Waar ben je naar opzoek?

Halloween, eerlijk, ik had er een broertje dood aan. Zijn we uren bezig om onze kinderen er van te overtuigen dat er echt geen monsters onder het bed liggen en dat spoken niet bestaan, staan ze op een gure donkere herfstavond ineens in grote getalen voor de deur. Halloween, ik vind er niks aan. Hoe overleef ik Halloween?

Sint Maarten it is!

Nee, doe mij maar Sint Maarten. Je weet wel, dat feestje met die lampionnetjes. Ik ben opgegroeid in het Noorden van het land en de sfeervolle avonden, op pad met een lampionnetje langs de deuren staan me nu nog voor de geest. Ik herinner me nu nog dat de eerste Sint Maarten nadat wij naar Friesland waren verhuisd, we eigenlijk netjes in bed hadden moeten liggen (want koorts, griep), maar omdat we zoooooo graag wilden, ah mama mama please, we met een flinke shot Sinaspril achter de kiezen, en extra dikke kleren aan, toch met onze moeder een klein rondje mochten lopen door de straat.

Huh? Wat staat er nou voor mijn deur?

Eenmaal samenwonend in de Randstad, was Sint Maarten aanvankelijk nergens te bekennen. Nu woonden we de eerste jaren ook in een flat, en flats zijn nou eenmaal niet zo populair bij ‘langs-de-deuren’ activiteiten. Na een paar jaar (en inmiddels verhuisd naar een rijtjeshuis), werd ik op een gure avond letterlijk en figuurlijk overvallen door een groep verklede kinderen voor de deur. Mooi verkleed, lampionnetjes erbij, “Trick or Treat!” riepen ze in koor. Ik was gecharmeerd van de moeite die ze hadden gedaan, en moest dus dringend ergens mee op de proppen komen. Vervelend detail: ik had niks in huis gehaald, want ja, wist ik veel dat ze hier aan Halloween deden. Maar nu word ik voor het blok gezet: hoe overleef ik Halloween?

Help: hoe overleef ik Halloween?

De kinderen keken dan ook ietwat beteuterd toen in ze met wat snel bij elkaar gesprokkelde, half vergane mandarijnen en plakkerige, waarschijnlijk over de houdbaarheidsdatum zijnde lolly’s weer op pad stuurde. Volgend jaar moest er dus snoep worden ingeslagen voor de 31e oktober.

Snoep of ik schiet je dood…

Er volgden nog een aantal groepjes en nog wat onder uit de la gegraaide verdorde spekjes en geplette doosjes rozijnen. Net toen ik dacht dat alle clubjes waren geweest (het was tenslotte half tien, niet echt meer een christelijke tijd om nog langs de deuren te gaan dacht ik zo), werd er heel hard op de deuren gebonsd. Het was duidelijk nog te vroeg in het jaar voor een bezoek van Sinterklaas en zijn Pieten, dus liep ik nieuwsgierig weer naar de deur…

Daar stond, zoals wij dat in Friesland noemen, een stelletje “opslupten”, van die 16-jarigen die met het verkeerde been uit bed zijn gestapt. Gruwelijk opgemaakt, met afgehakte, bloederige ledematen in de hand. Maskers op uit de film Scream, mijn hemel, daar heb ik al zo’n hekel aan. Ik had de deur nog niet opengedaan of ze schreeuwen in koor met een soort Rammstein intonatie; “Snoep of ik schiet je dooooooooooooood!” Verbouwereerd overhandigde ik ze de schaal met de laatste verlepte mandarijnen, waar ze bijna allemaal aarzelend eentje uitpakten, behalve een. “Gatverdamme, ik hoef echt geen vieze mandarijn. Daar kom je toch niet mee aanzetten met Halloween…”. Mopperend toog het gezelschap verder naar de buren.

Zoek jij een leuke kindvriendelijke film om te kijken in de herfst? In dit lijstje staan de leukste herfstfilms voor het hele gezin!

De leukste Halloween versieringen bij HEMA

Je merkt dat de herfst in de lucht hangt. Het wordt sneller donker, de zon komt later op en het is ‘s nachts en in de ochtend koud. De laatste dagen regent het ook meer dan dat de zon schijnt….

 • Linda Bosscher

Halloween overleven: kan het ook leuk zijn?

Eenmaal weer op de bank werd ik boos. Snoep of ik schiet je dood?! En dan nog ondankbaar zijn ook? Wat is dit in vredesnaam voor ‘feest’?! Zo ga je toch niet bij vreemde mensen de deuren langs, op de biets naar wat gratis snoep om op je kamertje weg te kanen? En wat is er eigenlijk leuk aan bloederige, afgehakte armen en benen? Om van die uit de hand gelopen gothic make-up nog maar te zwijgen. Volgende keer zouden ze dus echt niks meer krijgen. Pff. Geef mij maar Sint Maarten.

