Waar ben je naar opzoek?

Mogen we straks niet meer kiezen waar we bevallen?

4 minuten lezen Sjoukje Dijkstra
Mogen we straks niet meer kiezen waar we bevallen?

Als het aan Minister Schippers van Volksgezondheid ligt, kunnen we straks niet meer zelf kiezen hoe we onze kinderen baren. Je eigen specialist kiezen? Of je eigen ziekenhuis, waar je je kind ter wereld wilt brengen? Wat zeg je? Je had er pijnbestrijding bij gewild? Vergeet het maar.

Schippers, zelf nota bene een moeder met een dochter, vindt het blijkbaar noodzakelijk om ons de keuzevrijheid af te pakken. Alles in het kader van de efficiëntie.

Om die reden hebben verloskundigen in de nacht van 21 juni op 22 juni in Amsterdam – heel terecht – hun werk neergelegd. Tineke van Schuppen, vertegenwoordiger van de verloskundigen in Amsterdam vertelt aan Ouders van Nu: “Als ziekenhuizen de integrale geboortezorg aan gaan bieden, worden wij als verloskundigen afhankelijk van die ziekenhuizen en daarbij van de verzekeraars die daar boven staan en de geboortezorg vergoeden. Scenario’s die dan ontstaan zijn bijvoorbeeld dat de zwangere niet langer kan wisselen van verloskundige, omdat die per regio bepaald zijn, niet zelf kan beslissen in welk ziekenhuis ze wil bevallen, niet meer kan beslissen of ze überhaupt thuis wil bevallen.”

Lees ook: Zorgen om minder verloskundige afdelingen in ziekenhuizen

Plannen overhaast

“In 2016 en 2017 zal de geboortezorg grondig worden hervormd. De afspraken tussen verschillende zorgverleners (de ziekenhuizen, verloskundigen en kraamzorg) worden zodanig strikt, dat er te weinig ruimte blijft voor vrouwen zelf om nog invloed te hebben op hun zwangerschap en bevalling. Er is sprake van een koude sanering van de eerste lijns zorg. De plannen zijn overhaast en onvoldoende onderbouwd”, zo valt te lezen in een petitie die afkomstig is van zowel professionals in de gezondheidszorg, als zwangeren en ouders.

De beste specialist op het oog?

Reeds eerder morrelde Edith Schippers al aan de keuzevrijheid van patiënten. Hierbij werd ze destijds terug gefloten. Nu dan is ze in stilte bezig om te zagen aan het fundament dat onder onze keuze vrijheid ligt. Dat geldt niet alleen voor de geboortezorg. Dat geldt voor de gehele gezondheidszorg. De beste specialist op het oog? Vraag is of je je het straks nog kunt veroorloven om daar aan te kloppen…

keizersnede bevalling 29 weken

Strookt niet met Europese wetgeving

De plannen die Sneaky Schippers er nu zo goed als bijna doorheen heeft weten te douwen, gaan zelfs in tegen de Europese wetgeving. Dat is gek, want op Europees niveau zijn we toch altijd het braafste jongetje van de klas. Behalve dan daar waar het op mensenrechten aankomt – lees het bed, bad en brood gebeuren voor vluchtelingen. Misschien is daar ook wel een parallel zichtbaar. Schippers doet niet wat het beste is voor de mens. Ze doet hetgeen wat het beste is voor de schatkist. Alsof wij niet genoeg premie afbetalen op onze veel te dure zorgverzekeringen, waarbij we ook nog eens een torenhoog eigen risico moeten dokken!

En dat is juist waar Schippers nu op inspeelt. In de eerste instantie lijkt het erop dat het eigen risico verdwijnt, ofwel we krijgen er vrijstelling van. Ondertussen is minister Schippers enige doel om met de vrijstelling van het eigen risico bepaalde keuzes in het zorgproces sturen. Buiten hun eigen risico om moeten patiënten materialen of behandelingen goedkoop kunnen inkopen. Seniorenorganisatie Unie KBO vreest dat dit op lange termijn leidt tot hoge prijzen, waarmee de keuzevrijheid van de patiënt in gevaar komt.

Lees ook: Zorg en zekerheid voor de toekomst van je gezin

Niet zinnig en zuinig

Terugkomend op de geboortezorg. De KNOV (Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen) heeft vooral moeite met Schippers plannen op één heikel punt: Schippers wil dat de zwangere vrouw de gezamenlijke verantwoordelijkheid wordt van een interprofessioneel zorgteam. De KNOV laat weten: “Wij zijn van mening dat de gezamenlijke verantwoordelijkheid met een interprofessioneel geboortezorg team onomkeerbare gevolgen heeft voor de zwangere in Nederland. Het risico van zo’n team is dat iedereen wil meebeslissen; hoe meer specialisten met een medische bril meekijken, hoe verder we afdwalen naar een medisch model van zwangerschap en geboorte. Ook hier dreigt het gevaar van minder keuzevrijheid van de zwangere vrouw. Kortom, alles samen organiseren in een geboortezorg team is niet zinnig en zuinig.

Malle molen?

Ik heb de petitie inmiddels getekend, want inderdaad. Het gaat er straks op lijken alsof je de malle molen in moet, waarbij je teveel polonaise aan je (kraam)bed krijgt. Willen we dat? Daarbij wil je kunnen switchen van verloskundige of gewoon het beste ziekenhuis en de beste specialist kunnen kiezen om je bij te staan. Zo nodig buiten de regio! Bij de geboorte van mijn zoontje, kon ik zelf kiezen voor een bepaalde gynaecoloog. De beste. Hij had ook mijn dochter gehaald (spoedkeizersnede) en bij mij een curretage na miskraam uitgevoerd. Wat voelde ik mij veilig in zijn kundige handen. Mede daardoor heb ik een heel ontspannen en mooie geboorte mogen meemaken bij mijn zoon.

Stel dat ik die keuze niet gehad had….. Ik weet niet of het dan nog wel zo’n goede ervaring was geweest. Daarom! teken ook! Teken voor keuzevrijheid!

Bron beeld: Pixababy

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Alleenstaande moeder fulltime werken tips

  • 2 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 5 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 5 maanden geleden
  • 4 minuten lezen