Waar ben je naar opzoek?

‘Mama, wat is een condoos?’

3 minuten lezen Chicamoms Chicamoms
‘Mama, wat is een condoos?’

Mijn zoontje Finn is bijna 10 jaar oud. De laatste tijd merk ik steeds vaker dat hij erg nieuwsgierig is hoe kindjes geboren worden en hoe alles nu precies werkt. Zo ving hij laatst via de tv het woord ‘condoom’ op maar hij dacht ‘condoos’ te hebben gehoord. Hij wilde uiteraard wel weten wat het nu precies is. Tijd voor seksuele voorlichting!

Laatst speelde hij met een vriendje uit de straat die bijna 12 jaar is. Daarna vertelde Finn mij dat vrouwen 2 gaten hebben, een poepgat en een seksgat! Oké, toen ik dit hoorde viel ik bijna achterover en was echt ‘seriously flabbergasted’. Kwamen deze woorden echt zojuist uit mijn schattige lieve zoon van 9? Tijd voor actie op het gebied van seksuele voorlichting!

Tafelgesprekken met tieners: wel en geen piemels!

Om de één of andere reden, heb ik toch wel de meest aparte tafelgesprekken met mijn kinderen tijdens het eten. Gelukkig eten er niet vaak mensen mee, want ik weet namelijk nooit wat er ter sprake komt, maar meestal resulteert…

  • Love2BeMama

Mijn eerste seksuele voorlichting

Ik kan mezelf niet herinneren dat ik seksuele voorlichting  heb gehad via mijn ouders. Ik kreeg iets te horen over de bloemetjes en de bijtjes via het vak biologie op school en de rest heb ik opgedaan via de tijdschriften ‘Popfoto’ en de ‘Hitkrant’.

Tegenwoordig zijn de kids allemaal wat mondiger en nieuwsgieriger en dat laatste heb ik gemerkt! Zo kan ik via Youtube op mijn telefoon zien welke filmpjes mijn zoontje heeft gekeken op zijn iPad. Nu dacht ik het allemaal veilig ingesteld te hebben tot ik, tussen de filmpjes van achtbanen en ‘Fortnite’, het filmpje zag met het woord ‘piemel’ in de titel! Door dit en samen met zijn uitspraken, kwam ik echt in actie.

Zo sprak ik samen af, met mijn partner en eveneens vader van Finn, om een boekje te gaan bestellen. Na wat reviews gelezen te hebben, heb ik het boek ‘Eerste infoboek Seksuele Voorlichting‘ besteld. Het boek heeft 44 bladzijden en is geschikt voor kinderen vanaf 7 tot 9 jaar.

Wij gaven het boekje aan hem met de tip om het eens door te lezen en met vragen naar ons toe te komen. Finn begon gelijk te lezen en te bladeren en heb hem nog niet eerder zo geïnteresseerd een boek zien lezen. Wij besloten er bij te blijven zitten.

De allergrootste schok was te merken aan zijn reactie. ‘Jaja ik weet dat mensen op elkaar gaan liggen’! ‘Oh neeeeeee, moet de piemel er echt in om kindjes te maken’? ‘Getver, dit ga ik dus echt nooit doen he!!’

Als ouder is het ook leuk om te zien hoe een kind reageert en met welke vragen hij of zij daarna op de proppen komt. We hebben vervolgens alles rustig doorlopen en gezegd dat hij met vragen altijd bij ons mag komen.

Mijn mening over het boek

Wat vind ik nu als ouder van het boek? Het boek ziet er heel kindvriendelijk uit met leuke kleuren en ook met mooie tekeningen. De seksuele voorlichting wordt gegoten in een verhaal over de tweeling ‘Robbe’ en ‘Emma’. Hun tante is zwanger en de tweeling wil hier alles over weten. Het verhaal wordt goed en duidelijk uitgelegd en door de vele tekeningen is dit ook goed te begrijpen. 1 tekening had voor mij wat minder plastisch uitgedrukt kunnen worden, dit is namelijk als het kind geboren wordt en je het hoofdje er zo uit ziet komen. Finn was aardig in shock omdat hij dacht dat dit echt niet zou passen! Iets minder confronterend had wat mij betreft wel gemogen.

De vragen!

En natuurlijk, na het lezen van het boek, kwamen de vragen. ‘Doen opa en oma het nog’? Bij die gedachte werd hij ter plekke kotsmisselijk. Maar wees eerlijk, je wilt zelf toch ook niet weten dat je eigen ouders het nog doen? Je weet het wel maar ik ga er zeker niet over nadenken! ‘Nou ja’ zei Finn; ‘als ik later 2 kindjes wil, hoef ik het gelukkig maar 2 keer te doen in mijn leven’! En zo eindigde ons eerste seksuele voorlichtingsavontuur toch nog met een schattige opmerking!

Deze blog bevat een affiliatelink.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Photo by Michael Prewett on Unsplash

Chicamoms

Hi, mijn naam is Marleen en ben 41 jaar. Woon samen met man- en zoonlief van 10 in ‘s-Hertogenbosch. Mijn passie is schrijven en vooral over lifestyle & food!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 10 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 11 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 11 maanden geleden
  • 4 minuten lezen