Waar ben je naar opzoek?

Hoe lang kan een postnatale depressie duren?

3 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Hoe lang kan een postnatale depressie duren?

Een postnatale depressie is, makkelijker verwoord; een depressie na de bevalling. Ieder jaar heeft ongeveer de helft van de pas bevallen moeders last van neerslachtige gevoelens na de bevalling. Meestal gaat dit na enkele dagen of weken weer over. In sommige gevallen is het echter zo dat dit gevoel niet overgaat. In dit geval spreekt men van een postnatale of postpartum depressie. Wat zijn de symptomen van een postnatale depressie, hoe lang duren deze klachten ongeveer en hoelang kan een postnatale depressie duren?

Hoelang kan een postnatale depressie duren?

Er zijn veel vrouwen in de veronderstelling dat ze na de geboorte van hun baby, op een roze wolk horen te zitten. Het feit is echter dat zeker vijftig procent van de vrouwen deze periode niet zo ervaart. Dit noem je de babyblues en dit gaat meestal na een paar dagen weer over, zodat je alsnog van je nieuwe gezinnetje kan genieten.

Gaat dit neerslachtige gevoel niet over? Dan is er waarschijnlijk meer aan de hand. Het zou kunnen zijn dat je een postnatale depressie hebt. Een postnatale depressie duurt meestal langer.

Het nieuwe moederschap is ingrijpend. Er gebeuren een tal van dingen na een bevalling in het vrouwelijke lichaam. Zo komen er hormonen vrij, nemen de zwangerschapshormonen in rap tempo weer af en ben je gewoonweg herstellende. Daarnaast heb je als ouders te kampen met de hectiek rond de komst van de nieuwe baby. Het ritme is anders, je slaapt minder en moet wennen aan het feit dat je eigenlijk vierentwintig uur zorg draagt over een klein, kwetsbaar mensje.

Denk jij dat je last hebt van een postnatale depressie? Lees dan verder!

Hoe lang kan een postnatale depressie duren?

Een postnatale depressie

In sommige gevallen is het zo dat de neerslachtige gevoelens en stemmingswisselingen niet direct overgaan. In ernstigere gevallen verergeren de klachten. Dit noem je een postnatale depressie en deze kwaal kan serieuze vormen aannemen die lang aanhouden.

Symptomen postnatale depressie

De volgende symptomen kunnen passen bij een postnatale depressie:

Schuldgevoel

Je voelt jezelf constant schuldig en je geeft jezelf ook overal de schuld van. Ook van de dingen waar je eigenlijk niets aan kan doen.

Eenzaamheid

Tijdens een postnatale depressie voel je jezelf eenzaam en dat eenzame gevoel duurt voor je gevoel als een eeuwigheid. Zelfs al heb je een compleet support netwerk om je heen.

Een eerlijk boek over postnatale depressie

Het is een tijdje stil geweest op mijn blogs en met een goede reden: ik heb een boek geschreven! Een boek geschreven over postnatale depressie. Om precies te zijn over mijn postnatale depressie en met tips voor andere mama’s die…

  • Tilda Timmers

Isolement

Daarentegen isoleer je jezelf steeds een beetje meer. Je hebt geen fut meer om jezelf onder de mensen te begeven en sluit jezelf af voor de buitenwereld. Je vraagt je elke dag af hoe lang een postnatale depressie duurt; wanneer voel je je weer goed?

Neerslachtig gevoel

Je voelt jezelf ongelukkig en neerslachtig zonder dat hier een duidelijke oorzaak voor is.

Niet genieten

Gedurende de postnatale depressie heb je het dat je niet kan genieten van je baby. Ook voor andere, alledaagse dingen kun je niet de energie of enthousiasme voor vinden.

Angstig gevoel

Je bent bang dat de baby iets overkomt. Ook kan je plotseling, zonder enige aanleiding in paniek raken. Hoe langer de postnatale depressie duurt, hoe sterker deze angstgevoelens worden.

Vermoeidheid

Tijdens een postnatale depressie voel je jezelf constant moe en hebt nergens zin meer in.

Hoe lang duurt een postnatale depressie?

Meestal begint een postnatale depressie enkele weken na de bevalling en houden de klachten soms maanden lang aan. Hoe lang de postnatale depressie duurt kan per vrouw verschillen. Dit hangt mede af van de ernstigheid van de depressie en bijbehorende klachten.

Heb je het vermoeden dat je een postnatale depressie hebt? Neem dan iemand in je omgeving in vertrouwen over je gevoelens of zoek iemand met ervaring betreft een postnatale depressie. Het is daarna verstandig om contact op te nemen met je huisarts voor een eventueel behandelplan. Meestal gebeurt dit bij de psycholoog.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen