Waar ben je naar opzoek?

Help, hoe overleef ik Halloween?!

6 minuten lezen Claudia Verhey
Help, hoe overleef ik Halloween?!

Hoe overleef ik Halloween

Halloween, eerlijk, ik had er een broertje dood aan. Zijn we uren bezig om onze kinderen er van te overtuigen dat er echt geen monsters onder het bed liggen en dat spoken niet bestaan, staan ze op een gure donkere herfstavond ineens in grote getalen voor de deur.

Sint Maarten it is!

Nee, doe mij maar Sint Maarten. Ik ben opgegroeid in het Noorden van het land en de sfeervolle avonden, op pad met een lampionnetje langs de deuren staan me nu nog voor de geest. Ik herinner me nu nog dat de eerste Sint Maarten nadat wij naar Friesland waren verhuisd, we eigenlijk netjes in bed hadden moeten liggen (want koorts, griep), maar omdat we zoooooo graag wilden, ah mama mama please, we met een flinke shot Sinaspril achter de kiezen, en extra dikke kleren aan, toch met onze moeder een klein rondje mochten lopen door de straat.

Huh? Wat staat er nou voor mijn deur?

Eenmaal samenwonend in de Randstad, was Sint Maarten aanvankelijk nergens te bekennen. Nu woonden we de eerste jaren ook in een flat, en flats zijn nou eenmaal niet zo populair bij ‘langs-de-deuren’ activiteiten. Na een paar jaar (en inmiddels verhuisd naar een rijtjeshuis), werd ik op een gure avond letterlijk en figuurlijk overvallen door een groep verklede kinderen voor de deur. Mooi verkleed, lampionnetjes erbij, “Trick or Treat!” riepen ze in koor. Ik was gecharmeerd van de moeite die ze hadden gedaan, en moest dus dringend ergens mee op de proppen komen. Vervelend detail: ik had niks in huis gehaald, want ja, wist ik veel dat ze hier aan Halloween deden.

Sint Maarten vs Halloween; 1-0!

De kinderen keken dan ook ietwat beteuterd toen in ze met wat snel bij elkaar gesprokkelde, half vergane mandarijnen en plakkerige, waarschijnlijk over de houdbaarheidsdatum zijnde lollies weer op pad stuurde. Volgend jaar moest er dus snoep worden ingeslagen voor de 31e oktober.

Snoep of ik schiet je dood…

Er volgden nog een aantal groepjes en nog wat onder uit de la gegraaide verdorde spekjes en geplette doosjes rozijnen. Net toen ik dacht dat alle clubjes waren geweest (het was tenslotte half tien, niet echt meer een christelijke tijd om nog langs de deuren te gaan dacht ik zo), werd er heel hard op de deuren gebonsd. Het was duidelijk nog te vroeg in het jaar voor een bezoek van Sinterklaas en zijn Pieten, dus liep ik nieuwsgierig weer naar de deur. Daar stond, zoals wij dat in Friesland noemen, een stelletje “opslupten”, van die 16-jarigen die met het verkeerde been uit bed zijn gestapt. Gruwelijk opgemaakt, met afgehakte, bloederige ledematen in de hand. Maskers op uit de film Scream, mijn hemel, daar heb ik al zo’n hekel aan. Ik had de deur nog niet opengedaan of ze schreeuwen in koor met een soort Rammstein intonatie; “Snoep of ik schiet je dooooooooooooood!” Verbouwereerd overhandigde ik ze de schaal met de laatste verlepte mandarijnen, waar ze bijna allemaal aarzelend eentje uitpakten, behalve een. “Gatverdamme, ik hoef echt geen vieze mandarijn. Daar kom je toch niet mee aanzetten met Halloween…”. Mopperend toog het gezelschap verder naar de buren.

Snoep of ik schiet je dood?!

Eenmaal weer op de bank werd ik boos. Snoep of ik schiet je dood?! En dan nog ondankbaar zijn ook? Wat is dit in vredesnaam voor ‘feest’?! Zo ga je toch niet bij vreemde mensen de deuren langs, op de biets naar wat gratis snoep om op je kamertje weg te kanen? En wat is er eigenlijk leuk aan bloederige, afgehakte armen en benen? Om van die uit de hand gelopen gothic make-up nog maar te zwijgen. Volgende keer zouden ze dus echt niks meer krijgen. Pff. Geef mij maar Sint Maarten.

Op 11 november van dat jaar zat ik dus wel vol verwachting klaar, goed voorbereid met mijn uitdeel snoep, wachtend op schattige lampionnetjes en vrolijke liedjes aan de deur. Je raadt het al; niemand.

