Waar ben je naar opzoek?

Help, berenklauw! Wat te doen?

3 minuten lezen Sjoukje Dijkstra
Help, berenklauw! Wat te doen?

hogweed

Overal duiken berichten op rondom de berenklauw. Een grote plant met witte bloemschermen, die overal weer in bloei staat. Nu is deze plant op zich zelf niet gevaarlijk, zo lang je hem maar met rust laat. Kom je in aanraking met het giftige sap of brandharen van de plant, dan kan dat zorgen voor fikse brandwonden.

De brandwonden en blaren komen niet direct opzetten, maar later pas. Vooral de combinatie met zon is gevaarlijk. Krijg je het in je ogen, loop je zelfs het risico blind te worden.

Klinkt ernstig, niet? Het ziet er ook pijnlijk uit. Zie foto! Gevaarlijk dus met name voor kinderen en huisdieren. Kinderen vinden de grote bloemen natuurlijk machtig interessant en zien het als een mooie verstop plek. Helaas zorgt lichte aanraking in combinatie met de zon al voor brandblaren. De sappen maken de huid namelijk overgevoelig voor zonlicht. Om die reden wordt ook aangeraden om minstens een week uit de zon te blijven, wanneer je in aanraking bent geweest met de plant. Wat doe je eraan, als je kind of dier eenmaal in aanraking is geweest met het sap van een berenklauw? En wat kun je doen als je ze hebt gespot?

Vooropgesteld, voorkomen is beter dan genezen!

Zie je ergens berenklauw staan? Meld het dan altijd bij de gemeente. Zeker als het binnen de bebouwde kom is, zullen de meeste gemeenten er wat mee doen. Op sommige plekken valt te lezen dat gemeentes zelfs verplicht zijn om berenklauw te verwijderen. De meningen hierover zijn verdeeld. Ergens las ik dat een bioloog schreef dat het niet verplicht is, zolang een plant niet inheems is. Nu zijn er verschillende berenklauwen. De berenklauw die is ingevoerd (met rode plekken op de stengel) en dus als inheems kan worden gezien en de gewone Nederlandse berenklauw. Volgens mij is de gemeente wel verplicht de inheemse te verwijderen…

 

Verplicht of niet, meld het dus gewoon!

Zelf heb ik zojuist ook melding gemaakt van berenklauw in Montfoort. Op verschillende plekken hier groeit berenklauw. Zelfs in het park. Toen ik de man sprak die over het groen ging, gaf hij aan dat ze daar al bezig zijn met het verwijderen van de plant. Kijk. Dat is goed geregeld. Na een oproep in de lokale Facebook groep kwamen er meerdere meldingen. Stuk voor stuk heb ik ze doorgegeven. Nu is het afwachten of ze inderdaad allemaal verwijderd gaan worden. Mij werd verzekerd: binnen de bebouwde kom zeker! We houden het in de gaten…

Waarschuw je kinderen

Spelen je kinderen veel buiten? Dan is het natuurlijk ook een kwestie van waarschuwen. Ik kan mij herinneren dat ik vroeger al wist dat berenklauw gevaarlijk was. Een goed gewaarschuwd mens telt voor twee!

Wat te doen als er toch contact is geweest met de berenklauw?

  1. Was de huid direct af met water en zeep. Als er geen gelegenheid is om de huid af te spoelen bedek de huid direct.
  2. Na het afspoelen moet je de huid ook bedekken zodat er geen zonlicht op kan komen. Het is verstandig om een week uit de zon te blijven.
  3. Wrijf het sap niet uit over de huid en raak het gezicht niet aan.
  4. Ga naar de huisarts als er toch ‘iets’ te zien is, bijvoorbeeld rode uitslag.
  5. Sap in de ogen? Dan direct uitspoelen met veel water en meteen daarna contact opnemen met de huisarts.
  6. Ga direct naar de spoedeisende hulp (SEH) als jij, je kind of iemand anders het sap in de mond heeft gekregen. Dit is zeer gevaarlijk.

Wist je dat:

  • De berenklauw zelfs eetbaar is? En nee, dan hebben we het niet over de berenklauw met saté uit de snackbar 😉
  • De plant schijnt te smaken naar een mix van mandarijn, komkommer en kokos…
  • De berenklauw ooit is ingevoerd als sierplant, en van daaruit dus verder is verwilderd…
  • De berenklauw snel verdween uit de bloementuinen, toen men er achter kwam wat voor gevolgen een aanraking met de berenklauw kan hebben….

Bron beeld: Pixababy

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen