten komen? Het was tijd voor een harde reset en ik ging rigoureus te werk. Ik deelde mijn frustratie en stap tot actie op Instagram Stories en mijn DM box stroomde vol met vragen: Hoe dan? Vervelen ze zich nu niet? Wat doen ze nu? Heb je tips? In deze blog vertel ik je alles over de (bijna) twee weekse cold turkey schermtijd detox van de kinderen…

Let op: Alle iPads en spelcomputers gingen ‘op slot’ maar aan het eind van de dag mochten ze wel gezamenlijk een film op serie kijken. Onderaan deze blog een uitgebreide Q&A met jullie vragen over deze digitale detox.

Een cold turkey schermtijd detox

Laten we voorop stellen dat ik helemaal niet negatief sta tegenover het gebruik van de iPad. Dit voorjaar stond ik zelfs met mijn verhaal in het Algemeen Dagblad. Ik ben namelijk die (vreselijke) moeder die de iPad als oppas gebruikt maar… alles was in balans (lees voordat je een oordeel geeft even het artikel 😄). De kinderen speelden veel (buiten) en ze zaten ook wel eens langer dan een half uur achter een scherm of op een spelcomputer. Ik had geen strakke regels omtrent schermtijd. Het was voor mij soms ook heel makkelijk als ze allemaal moe waren en ik nog wat moest werken. Toch was ik er deze Kerstvakantie he-le-maal klaar mee en vond ik het tijd worden om verandering te brengen: ze kregen een cold turkey schermtijd detox en ik drukte ze op het hart dat er regels aan zouden gaan komen voor schermtijd. Je zag ze kijken……..

Waarom ik er zo zat van was?

Ik was er vooral zo zat van dat ze niks anders meer deden dan hoppen van iPad, naar televisie en vervolgens naar een spelcomputer. De hele vakantie konden ze niet bedenken wat ze moesten doen. Ja… Fortniten, swipen op YouTube, familievlogs kijken, van spel naar spel klikken of halve series kijken op Netflix. Ze hadden de concentratie van een doperwt, maakten ruzie om niks en alles wat ik vroeg ging gepaard met veel drama en ge-ja-maar inclusief eindeloze discussies want ‘waarom moest kind A dat doen en niet kind B?’

Geen idee of dat alles aan die schermpjes lag maar ik was er meer dan klaar mee dat ze niks anders meer konden dan aan hun tablet/spelcomputer/televisie geplakt te zitten. Ergens in het begin van de Kerstvakantie had ik de YouTube app al van de televisie gehaald want meneer Enzo Knol, de familievloggers en Dylan Haegens kon ik niet meer aanhoren. Zoonlief is een paar weken behoorlijk ziek geweest (inclusief antibioticakuur) dus vanaf begin december heb ik al verschillende YouTubers voorbij zien komen. Daardoor had ik vaker het idee dat ik tegen Enzo Knol zat te praten dan tegen hem.

Misschien was het ook mijn eigen irritatie, ik was ook erg moe deze vakantie en had het idee dat ik te weinig tijd voor mijzelf had gehad. De onderlinge ruzies trok ik ook even niet meer en ik wil mijn kinderen niet verpesten door nu niet streng op te treden en daar later de consequenties van te zien. Het klinkt allemaal wel heel erg, zo erg was het nou ook weer niet maar op dat moment ging die stekker eruit.

We zijn twee weken verder…

Inmiddels zijn we bijna twee weken verder en hebben ze er nog wat dagen bij gekregen door zeer ongewenst gedrag. Vooral de bijna tiener denkt soms dat ik zijn vriendje ben in plaats van zijn moeder. Dus na enkele waarschuwingen heeft hij er nog wat dagen bij gekregen. Ik ben altijd een hele makkelijke moeder (geweest) maar ze krijgen nu echt de leeftijd dat ze prima met dingen in huis kunnen helpen en ook de consequenties voor hun gedrag moeten aanvaren.

Verder gaat het heel erg goed. Ondanks dat ik mijzelf er soms mee heb, ben ik blij dat we een ‘kritiek’ punt hadden bereikt en ik deze maatregel moest nemen. Er zijn een aantal dingen behoorlijk veranderd:

 1. Ze komen niet meer voor dag en dauw hun bed uit om ‘stiekem’ op hun iPad te gaan.
 2. Ze spelen nu ook met hun speelgoed.
 3. Ze gaan zich vervelen (en vervelen is goed voor hun ontwikkeling).
 4. Er worden boekjes gelezen.
 5. De bijna tiener verveeld zich nog weer een keer en kijkt nu vaker naar het plafond dan naar zijn iPad.
 6. Ze blijven in het weekend nu ook wat langer in hun bed liggen want ja: geen iPad en wat moet je dan met je leven?
 7. De meisjes knutselen weer lekker veel.
 8. Ze gaan nog steeds veel naar buiten (wat ze voorheen ook al wel deden).
 9. Hun gedrag naar elkaar toe wordt weer wat relaxter.
 10. Wat ik nu tegen ze zeg komt ook binnen omdat ze nu naar hun moeder moeten luisteren in plaats van naar Enzo Knol.
 11. Ze kijken nu eens samen een film in plaats van alle drie los van elkaar.
 12. Ze moeten samen overeenkomen wat er wordt gekeken.
 13. Er worden opeens weer old school spelletjes gepeeld!

