Waar ben je naar opzoek?

Is er een antwoord op de vraag: Maakt de pil depressief?

3 minuten lezen Jeanine van Brummen
Is er een antwoord op de vraag: Maakt de pil depressief?

Over de anticonceptiepil bestaan ongeveer net zoveel feitjes als fabels. Je wordt er wel of niet dikker van; het is niet goed voor je libido, of juist weer wel; en of steeds de stopweek overslaan nou goed is of niet, ik durf het je niet te zeggen. Maar er is een ding, dat me het meeste zorgen baat en waar ik nou echt eens antwoord op wil: maakt de pil je depressief?

Ikzelf slik de pil nu vier jaar. Ik heb nooit het ‘stempel’ depressief gehad, maar ik kan je vertellen dat ik behoorlijk in de put heb gezeten af en toe. Maar, die momenten had ik voordat ik de pil slikte ook al, dus ik kan niet zeggen dat het (alleen) van de pil komt. Er zijn ook mensen die zeggen dat er echt een link is tussen het slikken van de pil en depressie. Tijd voor een grondig onderzoek.

Lees ook: Vrouwen stoppen massaal met het gebruik van de pil

Geruchten

Voordat ik echt ga kijken wat nou precies waar is volgens wie, zet ik even op een rijtje welke geruchten er nou precies zijn. Het statement ‘de pil maakt depressief’ ben je zelf vast ook wel eens tegengekomen. Niet zo gek, op internet wemelt het van de verhalen van meisjes en vrouwen die beweren dat de pil invloed heeft op de manier waarop ze zich voelen. Ze worden neerslachtig, krijgen huilbuien en negatieve gedachten, of verliezen de zin om nog dingen te ondernemen.

Ik moet eerlijk zeggen dat deze geruchten mij altijd aan het denken doen zetten. Hoewel ik niet (meer) last heb van deze negatieve gevoelens, ga ik me toch altijd afvragen wat er zou gebeuren als ik zou stoppen. Zou het echt zoveel verschil maken? Maar voordat ik me door ervaringsdeskundigen laat overtuigen, wil ik wel eens weten wat de wetenschap ervan zegt.

Onderzoeken

Naar deze vraag is nog niet heel veel onderzoek gedaan. Vorig jaar verscheen een onderzoek van de universiteit van Kopenhagen. Dit onderzoek deed een hoop stof opwaaien, ook op Love2BeMama schreven we erover. Want het resultaat van dat onderzoek luidde: Er bestaat een verband tussen het slikken van de pil en het krijgen van een depressie.

De cijfers logen er niet om: bij vrouwen die een pil slikten met alleen oestrogeen erin, is een derde ervan depressief. Bij vrouwen die een combinatiepil slikten, ligt het gebruik van antidepressiva 23% hoger dan bij vrouwen die geen anticonceptie pil slikten. Bij jongeren die een combinatiepil slikten, was het helemaal schrikbarend: zij hadden zelfs 80% meer kans op het krijgen van een depressie.

Lees ook: Die 1% dat de pil niet werkt, die kans is maar heel klein. Toch?

Maar, zoals eigenlijk altijd met onderzoeken die in de media verschijnen, ligt het allemaal toch een beetje genuanceerder. Daar kwam De Volkskrant achter, toen ze het onderzoek nog eens goed gingen bekijken. Het onderzoek zegt namelijk dit: Als je honderd Deense vrouwen zou nemen, zitten daar twee vrouwen tussen die depressief zijn. Stel dat al deze honderd vrouwen de pil slikken, zijn er drie vrouwen depressief. En bovendien was het nog moeilijk te achterhalen of die vrouwen echt depressief waren geworden van de pil, of dat er (ook) een andere oorzaak was.

Conclusie

Is er een antwoord te geven? Jawel, maar dat antwoord is voor iedereen verschillend. Toen ik deze blog begon te schrijven, wilde ik heel graag hét antwoord geven op de vraag of de pil depressief maakt. Maar het enige antwoord dat ik kan geven is: we weten het niet. Er is nog niet genoeg onderzoek gedaan naar de samenhang tussen de pil en depressie, en de onderzoeken die gedaan zijn geven geen eenduidig antwoord.

Voor mezelf is het belangrijk dat ik het bij mijn eigen ervaringen laat, en niet afga op alle verhalen die rondgaan. Begrijp me niet verkeerd, als je echt hebt gemerkt dat je minder neerslachtig bent sinds je de pil niet meer slikt, geloof ik je. Misschien ga ik zelf ooit ook nog wel over op een andere vorm van anticonceptie. Maar voorlopig heeft de pil voor mij meer voordelen dan nadelen.

Bron: LINDAMetroDe Volkskrant (via Blendle)

Bron beeld: Pixabay

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 2 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 2 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen