Waar ben je naar opzoek?

Kerstbomen shoppen: hoor jij bij ‘Team Echt’ of ‘Team Nep’?

2 minuten lezen denise Denise Meijer
Kerstbomen shoppen: hoor jij bij ‘Team Echt’ of ‘Team Nep’?

Ieder jaar maakt mijn moeder er een sport van: kerstbomen shoppen. Het uitzoeken van de mooiste, grootste en volste kerstboom die er te krijgen valt bij de plaatselijke kerstbomen verkoper. Daar waar mijn oma altijd praktisch haar ‘neppert’ uit de dozen trok. En ook dit jaar rest het terugkerende dilemma:

Kerstbomen shoppen

Een echte of neppe kerstboom is te vergelijken met Coca Cola, Pepsi, Samsung en iPhone. Noem het gewenning, een vorm van merkchauvinisme of sentiment. De voorstanders van het één, zullen gewoon nooit 100 procent tevreden zijn met het ander.

Horen wij bij ‘Team Echt’ of ‘Team Nep’.

Ik ben echter wel eens ‘afgestapt van mijn geloof’ en kocht, na een jeugd vol echte bomen (en op aandringen van mijn partner) een zogenaamde ‘neppert’. Maar hoort kerstbomen shoppen niet gewoon bij de tradities van Kerst?

Het had namelijk best zijn charme dat ik niet in de pisregen bij een verkoper hoefde te staan om in de kou niet één, maar vijf stuks uit het netje te laten trekken (je moet ze natuurlijk wel fatsoenlijk kunnen bekijken). Ook is een echte boom op lange termijn een stuk duurder. Een redelijk grote jongen van goede kwaliteit kan namelijk zomaar een eurootje of 40 kosten en met een neppe boom van 150 euro hadden we ons geld er dan ook redelijk snel uit. Althans: dat was het idee, want je zou natuurlijk kunnen denken dat deze kunstkerstboom in dit geval dé oplossing was op al mijn problemen… Ohja, en weet je ook al hoeveel beestjes er in een echte kerstboom zitten?

Lees ook: De 11 leukste kant-en-klare Adventkalenders (om met Sinterklaas al te geven)

Maar uiteindelijk hebben we deze, voor een totaal aan twee opeenvolgende jaren, uit de verpakking getrokken.

Deze boom was toch echt net zo mooi versierd als mijn voorgaande exemplaren. Werd met net zoveel liefde voorzien van lichtjes en een ‘rok’ om het geheel af te maken. Natuurlijk met Skyradio op de achtergrond om sfeer te creëren en een kop warme choco om te vieren dat ‘hij’ weer stond. En toch miste ik iets…

Ik ben om te beginnen, net zoals mijn moeder, redelijk fanatiek geworden in het uitzoeken van een de perfecte, picture perfect boom.

Je weet wel: zo’n kerstboom die perfect in proportie is en nog net het plafond niet aantikt. Ook moet dat ding niet te snel uitvallen en niet te hoog of te laag bij de grond hangen. Dit omdat ik hem water moet geven, cadeaus kwijt moet kunnen, maar niet het idee wil hebben dat er meer stam aan mijn boom zit dan takken. Om het samen te vatten wil ik gewoon een echte boom die lijkt op een neppe. Daarnaast bezat de kunstkerstboom niet dat wat een echte boom wel heeft.

Namelijk: de echte, onvervalste dennengeur.

En néé, dit is niet hetzelfde als de ‘namaaklucht’ vanuit een spuitbus. Ook dat hebben we geprobeerd. Net zoals een guirlande van echte dennentakken. Allemaal zonder succes.

En niet te vergeten: het stukje sfeer. Want hoe erg ik het hele kerstboom-shoppen in de Hollandse piesregen soms vervloek (zéker als je een boom voor ogen hebt van plusminus 2 meter en deze in je Peuguot 107 probeert te proppen met zeker één kind op de achterbank); het is voor mij een officieel, onvermijdbaar begin van de kerst.

Ik heb er dus graag wat extra ‘leed’ voor over en hoor dus, zonder twijfel bij ‘Team Echt’. Kerstbomen shoppen hoort er nou eenmaal gewoon bij.

Hou jij van echte kerstbomen shoppen of koop je liever, lekker duurzaam en makkelijk, een neppe?

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 1 maand geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 1 maand geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen