Waar ben je naar opzoek?

‘Dat doen moeders toch gewoon?!’ De druk op een mama…

2 minuten lezen Esmee
‘Dat doen moeders toch gewoon?!’ De druk op een mama…

Aan het einde van een leuke dag zit ik naast een mopperende zevenjarige… ‘We hebben nog niet geskeelerd!’ Het stoom komt uit mijn oren, want dat ze dansles heeft gehad, naar de bibliotheek is geweest en een spel mocht doen met me, wordt voor het gemak even vergeten!

Spelen met mijn kinderen

De druk op een mama

‘Dat doen moeders toch gewoon?!’ hoor ik dan. Tja eigenlijk heeft ze nog gelijk ook. Kinderen bekijken dat heel anders. Ze vinden het heel normaal dat alles vanzelfsprekend doorgaat en wordt geregeld. Mama heeft er door de jaren heen meerdere rollen bijgekregen waar ik tegenaan ben gelopen en wat uitmondde in een burn-out. Nu ben ik keer op keer op zoek naar die balans..

Reuzenrad

Meerdere rollen egoïstisch?

Die balans is wel in evenwicht al is het wel zo dat hij eigenlijk wel vaak naar de te drukke kant hangt. Hoe komt dat? Ik werk, ga graag eens met vriendinnen uit eten, wil graag quality time met dochter, maar ook eens actief op pad met zoonlief en met mijn man een dagje sauna of avondje casino… maar in eigenlijk te weinig tijd. Willen we tegenwoordig teveel?

Stoppen met werken?

Dat moeders het druk hebben, is in deze tijd geaccepteerd en geen taboe om over te praten. Ik voel me op sommige momenten schuldig. Als ik zelf na een drukke werkdag moe ben, eigenlijk iets met mijn kinderen had willen doen die middag en denk wanneer krijg ik het huis schoon?! Was ik maar alle dagen thuis zodat er door meer rust alles perfect zou zijn…

> Lees ook: Ik wil even géén mama zijn.

Perfect is een sprookje…

Dat is natuurlijk een sprookje, niets is perfect! Iedere situatie is weer uniek. Ik moet simpelweg net als velen werken en doe het ook graag. Als ik tijdens mijn pauze met collega’s praat, hoor ik dat ze tegen dezelfde punten aanlopen als ik. ‘Oh, wat fijn om te horen dat jij je soms ook schuldig voelt daarover!’ of ‘Heb soms het gevoel dat het alleen bij mij zo is, want bij de ander ziet het er altijd zo relaxed uit…’

Kinderen zijn eerlijk

Natuurlijk zien kinderen het zo. Mama is mama, papa is papa en alles loopt zoals het loopt. Ik geef eerlijk toe dat ik als moeder weleens mopper. Nou, kinderen doen dat ook. Dat hoort erbij, is gezond en zo houden we onszelf scherp. Wees ervan bewust, maar probeer ook wat druk op jezelf los te laten. Wij, moeders, houden van onze kinderen en doen ons best!

Reacties
 • Het zou ons moeders een hoop schelen als we wat minder van onszelf zouden vragen af en toe, heb ik het idee. En de omgeving helpt daar ook bepaald niet aan mee. Het is nog steeds een taboe om voor ‘jezelf’ te kiezen als moeder.
  Knap als je ervoor durft te kiezen om thuis te blijven. Elke moeder mag daarin haar eigen hart volgen en doen wat het beste voor haar is! Want een gelukkige moeder draagt ook bij aan het geluk van haar kindjes en vriend of man.

 • Bianca zei

  Ik ben zelf een thuis-blijf-mama, maar ook dat is heel vaak onderschat. Ik heb hier bewust voor gekozen, omdat ik totdat ze op de basisschool zitten thuis wil zijn. Maar het is echt niet dat het de hele dag koekjes bakken is. Zeker nu m’n allerliefste meid, een echte peuter aan het worden is.. en dat dan van 7 tot 19.00… maar ik doe het met alle liefde van de wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 2 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 2 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 3 maanden geleden
 • 7 minuten lezen