Waar ben je naar opzoek?

Basisscholen moeten zoete drankjes verbieden!

3 minuten lezen Anne
Basisscholen moeten zoete drankjes verbieden!

human-771601_1920

Limonade moet op alle basisscholen verboden worden!’, kopte menig krant gisteren.
Omdat ik zelf ook een schoolgaand en een bijna-schoolgaand kind heb, spreekt mij dit aan. Interessante case.
Het Voedingscentrum wil namelijk dat basisscholen limonade en andere ‘zoete dranken’ gaan verbieden. Alleen het drinken van water en melk zou dan nog toegestaan zijn tijdens de schooluren. Wat vinden wij ouders daar eigenlijk van….?

Creatieve lunches

Ik weet nog als de dag van gisteren dat onze oudste dochter naar school ging. Een hele duidelijk uitleg van hoe en wat ze dan aan eten en drinken mee naar school moest nemen, kregen wij niet en dus voelde ik me met name in de eerste week wel een beetje een onervaren spartelende moeder in te diep water.
Op dag vier kreeg is van de kleuterjuf voorzichtig de tip dat de drinkbekers echt niet helemaal vol hoeven, omdat dochterlief dat echt niet op krijgt in de pauze (what was I thinking…), maar over de inhoud heb ik nooit een opmerking gekregen.

Ja, de wondere wereld van de Bento lunches had me wel nog even in de greep, maar dit slaat op de inhoud van het lunchboxje en niet op drinken. Totaal in verwarring gebracht zocht ik naarstig Pinterest af naar hoe ik de mooiste Bento lunch voor dochterlief neer moest zetten. Aangestoken door andere moeders van school die complete kunstwerken meegaven aan hun kroost, voelde ik de hete adem van de kleuterjuf al in mijn nek. Dikke vette onzin natuurlijk, want kindlief vindt het leuk hoor een compleet gedecoreerde appel mee naar school, maar heel kan ze hem toch niet opeten. Maar intrigerend is het wel. Blijkbaar zijn wij moeders (misschien vaders ook wel, maar in veel mindere mate gok ik) dus zeker wel gevoelig voor wat heurt en wat niet….
Want hoe zit het nou met het drinken?

Goede voorbeeld

Het voedingscentrum wil dus dat alle basisscholen van Nederland het voorbeeld van een Dordrechtse basisschool gaan volgen, aldus het AD. Daar mag dus daadwerkelijk nu al tijdens schooltijden enkel en alleen water en melk gedronken worden. Kinderen die iets anders te drinken mee hebben gekregen van thuis, mogen dat zoete goedje niet uit hun tas halen en krijgen van de school een glaasje water of melk aangeboden.

Eén op de drie kinderen in de wijk waar deze school staat is namelijk te dik en zo liet het directeur Mark van der Sluijs geen andere mogelijkheid dan deze rigoureuze maatregel.
Een goed plan volgens het Voedingscentrum, welke nu zelfs certificaten voor een Gezonde School uitdeelt. Kinderen zijn sponzen en goed voorbeeld doet volgen.
En uit mijn eigen ervaring blijkt dus, ook ouders zijn gevoelig en beïnvloedbaar!

Nou heb ik redelijk makkelijk praten, aangezien mijn koters liever water drinken dan limonade en net zo lief een glas melk krijgen als een pakje drinken. Hoewel de oudste van het stel wel duidelijk meer waarde hecht aan haar Yoghurtdrank…. Als moeder wil je eigenlijk vooral maar één ding echt en dat is dat ze überhaupt vocht tot zich krijgen. Dit vindt zijn oorsprong natuurlijk al in de babytijd, waar enkel slapen en eten van levensbelang is en waar je als ouder constant je bewust bent van of je kind wel genoeg melk binnenkrijgt. Langzaam aan stapt je kind dan over op ander soort drinken en vaak als het eenmaal een keer in aanraking is geweest met zoet en suiker, zullen ze niet meer laaiend enthousiast naast je staan te springen voor een glaasje water of melk, logisch.