Hoe nu verder?

Ik ben blij met deze veranderingen en er gaan wel wat regels komen als hun detox week voorbij is.

 1. Er worden per week vaste klusjes verdeeld waarmee ze hun schermtijd kunnen verdienen.
 2. Elke dag doen ze hun vaste klusjes zoals bed opmaken, kamer opruimen, was in de wasmand, oefenen voor muziekles, konijn voeren.
 3. Bij een grote mond, brutaal gedrag, ruzie of niet luisteren gaat de iPad / spelcomputer weer in de kast.
 4. Uit school gaan we eerst spelen (tenzij het heel slecht weer is of de oudste echt heel graag met vriendjes wil gamen, dan kan het in overleg).
 5. Ik neem het beheer weer op mij en laat ze niet meer rondslingeren.

Volgens mij zijn deze regels nog helemaal niet zo gek en ik bekijk het ook per dag. Als het rotweer is buiten of we zijn allemaal moe dan ben ik er echt wel flexibeler in. Ook als de bijna tiener met zijn vrienden wil gamen ga ik hem dat ook niet ontzeggen. Mits hij daarvoor of daarna wel alle klusjes doet.

Nog even dit…

Ik wil ook nog even het volgende kwijt. Een tijd geleden waren we bij de opticien en kwamen we in gesprek over schermtijd bij kinderen. Hij vertelde mij dat hij daar uitgebreid onderzoek naar heeft gedaan en tot schokkende ontdekkingen kwam. Ook hebben ze al kinderen rondlopen die zichtbare oogschade hebben als gevolg van te lang achter een beeldscherm zitten. Daar schrok ik echt van! Dat jonge kinderen nu al te maken krijgen met oogschade door tablets. Hier kan ik nog uitgebreid over schrijven, misschien in een latere blog, want het heeft mij wel aan het denken gezet…

Hoe ga ik om met mijn eigen schermtijd?

Deze vraag kreeg ik ook. En terecht! Op mijn iPhone heb ik al langere tijd mijn schermtijd aangezet en deze probeer ik elke week te minderen. Mijn werkzaamheden bestaan wel uit Social Media, bloggen en mail lezen dus ik kan hem niet helemaal aan de kant gooien. Ik heb ook veel apps verwijderd van mijn telefoon en mijn Social Media- en Mail app verstopt in een mapje zodat ik niet steeds onnodig mijn tijd besteed.

Mijn doel is om mijn tijd, ook online, meer effectiever te besteden en ook meer offline dingen te gaan doen. Komend jaar wil ik weer eens wat hobby’s op gaan pakken, meer gaan lezen en foto albums bij gaan werken.

Ik heb ook veel meldingen van groepsapps uitgezet maar ook Facebook Messenger verwijderd en overige meldingen, die mij kunnen afleiden, uitgezet. Als ik ‘s avonds naar bed ga staat mijn telefoon op slaapstand en kan ik niet gestoord worden.

Bovenstaande geeft al zoveel meer rust. Want eerlijk? Ik werd soms zelf ook gék van al die meldingen, doelloos rondzwerven en verdwalen op Facebook terwijl ik aan het werk was en de groepsapps die maar door bleven gaan…

Niet opeens anti-tablet

Zo: de moeder die de iPad als oppas gebruikt heeft gesproken. Ik zeg dus niet dat ik nu anti-tablet ben want dat ben ik helemaal niet. Ik ben er alleen wel achter gekomen dat het wat gezelliger wordt met duidelijkere regels. Ik heb zelf de teugels wat teveel laten vieren… Ik vind het nog steeds hartstikke leuk speelgoed en ze groeien er ook mee op maar het kan geen kwaad om het gedrag en gebruik ervan eens onder de loep te nemen.

Ik hoop dat ik je met mijn artikel heb kunnen inspireren. Ik geloof in de kracht van het delen. Ik ben ook heel benieuwd hoe jullie het thuis doen. Heb jij een tiener of puber in huis en loop je tegen problemen aan omtrent gedrag of het gebruik van een telefoon, iPad of gamen? Word dan lid van deze besloten Facebook groep: Help hoe overleef ik mijn tieners en pubers?

Q&A: tablet detox

Op Instagram stroooooomde mijn DM box vol met vragen: jullie wilden alles weten over deze ‘maatregel’. Omdat het lastig is om in dit artikel overal uitgebreid op in te gaan heb ik hieronder een Q&A met de meest gestelde en originele vragen. Er zijn ook een aantal vragen die ik in aparte artikelen wil gaan uitlichten omdat ik die zelf interessant genoeg vindt om verder uit te werken!

