Waar ben je naar opzoek?

Herken de 8 signalen van een mommy burn-out

5 minuten lezen Love2BeMama Love2BeMama
Herken de 8 signalen van een mommy burn-out

Herken je de signalen van een mommy burn-out? Ben je een (werkende) moeder die uitgeput en overweldigend is omdat ze zoveel ballen hoog moet houden? Als dat zo is heb je waarschijnlijk een mommy burn-out. Iets om serieus te nemen. Voorkom dat je een zenuwinzinking krijgt en zoek vroegtijdig hulp.

Wat is een mommy burn-out?

Als moeder kun je uitgeput en moe zijn. Je bent moe van het constante ‘aan’ staan, je tijd verdelen tussen boodschappen, kinderen, werk, vrienden, je partner en nog veel meer wat op je pad komt. De non-stop verantwoordelijkheden die zich elke minuut op lijken te stapelen. De slapeloze nachten waarin je je geest niet kunt afsluiten voor de taken van morgen.

Veel moeders zullen dit gevoel herkennen. Het lijkt erop dat alle moeders op een bepaald moment in hun leven de onvermijdelijke mommy burn-out ervaren.

Altijd ‘aan’

Als moeder zijn we altijd bereikbaar en staan we klaar voor ons gezin: 24/7 – 365 dagen per jaar. We nemen alles op onze schouders (iets wat we wat minder zouden moeten doen). We willen alles goed doen en dat blijkt onmogelijk. De waarheid is; je kunt het niet allemaal doen, niet alleen en niet altijd.

Voel jij je zoals hierboven beschreven maar weet je niet wat je hebt? Hieronder veel voorkomende tekenen dat je een mommy burn-out hebt en tips om je te helpen deze te overwinnen.

Moeder zijn met negatieve gedachten

Jij kunt dat niet, jij mag dat niet, je bent een slechte vrouw, een slechte moeder, een waardeloze werknemer en jij moet bewijzen dat je liefde en aandacht waard bent… In deze blog vertel ik je hoe dat is om…

 • Britt de Waard

8 signalen van een mommy burn-out

Het is belangrijk te voorzien in je fysieke en emotionele behoeften en de symptomen die je ervaart aan te pakken om te voorkomen dat het escaleert en je gezondheidsproblemen krijgt.

 1. Vermoeidheid: Je bent moe voordat je zelfs maar aan de dag begint. Je voelt je uitgeput.
 2. Snel op je teentjes getrapt: Je raakt overstuur van de kleine dingen die je normaal prima aan kunt. Je vindt het moeilijk om van het leven te genieten en plezier te hebben.
 3. Rusteloos: Je bent de hele nacht aan het draaien en woelen en je hebt weinig rust.
 4. Vergeetachtig: Je merkt dat je afspraken vergeet en je routine in de war is.
 5. Geen plezier in het leven: Je verliest interesse in dingen die je ooit heel leuk vond en je bent ongemotiveerd.
 6. Negatief: Alles is moeilijk en zwaar. Zelfs je doel in het leven trek je in twijfel.
 7. Verminder productiviteit: Je voelt je overweldigend en vindt het moeilijk om je op één ding te concentreren. Hierdoor is het lastig iets te bereiken. Dit kan zowel thuis voorkomen als op het werk.
 8. Hulpeloos gevoel: Je bent het vertrouwen in je vaardigheden kwijt en weet niet hoe je de controle terugkrijgt. Je energie is op!

Hoe ga je om met een mommy burn-out?

Het is gemakkelijk om jezelf te verliezen in de dagelijkse taken en te proberen iedereen gelukkig te maken. Wat nog erger is; de symptomen van een mommy burn-out kan je zelfvertrouwen naar beneden halen. Maar hoe ga je hiermee om en hoe overwin je een mommy burn-out?

Tip 1: Vraag hulp

We hebben nu wel vastgesteld dat je als moeder geen SUPER WOMEN hoeft te zijn. Als moeder doe je het GOED GENOEG. Je kan de wereld niet in je uppie redden en aan elke verwachting voldoen. Neem wat minder hooi op je vork en vraag hulp. Vertel je man wat hij van je over kan nemen, vraag oma een keer de was te doen of plan een avondje uit en regel oppas zodat je op adem kunt komen.

Hulp vragen is lastig maar wel noodzakelijk. Onderneem actie en verminder stress bij jezelf.

Tip 2: Doe iets wat je gelukkig maakt

Als moeders raken we zo verstrikt in het moederschap en het zorgen dat we onszelf vergeten. Het is heel goed om iets te doen (zonder kinderen!) waar je blij van wordt. Hoe blijf je anders de drive in je leven behouden? Dus, doe iets wat jezelf gelukkig maakt zelfs als je er niet zoveel zin in hebt of schuldgevoel ervaart (weg met dat schuldgevoel). Je doet jezelf en je familie er een plezier mee.

Tip 3: Plan tijd zonder je kinderen in

Zoals ik hierboven al benoemde; ga wat doen zonder je kinderen. Je leven bestaat uit meer dan je kinderen en je kinderen worden er niet minder van als jij er even niet bent. Soms moet je een stapje bij je kinderen vandaan doen om weer met energie voor ze te kunnen zorgen.

Plan een weekendje weg met je partner of vriendin. Je komt weer met veel energie en een leeg hoofd terug!

Tip 4: Zorg voor jezelf

Zorg voor jezelf en je eigen lichaam. Probeer te sporten, te wandelen, te ontspannen. Zorg er ook voor dat je veel water drinkt om uitdroging te voorkomen. Uitdroging kan ernstige vermoeidheid veroorzaken. Dat wil je, als moeder, juist voorkomen. Probeer ook met regelmaat gezond te eten en probeer jezelf zo af en toe even ‘uit’ te zetten.

Pak de regie terug

Het hebben van een mommy burn-out is niet leuk. Maar er moet een moment komen dat je het probleem onder ogen ziet en jezelf herpakt. Neem de controle over je leven terug en ga pro-actief bezig om het probleem op te lossen. Ga obstakels overwinnen en krijg de zin in het leven terug!

Heb jij last van een mommy burn-out of heb je deze gehad?
Je reactie in de comments (mag anoniem) is voor ons zeer waardevol. Vertel je verhaal of steek andere moeders een hart onder de riem.

Photo by João Jesus from Pexels

In deze blog staan affiliatelinks.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar mail@love2bemama.com.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 3 weken geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 3 weken geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 1 maand geleden
 • 7 minuten lezen