Waar ben je naar opzoek?

Is het wel een goed idee om de scholen open te gooien?

3 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Is het wel een goed idee om de scholen open te gooien?

Hier ging (stiekem toch wel) de vlag uit toen we te horen kregen dat de scholen 8 februari weer open zouden gaan. Na afgelopen weken lijkt zijn we er inmiddels wel aan toe. Al dacht ik er een paar weken geleden nog anders over. Een beetje regelmaat in het dagelijks leven. De vlag trok ik echter snel weer naar binnen toen ik erachter kwam dat de kinderen naar school mogen maar dat daar, zoals het nu lijkt, allemaal voorwaarden bij komen kijken.

Sowieso ‘vond ik er wel wat van’. Al die maatregelen op de basisscholen. Zelfs voor deze tweede sluiting kreeg ik een knoop in mijn maag bij het idee dat ik mijn jongste dochter nog geen één keer bij de deur van haar klaslokaal heb mogen afzetten. Zelfs niet op haar eerste schooldag! Ik vond het bagger dat rapportgesprekken noodgedwongen via de telefoon werden gehouden en had diep medelijden met de leerkrachten. Die zich echt niet zonder mondkapje door het schoolgebouw mochten bewegen.

Vergaande voorzorgsmaatregelen

En toen de tweede, noodzakelijke sluiting. Zwaar k*t, maar het moest en zelfs al lopen we na deze weken letterlijk op ons tandvlees: ik vraag me heel erg af of het open gooien van de scholen op dit moment wel zo een goed idee is. Zeker als je ziet wat er allemaal bij komt kijken.

Nu staat nog niets vast, maar er is al behoorlijk gelekt. Ik doe even een greep uit de dingen die ik voorbij heb zien komen: sneltesten voor kinderen op scholen waar coronaclustertjes zitten, bij een besmetting de hele klas vijf dagen thuis (en de ouders dan ook?), mond-neusmaskers voor kinderen uit groep 7 en 8 en sowieso een ‘contactbeperking’ tussen alle aanwezige kinderen. Dit door ze in koppels of vaste groepjes te laten werken. En laten we vooral ook de leerkrachten niet vergeten. Die toch een aanzienlijk risico nemen door zo voor de klas te gaan staan.

Heeft het wel zin?

Misschien ligt het aan mij, maar ik vind dit nogal heftig. Zo heftig zelfs dat ik iets heb van: ‘Heeft het openen wel zin?’ Zeker als je erbij neemt dat er toch wel een aanzienlijk risico bestaat dat je kind ‘ineens’ thuis in quarantaine moet voor vijf dagen. Trouwens… Niet alleen je kind. Als ouders zijnde zit je op dat moment ook aan huis gekluisterd. En wat als de klas na vijf dagen weer naar school mag en er na deze periode weer een besmetting wordt vastgesteld? Tel er dan maar weer vijf dagen bij op, en weer vijf en ga zo maar verder. De kinderen gaan vanaf dit moment van hot, naar her. Is dat zoveel beter dan nog een paar weekjes (want de voorjaarsvakantie is ook al bijna) thuisonderwijs?

Sneltest voor jonge kinderen

Er wordt constant gesproken over hoe schadelijk thuisonderwijs wel niet is voor de kinderen. Op zo een manier dat het openen van het basisonderwijs zo belangrijk is geworden, dat er zelfs vergaande maatregelen worden genomen om dit voor elkaar te krijgen. Met als gevolg dat school een medische plek aan het worden is. Zelfs op zo een manier dat je jonge kind (mogelijk) een wattenstaafje in zijn neus krijgt gepropt om te kijken of hij corona heeft en oudere kinderen dus met een mond-neusmasker moeten gaan lopen. Onbezorgd en weer lekker relaxt naar school is geen optie, want corona is er nog steeds en de het Britse coronaleger is ook in opmars. Als je alles bij elkaar neemt, wat is dan precies schadelijker? Dit vraag ik mezelf af.

Houd de scholen dan nog even dicht

Zoals ik al schreef: er staat nog niets vast, maar als ik zo kijken naar enkele voorzorgsmaatregelen die er genomen moeten worden om de basisscholen te open zeg ik; houd ze nog even dicht. Ik houd mijn adem in voor de persconferentie vanavond.

Neem de weekjes voorjaarsvakantie er bij en pak hier nog net dat beetje extra winst. Wellicht kan je dit gebruiken om het gros van deze bizarre regeltjes en dingetjes te schrappen. Zodat als de kinderen weer naar school gaan, dit ook écht het beste voor ze is. Dat wanneer de basisscholen opengaan, het een plek is waar ze onbezorgd kunnen leren en spelen. Alles liever dan dat het schoolwezen vooral een klinische bedoeling wordt. Iets wat in mijn opinie nog veel schadelijker voor ze is dan een paar extra weekjes thuis vertoeven. Daar waar geen mond-neusmaskers en sneltesten nodig zijn om schoolwerk te kunnen doen.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 10 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 10 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 10 maanden geleden
  • 4 minuten lezen