Wat vind jij?

Na vele waarschuwingen van het Voedingscentrum, het Consternatiebureau, Nieuwsitems en ga zo maar door over de hoeveelheid suiker in pakjes drinken, verbaas ik me wel nochtans dat er dus echt kinderen zijn die dagelijks een pakje drinken mee naar school krijgen. Ik zie het in de ‘drinkbak’ op school, denk er het mijne van, maar zou de ouders er niet op aanspreken. Live and let live. Maar als we nou en masse dergelijke dranken gaan verbieden op scholen, is dat nog niet eens zo’n slecht idee denk ik. Het wordt dan makkelijker om elkaar daarop aan te spreken en waar duidelijke regels gelden, kan makkelijker gehandhaafd worden.

Lees ook: 8x drinken om mee te geven naar school (zonder veel suiker)

Natuurlijk zijn we allemaal ook wel een beetje klaar met al die bemoeienissen omtrent eten en drinken en lijkt het soms dat je je kind helemaal niks meer kan geven, enkel nog bananen. Maar voor wat betreft drinken is dit vrij duidelijk, bewezen en makkelijk te bewerkstelligen.

Ik ben dus voor -alleen moet ik dan wel even zien hoe ik dochterlief haar yoghurtdrankverslaving ga overwinnen, slik-! Jij?

Bron beeld: Pixababy

Reacties
 • Nathalie zei

  Bij ons in de school ondertussen ook een schooljaar suikervrij. Enkel water en melk. Mijn zoon drinkt geen melk maar is gek van chocomelk. Dus het was voor hem echt een straf. Hij leeft op school dus enkel op water. Dagelijks bijna niets uit zijn drinkbus. Alle dagen zeggen we zoon je MOET drinken. Hij heeft al tweemaal uitdroging gehad dus ja ik maak me zorgen soms. Als ik hem Roos Vicee of chocomelk kon meegeven was bij ons dat probleem van niet drinken opgelost. Maar begrijp de school wel. Er zijn veel zwaarlijvige kinderen en sommige ouders geven hun kinderen frisdranken mee en op deze manier kan je het toch wat beperken. En ja waar trek je de lijn van wat wel of niet. Ik kan alleen hopen dat hij meer water leert drinken en dat het niet te hete zomers worden 🙂

 • Ik heb er pas een blogje over geschreven omdat ik op een blog las dat sommige ouders het onzin vonden die ‘gezonde school’.
  Hier in huis is het door noodzaak wel belangrijk iets….
  Ik vind het belangrijk. Maar er moet wel evenwicht zijn.

 • Marjon zei

  Nou vind het kant en klare onzin. Water en melk , melk lust mijn zoontje niet eens. En water, nou als ze dat niet drinken, drinken ze dus niets. Hmm.. en weet je hoeveel fruitzuikers in fruit zit!?!?! Veel en dat is ook echt geen gezonde suiker.

 • Evelien zei

  In België zijn in de meeste kleuterscholen en lagere scholen reeds “suikervrij” enkel water is nog toegestaan. Zelfs geen melk meer! Ouders hebben hier geen inspraak in gehad. Ik persoonlijk als mama was hier niet over te spreken! Geen sinaasappelsap,geen fristi,… zelfs geen Oasis… een veel te strenge maatregel.

  • Nathalie zei

   Echt waar? Waarom? Is dat zo erg. Weet je hoeveel suiker er in Oasis zit? Het is slecht voor de concentratie. Water is toch gezond? Ik begrijp niet goed waarom dat zo’n probleem is. Als ze thuiskomen en je wil ze een zoet drankje geven doe je dat toch gewoon? Regels op school zijn regels op school… 🙂 (neem dit niet verkeerd op hé, is maar een mening)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 2 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 2 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 2 maanden geleden
 • 7 minuten lezen