Kan het wat milder?

Omdat de jaren daarna de animo zich voor beide dagen afwisselend wel aandiende, heb ik nu meestal voor beide avonden wel wat in huis. Inmiddels ben ik ook de charmante kant van Halloween gaan zien; het blijkt te gaan om een cultureel feest wat zijn oorsprong kent in de Keltische cultuur. 31 oktober is in de Keltische cultuur eigenlijk oudejaarsavond, omdat de Keltische kalander op 1 november begint; de oogst is binnen, het nieuwe zaaigoed ligt klaar! Het Keltische nieuwjaar, 1 november, ook wel Samhain genoemd, was voor de Kelten ook om een andere reden een bijzondere dag. Zij geloofden namelijk dat op de dag de geesten van overledenen probeerden om een lichaam in bezit te nemen voor het komende jaar. De Kelten probeerden de geesten af te weren door voedsel op hun stoep te leggen en door maskers te dragen. Het uitdelen van snoep of eten heeft dus een hele oude oorsprong. De associatie met het vieren van de oogst vind ik dan wel weer symphatiek. Dat maakt me al een stuk milder.

Stiekem hoop ik nog steeds op een revival van Sint Maarten hier in het westen. Maar vooruit, Halloween, we doen het gewoon. Ik knutsel dus vrolijk spinnenwebben en pompoenen met lichtjes er in.

Maar als er iemand over schieten begint, klap ik gelijk de deur dicht!

Tips om van Halloween en Sint Maarten een gezellige avond te maken:

 • Overleg met ouders in de buurt wat voor ideeën of plannen zij hebben voor beide avonden. Niks sneuer dan een plukje kinderen wat eenzaam door de straten loopt. Beide feesten hebben baat bij veel deelnemers, leuk om al die lampjes door de straat te zien lopen. Ga dus samen in wat grotere groepjes. Hier lees je nog wat veiligheidstips.
 • Houd een ‘christelijke’ tijd aan. Niemand, ik herhaal niemand, vind het ‘schattig’ als jouw kroost om kwart over tien nog aanbelt om snoep te komen scoren. Een uur of zeven, half acht is ideaal.
 • Maak het niet te lang. Je kinderen hoeven echt geen Komo zak vol snoep te scoren, het gaat om het idee, Brei er na een half uur, max drie kwartier een eind aan.
 • Verspreid, als je in een compacte buurt woont, vooraf een info-briefje bij de buren waarin je vertelt over het plan om op de avond van Halloween of Sint Maarten langs de deuren te gaan. Je buren kunnen dan wat in huis halen, en staan niet voor schut. Je kunt ook aan ze vragen om, als ze er voor open staan dat er kinderen langs de deur komen, ze zelf (een) versiering ophangen aan bijvoorbeeld de voordeur, zodat de kinderen weten dat de buren het leuk vinden als ze langskomen.
 • Leer ze een fatsoenlijk liedje. Please. Of twee, of drie.
 • Ga je helemaal los? Trek dan zelf ook een Halloween kostuum aan. Gegarandeerd enthousiaste kinderen aan de deur.
 • Leuke kinderliedjes om te zingen: www.kinderliedjes.info/halloween.htm en Sint Maarten liedjes
 • Eenvoudige tips om je pompoen te versieren op de blog van C&A.
 • Je eigen lampion knutselen: Sint Maarten of Halloween
 • Zo moet je een Pompoen uithollen.
 • Versiering maken die langer mee kan dan Halloween? Hier leren ze je Spinnenwebben maken.
 • Ook mooi als decoratie (niet per se beperkt tot Halloween: Slinger van herfstbladeren maken
 • Om uit te delen; Halloween mandarijntjes
 • Om uit te delen: Spookmandarijntjes
 • De Xenos heeft geweldig leuke Halloween (bak)producten in het assortiment, zoals deze pompoen siliconen bakvorm, zodat je lekker in de stemming kan komen.

Heb je nog meer tips? Laat het ons weten!

Dit is het nieuwste boekje van Woezel & Pip en hier te koop.

woezel en pip spookjes

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Blogs over weekendjes weg met het gezin

Weekendje weg aanbiedingen: tips ga er goedkoop op uit!

 • 15 uur geleden
 • 2 minuten lezen
Blogs over weekendjes weg met het gezin

Weekend weg Nederland: Kindvriendelijke hotels

 • 16 uur geleden
 • 3 minuten lezen
1 week zwanger

Wat moet je regelen als je zwanger bent?

 • 17 uur geleden
 • 2 minuten lezen