Waar ben je naar opzoek?

Drieling zwangerschap: van 1 naar 4 kinderen!

3 minuten lezen Liesbeth Jonker Liesbeth Jonker
Drieling zwangerschap: van 1 naar 4 kinderen!

Toen ons zoontje Waylon net één jaar was, besloten wij om te gaan voor een tweede kindje. Je weet nooit hoelang het zal duren, vooral niet met een fertiliteit-traject achter de rug. Want een tweede kindje was toch wel onze wens. We gingen er dus weer voor! Niet wetende dat ik een paar weken later zwanger zou zijn van een… drieling. Dit is mijn eerste blog over mijn drieling zwangerschap. Ik neem je mee tijdens mijn zwangerschap en ook in mijn leven als moeder van een peuter en een drieling.

3-ling moeder Liesbeth volgen? Je vindt haar hier op Instagram! Ook Love2BeMama is te volgen op Instagram.

Drieling zwangerschap

Ieder jaar worden in Nederland rond de 2600 tweelingen geboren. Een drieling zwangerschap komt al een stuk minder vaak voor; zo’n 20 á 25 keer per jaar. Vierlingen en hogere meerlingen zijn heel erg zeldzaam. De kans is 1 op ruim 500.000 voor een vierling zwangerschap.

Miskraam

In december 2019 had ik weer een positieve zwangerschapstest in mijn handen. Fantastisch, zo snel weer zwanger. Maar ook pittig; twee kinderen onder de 2 jaar. 

Vlak voor de positieve test kwam ik overspannen thuis te zitten. Ik zat totaal niet lekker in mijn vel en zat mijzelf in de weg. Helaas was mijn lichaam ook nog niet klaar voor een zwangerschap, ik kreeg een miskraam. De miskraam kwam niet zelf op gang en moest een curettage ondergaan. Hier zijn wij natuurlijk erg verdrietig van geweest. 

Weer zwanger worden

We zijn even gestopt met het traject van zwanger worden. Ik had behoefte aan wat rust en wilde dingen op de rit krijgen. Toen het weer goed met mij ging, hebben we het traject ‘zwanger worden’ weer opgepakt.

Na de zomer van 2020 hebben zijn we het traject weer gestart. Er was geen peil op mijn cyclus te trekken; de ene keer had ik een heel korte cyclus, andere keer een super lange. We hebben toen toch maar besloten om de cyclus in het ziekenhuis te laten ‘controleren’ en in de gaten te houden. We zaten weer in de medische molen van het zwanger worden! Niet wetende dat dit zou uitkomen in een drieling zwangerschap.

Gebroken bovenbeen

Maar al snel hebben we het traject om zwanger te worden stil moeten leggen. In april 2021 kregen wij een telefoontje van het kinderdagverblijf van ons zoontje; hij was gevallen en had pijn aan zijn been. Toen ik aankwam, zag ik meteen dat het niet goed was. Mijn moedergevoel had gelijk. Zijn bovenbeen was gebroken; dwars door midden. Wat een schok! 

Zijn breuk was dusdanig ernstig dat hij geen gips kreeg, laat staan mee naar huis mocht. Hij moest drie lange weken in het ziekenhuis in een tractie liggen en daarna nog drie weken in een gipsbroek thuis. Dit was een pittige tijd: 24/7 bij onze zoon, om en om. Tijd samen hadden we niet.

Na deze periode hebben wij wederom besloten om voor een tweede kindje te gaan. Wij dachten; wij zien wel wanneer het komt. En als het niet meer komt, zijn wij gezegend met een prachtige zoon en is het zo ook prima.

Maar toen werd ik geheel boven verwachting ZWANGER. Ik kon nog niet echt genieten van het idee dat ik zwanger was, want oh wat was ik onzeker. Die onzekerheid van de miskraam, die onzekerheid van maanden daarvoor. Zou het dan nu echt zo zijn? Het bijzondere (soms kan ik het nog steeds niet geloven): het is een drieling zwangerschap!

Een Drieling zwangerschap

Gelukkig mocht ik met 6 + 3 weken naar de verloskundige voor een vroege echo. Bij binnenkomst stelde de verloskundige voor om meteen maar te kijken, ze zag hoe gespannen ik was. Op de echo was een mooi kloppend hartje te zien. Maar ze zag nog een embryo, met een kloppend hartje. En na lang kijken, zag ze er nog één. Drie kinderen dus! Van die laatste kon ze nog geen kloppend hartje vinden. Wow, oké dat is even schrikken. Zelfs de verloskundige schrok. 

Logischerwijs werden wij doorgestuurd naar de gynaecoloog. Vier dagen later kon ik daar terecht.  Op de echo waren nu twee mooie embryo’s te zien met kloppende hartjes, de 3e was nog wat vaag. Hij adviseerde om met twee weken weer te komen. Zo gezegd zo gedaan, twee weken later stonden wij er weer. De zenuwen overheersten, de nacht amper geslapen. En nu was het toch wel heel duidelijk; 3 embryo’s met 3 kloppende hartjes. Het is nu zeker, wij zijn zwanger van een drieling!

Vanaf nu zal ik bloggen over mijn drieling zwangerschap op Love2BeMama.
Wil je mij volgen? Op Instagram ben ik ook te vinden!

Liesbeth Jonker

Moeder van Waylon (3) en zwanger van een tweelling! Ik ben getrouwd en juf op het Speciaal Basisonderwijs.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 weken geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 weken geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 1 maand geleden
  • 7 minuten lezen