Waar ben je naar opzoek?

Help! Hoe word ik een papa?

3 minuten lezen Pascal Meulenbelt
Help! Hoe word ik een papa?

Hoe word ik een papa?

Het zal geen 10 jaar meer duren voordat ik, hopelijk, een kind mag krijgen. Althans, ik mag het voorwerk doen en mijn vriendin de rest. Als 25 jarige jongen zou je normaliter zeggen dat ik nog alle tijd heb om over dit vraagstuk na te denken. Maar in mijn geval is het wat anders, ik moest weer zo nodig verliefd worden op een 8,5 jaar oudere vrouw. Hoe langer het duurt hoe moeilijker het gaat worden zeggen onderzoeken. Het zal, mocht het lukken, dus geen jaren meer duren. Hoe word ik een ‘papa’? Nee, je hoeft me niet meer uit te leggen hoe het met de bloementjes en bijtjes zit maar hoe je een echte papa wordt?

> Lees ook: Waarom ben ik geen trotse papa?

Hoe word je papa?

De vrouw doorstaat 9 maanden de ‘zware’ taferelen die horen bij het zwangerschap. Wij mannen hebben het ook moeilijk maar met name met de vrouw en niet direct met je nieuwe toekomstige buddy. Na de geboorte is het dus van belang, om als vader (ook als moeder maar die band is er al, schijnt), snel een goede band op te bouwen met je nieuwe aanwinst. Maar hoe doe je zoiets? Naar de gemeente gaan en aangifte doen kan iedereen, dan ben je op papier vader. Dat wil helaas nog niet zeggen dat je ook daadwerkelijk een papa bent. Een papa waar jullie kindje tegen op kijkt, een papa die alles kan en een papa die ook een goede man voor mama is. Als toekomstig (hopelijk) vader vraag ik me hardop af hoe je dat moet doen. De domste vragen komen in mij op, bijvoorbeeld:

 •                   Hoe houd je een baby’tje het beste vast?
 •                   Hoe verschoon je een luiers zonder zelf over je nek te gaan?
 •                   Hoe zorg je ervoor dat je kindje zichzelf kan zijn?

Zoveel vragen

Ik kan nog wel driehonderdduizend vragen opschrijven die in mij opkomen, maar ik denk dat jullie de clou wel snappen. Officieel de vader zijn van jullie kindje, dat is niet het probleem, maar daadwerkelijk de vader zijn die jouw kindje nodig heeft en die je zelf graag wil zijn… Hoe doe je dat? De meesten van jullie hebben ervaring in dit proces, althans je man/vriend/vader van je kind, hoe hebben zij dit gedaan? Niets lijkt mij toffer dan samen met je zoon te voetballen of samen met je dochtertje in het bos wandelen om dieren te spotten. Eenmaal terug aan de keukentafel met een warme chocomelk in de hand lachen en kletsen met je kindje over jullie avontuur. Dit kan alleen als jouw kindje jou mee wil hebben. Dat hij/zij zo trots is dat ‘wij’ samen weg zijn geweest dat de hele omgeving het binnen no-time weet.

> Lees ook: 6 voordelen van langer vaderschapsverlof (ook voor mama).

Loopt wel los?

Is het onzekerheid of is het een normaal verschijnsel van een man? Het is niet iets waar mannen onderling over spreken omdat je dan een ‘mietje’ bent. Het is een proces dat vanzelf losloop, heb ik van horen zeggen. Maar ik wil zelf de regie houden, ik wil er bijna zeker van zijn dat ik weet hoe alles moet.

Papa zoekt tips!

Wat voor goede tips hebben jullie voor aanstaande vaders? Hoe zorgen zij ervoor dat ze niet alleen een papiervader zijn maar een super papa worden? Begint dat al in de luier, in de buik of pas in de kroeg? Mijn oproep aan jullie: Vertel mij en andere toekomstige vaders hoe je een rolmodel papa kan worden.

Strooi met tips en met eigen ervaringen. Mocht je geen tips hebben maar wel dingen die wij vooral niet moeten doen, deel het met ons!

Reacties
 • Linda zei

  Beste papa2b,

  Ik ben gezegend met de liefste vaders van de wereld. Die van mezelf én die van ons dochtertje. Beide niet met elkaar te vergelijken op 1 ding na. Ze zijn er.

  Of ik nou verdrietig, boos, moe, blij, gelukkig, vrolijk enz ben. Er is altijd een lieve papa die er voor me is. Dit hoeft niet altijd fysiek te zijn maar ik weet dat ik er nooit alleen voor zal staan. Naar mijn mening is dat hetgeen je een echte papa maakt.

  Ik begrijp uit je verhaal dat je graag de regie in handen hebt.. probeer dat maar te laten varen als je een kindje mag krijgen. Wij hadden het op ons netvlies. Een kindje komt in ons leven erbij en we blijven gewoon alles doen en laten zoals voorheen. Was toch even wennen toen dat anders bleek te gaan 😉

  Maak je geen zorgen toekomstige papa. Het feit dat je er nu al zo bij stilstaat maakt je in mijn ogen al een paps.

  Veel geluk! X

  • nathalie zei

   Tja wat zal ik ervan zeggen, heb 2 jongens van 3 en 5 en daar geniet ik enorm van ook nu ze ouder zijn.
   Het is de grootste verandering in je leven, letterlijk .
   Wist ook niet wat we moesten verwachtenmaar het was meteen vertrouwd, en je bent helemaal verliefd op je kinderen. Zeker de 1e keer is zo speciaal en bijzonder.
   Het is iets waar je je bijna niet op kunt voorbereiden dus laat het over je heen komen, al doende leert men, en dat geldt voor alle vaders. Beetje bij beetje gaat het steeds beter vooral als ze eenmaal doorslapen hahaha, die van mij sliepen vrij snel Door, is ook een kwestie van geluk hebben maar komt goed. Hoop dat je wens gauw in vervulling gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 2 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 2 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 3 maanden geleden
 • 7 minuten lezen