Op 11 november van dat jaar zat ik dus wel vol verwachting klaar, goed voorbereid met mijn uitdeel snoep, wachtend op schattige lampionnetjes en vrolijke liedjes aan de deur. Je raadt het al; niemand.

Kan het wat milder?

Omdat de jaren daarna de animo zich voor beide dagen afwisselend wel aandiende, heb ik nu meestal voor beide avonden wel wat in huis. Inmiddels ben ik ook de charmante kant van Halloween gaan zien; het blijkt te gaan om een cultureel feest wat zijn oorsprong kent in de Keltische cultuur. 31 oktober is in de Keltische cultuur eigenlijk oudejaarsavond, omdat de Keltische kalander op 1 november begint; de oogst is binnen, het nieuwe zaaigoed ligt klaar!

Het Keltische nieuwjaar, 1 november, ook wel Samhain genoemd, was voor de Kelten ook om een andere reden een bijzondere dag. Zij geloofden namelijk dat op de dag de geesten van overledenen probeerden om een lichaam in bezit te nemen voor het komende jaar. De Kelten probeerden de geesten af te weren door voedsel op hun stoep te leggen en door maskers te dragen. Het uitdelen van snoep of eten heeft dus een hele oude oorsprong. De associatie met het vieren van de oogst vind ik dan wel weer symphatiek. Dat maakt me al een stuk milder.

Gezellige pompoenen

Stiekem hoop ik nog steeds op een revival van Sint Maarten hier in het westen. Maar vooruit, Halloween, we doen het gewoon. Ik knutsel dus vrolijk spinnenwebben en pompoenen met lichtjes er in. Maar als er iemand over schieten begint, klap ik gelijk de deur dicht! Ik heb wat tips verzameld voor jou: hoe overleef ik Halloween?!

Halloween 2021: een griezelig kidsproof Halloween feestje

Halloween 2021; niet iedereen is er weg van. De ene avond jaag je nog de spoken onder het bed van je kind vandaan, en de andere dag is er een dunne lijn tussen spookachtig en legitiem eng. Hoe enger hoe…

 • Love2BeMama

Halloween? Maak het gezellig!

Tips om van Halloween te overleven, er een griezelig maar gezellig feestje van te maken en om Sint Maarten te vieren:

 • Overleg met ouders in de buurt wat voor ideeën of plannen zij hebben voor beide avonden. Niks sneuer dan een plukje kinderen wat eenzaam door de straten loopt. Beide feesten hebben baat bij veel deelnemers, leuk om al die lampjes door de straat te zien lopen. Ga dus samen in wat grotere groepjes.
 • Houd een ‘christelijke’ tijd aan. Niemand, ik herhaal niemand, vind het ‘schattig’ als jouw kroost om kwart over tien nog aanbelt om snoep te komen scoren. Een uur of zeven, half acht is ideaal.
 • Maak het niet te lang. Je kinderen hoeven echt geen Komo zak vol snoep te scoren, het gaat om het idee, Brei er na een half uur, max drie kwartier een eind aan.
 • Verspreid, als je in een compacte buurt woont, vooraf een info-briefje bij de buren waarin je vertelt over het plan om op de avond van Halloween of Sint Maarten langs de deuren te gaan. Je buren kunnen dan wat in huis halen, en staan niet voor schut. Je kunt ook aan ze vragen om, als ze er voor open staan dat er kinderen langs de deur komen, ze zelf (een) versiering ophangen aan bijvoorbeeld de voordeur, zodat de kinderen weten dat de buren het leuk vinden als ze langskomen.
 • Leer ze een fatsoenlijk liedje. Please. Of twee, of drie.
 • Ga je helemaal los? Trek dan zelf ook een Halloween kostuum aan. Gegarandeerd enthousiaste kinderen aan de deur.
 • Leuke kinderliedjes om te zingen vind je op YouTube.
 • Surf lekker op Pinterest voor eenvoudige tips om je pompoen te versieren.
 • Knutsel je eigen lampion.
 • Zo moet je een Pompoen uithollen.
 • Versiering maken die langer mee kan dan Halloween? Hier leren ze je Spinnenwebben maken.
 • Ook mooi als decoratie (niet per se beperkt tot Halloween: Slinger van herfstbladeren maken.
 • Om uit te delen; Halloween mandarijntjes.
 • Om uit te delen: Spookmandarijntjes.
 • Bij de Hema verkopen ze altijd leuke spullen, snoep en versieringen voor Halloween.

Leuke voorleestip: Dit is het nieuwste boekje van Woezel & Pip en hier te koop.

woezel en pip spookjes

Heb jij nog meer tips ‘hoe overleef ik Halloween?’. Laat een berichtje achter met jouw tips om er een leuke en gezellige Halloween van te maken.

In deze blogpost staan affiliatelinks.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 2 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 2 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 2 maanden geleden
 • 7 minuten lezen