Waar spelen ze graag mee? (buiten de elektrische apparaten om)

Onze bijna tiener vindt het lastig om iets anders te bedenken. Toch zijn er veel dingen waar hij graag mee speelt: hij spaart voetbalplaatjes en voetbalt graag buiten met zijn vrienden. Hij heeft op zijn kamer ook een bureau en van opa heeft hij 3D tekenen geleerd. Hij vindt het leuk om daarmee bezig te zijn! De meiden knutselen graag (ik koop altijd een shitload aan knutselspullen bij de Action of bij Lobbes.nl).

Verder wordt er hier nog veel gespeeld met LEGO, tenten bouwen (vooral de meiden) en Kapla is ook nog favoriet.

Mocht je nog op zoek zijn naar toffe cadeaus voor jongens vanaf 8 jaar? Dan heb ik hier een leuke blog voor je.

Wat doe je als ze boos worden wanneer ze niet op de iPad mogen?

😆 Dan laat ik ze in hun sop gaar koken…

Wat bied je ze ter vervanging aan? Hoe ga je om met de verveling (en een jankend kind…)

Nou ik laat ze het lekker zelf uitzoeken. Ik vertel ze wat ze zouden kunnen doen en als ze het dan nog niet weten dan laat ik ze lekker hangen en vervelen. Zolang ze mij niet in de weg lopen vind ik het prima! Verveling is ook goed voor ze. En janken? Dat doen ze maar op hun kamer 🙃.

Wat bied je aan als alternatief? De iPad is voor ons ook een rustmoment…

Ze mogen wel televisie kijken aan het einde van de middag en in het weekend ook in de ochtend. We kiezen dan wel een film / serie die ze alle drie leuk vinden.

Wat versta je onder Rust Reinheid en Regelmaat?

Ik ben heel erg van de rituele en de planning. Na het avondeten gaan ze ook altijd meteen naar bed, mits er geen sport is. Soms spelen we nog wel eens een spelletje maar ik merk al snel dat het te laat wordt en dat trekken ze niet. Ze weten door onze huisregels precies waar ze aan toe zijn en dat streef ik ook na. Ook als papa een keer laat thuis is… Ik moet de boel hier draaiende houden dus ik wil het liefst dat het gaat zoals altijd. Ze slapen hier trouwens ook veel! Alle drie tegelijk naar bed en ze slapen het klokje rond.

Hoe zorg ik ervoor dat de kids gaan spelen?

Dat vroeg ik mijzelf ook af maar dat komt echt. Zodra je een paar dagen verder bent moeten ze wel… Ik vind het ook geen probleem als ze zich vervelen. Hoort er ook bij. Op een gegeven moment gaan ze wel dingen bedenken want mama entertaint ze eigenlijk ook niet.

 

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 11 jaar. Wij wonen sinds 2021 op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap, tips en informatie en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao en hoe wij een zoveel mogelijk vrij leven als gezin nastreven.

Reacties
 • Thijs zei

  Hoi Linda,

  Tijdens het doornemen van wat mijn collega bloggers doen stuitte ik op dit leuke artikel.

  Vanuit het oogpunt van een vader met een dreumes van 1 jaar lijkt dit nog een ‘ver van mijn bed’ show. Echter zal het snel een harde waarheid worden.. Het zette mij aan het nadenken. Een comment en compliment waard.

  Thijs

 • Lisette zei

  Wat een heerlijk verhaal! Moet zeggen dat wij ook zo’n vakantie hadden! En ik echt niet begrijp waar het vandaan komt 🙂 zelf heb ik op mijn telefoon alle meldingen uit (alleen WhatsApp staat aan) maar heb Mn geluid altijd uit Haha. Ben alleen bereikbaar wanneer ik dat wil 😉
  We spelen regelmatig bordspelletjes of een kwartiertje spelletje (meestal kleuren torentje) om even het moment te breken, bv voor ze naar bed gaan of voor ze naar school zijn. Even de “stress” weg.

 • Mariet zei

  Fijn om te lezen, ik zit er steeds meer te dubben want vooral tv tijd loopt hier uit de hand. Weer wat ideetjes uit kunnen halen

 • rachel zei

  ze komen vast te zitten in de social media madness zeg ik altijd maar en de intresse naar andere activiteiten vervalt en dat is jammer want er is zoveel meer dan die ipad of iphone!! hier ook de pubers waarvan eentje alleen maar op haar foon zat en geen sociale contacten had alleen maar haar schermpje pff gelukkig nu niet meer maar als sommige ouders daar niet op zouden letten komt er niet veel van terecht 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 2 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 2 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 2 maanden geleden
 • 7 minuten lezen