Waar ben je naar opzoek?

Doe mij maar een nanny!

5 minuten lezen Carol Rock
Doe mij maar een nanny!

Doe mij maar een Nanny

In New York gaat het er wat anders aan toe dan in Nederland. Of je nu een drukke fulltime baan hebt of een thuismamma bent, een nanny in dienst nemen is hier heel gewoon. De meeste moeders op dit stukje Manhattan vinden in je eentje de hele dag aanmodderen met die kleintjes gewoon niet te doen. Iets wat wij Europeanen dus wel de normaalste zaak van de wereld vinden. Aanmoddermoeders kennen ze niet in New York.

Lees ook: De Helikoptermoeders

BabySITTER

Toen ik hier net woonde, wist ik af en toe niet wat ik zag. Nannies die het vooral druk hadden met elkaar of met hun telefoon, die wel aan hun hoofd vastgeplakt leek. Ik betrapte een nanny zelfs een keer toen zij even lekker een tukkie deed achter haar enorme brillenglazen. In de verte zag ik hoe haar oppaskindje losging op een weerloos leeftijdgenootje. Wanneer ik zie hoe zo’n nanny het woord babyZitten iets te letterlijk neemt, vraag ik me altijd af hoe desperate die ouders wel niet moeten zijn geweest om zo’n vrouw in dienst te nemen.

Surrogaat Moeder

Je hebt ook nannies die de halve opvoeding op zich hebben genomen. Zoals dat kleine meisje dat een ongelooflijke ‘meltdown’ kreeg in een kledingzaak. De radeloze moeder had duidelijk nog maar weinig tijd met haar dochter alleen doorgebracht. Dit in tegenstelling tot de ook aanwezige nanny, die duidelijk stond te popelen om iedereen van zijn lijden te verlossen (ik trouwens ook). Op verjaardagen moet je ook niet raar opkijken als mamma’s daar verschijnen met hun nanny. En op onze school worden er zelfs workshops voor caretakers (lees: nanny ‘s) georganiseerd.

Aqua!

Soms werkt de manier waarop een nanny wordt ingezet echt op mijn lachspieren. Dat perfecte gezinnetje dat op Vaderdag in hun mooiste kleren door het park wandelde. Vader, moeder, zoon, dochter en nog een baby in de kinderwagen, die geduwd werd door de nanny… So much voor het gezin als hoeksteen van de samenleving! Of dat kindje van 2 dat alleen maar aqua kon zeggen, dankzij haar Spaanstalige nanny. Ben nog steeds benieuwd wat die nanny nou de hele dag deed met dat kind. Maar het kan natuurlijk ook superhandig zijn. Zo spreekt het vriendje van onze zoon vloeiend Spaans, aangezien hij al zijn hele leven een nanny heeft, die geen woord Engels spreekt (of doet alsof). Als de jongens een playdate willen, gaan de onderhandelingen deels via het uitstekend tolkende vriendje.     De absolute winnaar was voor mij dat keurige Joodse jongetje, dat dankzij zijn nanny sprak alsof hij rechtstreeks uit Jamaica kwam! Hoe cool moet dat straks op zijn CV staan! “Talen: Engels vloeiend. Hebreeuws vloeiend. Uitstekende beheersing van Jamaican Slang”.

Horror Nanny!

Het kan ook een stuk tragischer. Allereerst is er een website I Say Your Nanny waar je kunt klikken over nanny ‘s die zich misdragen in het openbaar. Op die site vind je foto’s en filmpjes van verveelde babysitters, die de kantjes er lekker vanaf lopen of vreselijk te keer gaan tegen de kinderen. Ooit betrapte ik een nanny die heel wild een wagen heen en weer duwde met daarin een heel jong baby’tje dat maar niet slapen wilde. Ik ben toen op haar afgestapt om te zeggen dat haar wiegmethode levensgevaarlijk was. Ze was niet blij met mijn bemoeienis, maar ze hield gelukkig wel op. Omgekeerd kunnen de nanny ‘s ook hun beklag doen over hun werkgevers, want ook die kunnen zich flink misdragen.

Drie jaar geleden werden wij opgeschrikt toen een verwarde nanny twee van haar drie oppaskinderen had vermoord. Ze leed waarschijnlijk aan een psychose, niemand had het zien aankomen. Ze werkte al jaren voor de familie, ging zelfs met hen mee op vakantie. Gelukkig zie ik vooral hele leuke en lieve nanny ‘s om me heen. Het zijn stuk voor stuk ook zelf moeders, die elke dag hun eigen kinderen achterlaten om (soms) voor de meest monsterlijk verwende kinderen van Manhattan te komen zorgen. Daar moet je ook maar net zin in hebben.

Luxe? Nee joh!

Dankzij al die jaren Manhattan zie ik steeds meer voordelen in het inhuren van een oppas. Hoe fijn is het als je op een verjaardag met losgeslagen peuters even rustig met andere ouders tips kunt uitwisselen over hoe die vreselijke tantrums heelhuids door te komen? Of een leuke, jonge, energieke oppas die nog even een uurtje tikkertje met de kinderen doet, terwijl jij rustig boodschappen doet en het avondeten klaarmaakt (zonder hongerige kinderen, die elkaar de hersenpan in slaan op de achtergrond)? En wat als de kinderen naschoolse activiteiten hebben die zich afspelen op twee totaal verschillende locaties (Manhattan is groot)? Met een beetje geluk vind je een nanny die ook nog parttime acteur/ zanger is, zoals onze oppas, die kwam helpen en optreden op ons Frozen partijtje. Al zingend kwam zij, gehuld in Elsa kostuum, onze woonkamer binnenwandelen. Ideaal toch? Je gaat het bovendien in perspectief zien met de wetenschap dat ouders hier veel minder vrije tijd hebben dan in Nederland. Parttime werken is meestal niet eens bespreekbaar en kinderdagverblijven zijn heel schaars (met al die heerlijk New Yorkse regeltjes ben je sowieso een held als je er na beperking/ voorwaarde 428298492 nog zin an hebt).

Nachtzuster!

Ook de normaalste zaak ter wereld is een Night Nurse, vooral voor ouders met een meerling. Voor een aantal maanden huur je een nanny in die de nachten voor jou doet. Jij kolft, zij geeft jouw ‘newborn’ in het holst van de nacht de fles. Ondertussen pak jij die broodnodige uurtjes slaap. Geen baby die in slaap valt aan de tiet of boos de boel bij elkaar krijst, omdat het aanleggen niet helemaal lekker gaat. Bovendien lukt het zo sneller om de kleintjes in een, voor alle gezinsleden, leefbaar ritme te krijgen. Toen ik dat voor het eerst hoorde, overwoog ik meteen een derde, totdat mijn vriendin mij een prijsindicatie van zo’n nachtzuster gaf… Verwend? Hmm, ik denk alleen maar aan hoe moe ik na drie weken was, hoeveel sneller ik had kunnen herstellen en hoeveel leuker ik was geweest voor de mensheid, als ik gewoon wat meer SLAAP had gehad! Het ziet ernaar uit dat je inmiddels ook in Nederland gebruik kunt maken van zo’n handige hulp in de nacht. Benieuwd of Nederland daar al klaar voor is. Jij?

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen