Waar ben je naar opzoek?

Feiten en fabels over samen slapen

2 minuten lezen denise Denise Meijer
Feiten en fabels over samen slapen

Feiten en fabels over samen slapen

Toen ik her en der vertelde dat onze zoon bij ons in een wiegje op de kamer zou gaan slapen, werd ik door de meeste mensen voor gek verklaard. Zoals met de meeste opvoedkundige ‘zaken’ had iedereen zijn mening hierover en deze werd niet onder stoelen of banken gestoken. Echter werd het voor mij alleen maar duidelijker toen hij eenmaal geboren was: het wiegje bleef op onze kamer staan en hij heeft de eerste twee jaar van zijn leven gezellig bij mama en papa op de kamer geslapen.

> Lees meer: Blogs over samen slapen met je kind.

Ik zag het probleem niet. Hij sliep, wij sliepen en we hadden alles behalve last van het feit dat we een ‘logé’ hadden bij ons op de kamer. Desondanks bleven velen er van overtuigd; hij zou zware slaapproblemen gaan ontwikkelen als hij eenmaal op zijn eigen kamer moest gaan slapen.

Misvattingen over samen slapen

Dit is een misvatting. Zoals veel van de argumenten die ik gehoord heb door de jaren heen. Tenslotte sliep hij vanaf dag één als volleerd in zijn eigen, nieuwe eenpersoonsbed en de deur zou altijd voor hem open staan. Mocht hij midden in de nacht toch behoefte krijgen om tussenin te kruipen.
Iets wat hij eigenlijk nog dagelijks doet, maar ook hier zie ik geen kwaad in. Er is ruimte genoeg voor een setje kleuterbilletjes en vooral tijdens de wintermaanden als hij het koud heeft (stiekem is het best wel knus).

Maar goed, misvattingen dus. Er bestaan er veel over het samen slapen, of ook wel rooming in genoemd. Ik heb wat feitjes en fabeltjes voor jullie bij elkaar gezocht. Veel plezier, of is het toch…ueh… slaap lekker?

1. Een baby hoort direct te wennen aan zijn, of haar eigen bedje

Fabel: Onzin zelfs! Sterker nog; er is zelfs een direct verband tussen wiegendoodpreventie en rooming in. Zo zou de kans op wiegendood aanzienlijk verkleinen als moeder en baby de eerste zes maanden in dezelfde ruimte slapen. Direct wennen aan zijn, of haar eigen bedje is dus nergens voor nodig en een baby kan je NOOIT verwennen met de warmte en geborgenheid die het nodig heeft.

2. Samen slapen is gevaarlijk

Fabel: Althans, dit is gedeeltelijk een fabeltje. Samen slapen is namelijk veilig, mits dit gebeurd door middel van een eigen wiegje, co-sleeper of zoiets als een voedingskussen in het midden. Samen in één bed met de ouders, zonder de nodige voorzorgsmaatregelen te treffen is aan de andere kant wel gevaarlijk.

3. Samen slapen is slecht voor je seksleven

Fabel: Het valt en staat met je eigen creativiteit, dat is waar. Maar gelukkig is ‘het ouderlijk bed’ niet de enige plek waar we als ouders kunnen vozen.

4. Samen slapen is makkelijker

Feit: Tenslotte hoef je (in het geval van borstvoeding) niet eerst naar een andere kamer te lopen om je baby te kunnen voeden, maar kan je lekker warm blijven liggen in je eigen bed. Echter maakt dit in het geval van kunstvoeding vrij weinig uit, aangezien je er dan toch uit moet om de voeding klaar te maken. Al scheelt het ook in dat geval zeker één keer wandelen om de baby terug naar zijn eigen kamertje te brengen.

5. Kinderen die bij hun ouders slapen ondervinden op latere leeftijd slaapproblemen

Fabel: Het schijnt zelfs zo te zijn dat kinderen die in ieder geval de eerste maanden van hun leven bij de ouders op de kamer hebben geslapen, minder snel last hebben van nachtangst en bedtijd minder snel zien als een negatief proces waarbij ‘bang zijn’ nodig is.

Slaap lekker allemaal!

Credits foto: Rgbstock/just4you

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
  • Dank voor je verhaal!
    Bij punt 2. staat dat samen in één bed slapen wél gevaarlijk is, maar ook dát is een fabel! Het hangt ervan af hoe je het vorm geeft. Er zijn veel manieren om het veilig te doen, net zoals er veel manieren zijn om een kind onveilig in een bed apart te laten slapen. De nuance is belangrijk; one size does not fit all en ouders hebben recht op genuanceerde, eerlijke informatie die niet de angst voedt, maar het inzicht vergroot in wat er nodig is voor veilige slaapomstandigheden en wat de waardevolle eigenschappen zijn van de diverse vormen van coslapen (rooming-in, beddingin/bedsharing en cosleeperbedje). Het boek ‘Sleeping With Your Baby’ van James McKenna, mondiale autoriteit op dit gebied, is een belangrijke bron van eerlijke informatie. Ik heb dit boek vertaald en het is via mijn praktijk verkrijgbaar via http://www.borstvoedingscentrumpantarhei.nl/boekbestelform.html . Slaap lekker allemaal en geniet van deze relatief korte periode met je kind! 🙂

  • Kim S. zei

    Voor iedereen die interesse heeft in veilig samen slapen, of voor wie bovenstaande las en dacht ‘ja ik begin daar niet aan’: verdiep je eens zodat je weet waar je wel of niet voor kiest. Ik zou het niet meer willen missen en toch hadden we voor de bevalling de babykamer al klaar!! Nu slaapt ons zoontje al ruim een half jaar bij ons.

    Het hangt met meer factoren samen hoe veilig je het kunt maken: zelfs roken en of je borstvoeding geeft hebben invloed!!

    Wij gebruiken zelf sinds de geboorte een co-sleeper. Nadat de ergste vermoeiende weken voorbij waren heeft ons zoontje ook tussen ons in geslapen. Inmiddels slaapt hij nu afwisselend in co-sleeper (dat inmiddels een ledikantje is) en soms in bed (afhankelijk van zijn behoefte, zo heeft hij na een dag kinderdagverblijf meer ‘mama-honger’ en slaapt dan rustiger als hij dichtbij is.
    Het scheelt mij als (borstvoedende) moeder opstaan, koude voeten en onnodig lang wakker zijn. Dat betekent meer energie overdag en dat is enorm fijn: dan kan ik van alles genieten. Ik wordt elke dag wakker met de mooiste glimlach naast me. En zijn er tranen, dan ben er direct als hij me nodig heeft. Vanuit deze veiligheid leert hij de wereld kennen in zijn tempo. En ja, hij slaapt ook gewoon in een campingbedje als we een keer elders zijn en ik ga er vanuit dat hij voor zijn zestiende wel op zijn eigen kamer wil slapen 🙂

    Happy Co-sleeping!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Alleenstaande moeder fulltime werken tips

  • 4 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 7 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 7 maanden geleden
  • 4 minuten lezen