Waar ben je naar opzoek?

10 tips om het eerste jaar van je kind vast te leggen

4 minuten lezen Claudia Verhey
10 tips om het eerste jaar van je kind vast te leggen

Ik kan me zo af en toe vreselijk schuldig voelen. Als ik die onafgemaakte babyboeken in de kast zie staan, de eerste lokjes haar nog moeten worden ingeplakt, ik ongeveer 4 vakanties achterlig als het gaat om foto-albums maken; dikke, vette, fail, niet Facebook-waardig. Je zou bijna gaan denken dat ze hier ontzettend tekort komen, met zo’n moeder die hun boeken niet bijhoudt, vergeet wanneer ze nou ook al weer precies voor het eerst gingen omrollen, enzovoort. Gelukkig valt dat volgens mij wel mee (ik compenseer weer met andere dingen, echt, heus), maar deze chaotische aard van mij maakt wel dat ik vaak aan nieuwe of bijna mama’s meegeef; vergeet het niet, want het is zo leuk voor later!

Hoe leg je het eerste jaar van je kind vast?

Tien tips om het eerste jaar vast te leggen:

Foto’s heb je nooit genoeg. Helemaal nu in het digitale tijdperk kan je bij wijzen van spreken duizenden foto’s schieten om de beste er uit te halen. Je kunt het ook wat meer voorbereid aanpakken. Hieronder lees je hoe.

1. Macro-shots

Een hele mooie manier om een moment in de eerste maand vast te leggen, is om een negental ingezoomde foto’s te maken van je kindje. Een ingezoomde foto van het oor, van het neusje, de ogen (of 1 oog), een handje, een voetje, de navel, de billetjes, de haartjes, en een profiel foto. Print deze op een canvas, en je hebt een prachtig baby-mozaiek.

Macro foto's

2. Babystoel

Neem iedere maand een foto van je kind in de wipstoel of in de kinderstoel. Neem de foto op dezelfde plek zodat de achtergrond hetzelfde blijft maar je je kind groter ziet groeien. Wij hadden een Stokke newborn seat, dan is het leuk om ze uiteindelijk de transformatie te zien maken naar rechtop zitten.

3. Slapen

Er is weinig mooier dan een slapende baby, vind ik persoonlijk. In het eerste jaar verandert de slaaphouding ook regelmatig; van redelijk stil en sereen in de eerste maanden, naar ondersteboven met de billen in de lucht. In het donker is het lastig foto’s maken (je wilt tenslotte je kind niet wakker maken door te flitsen en flitsen levert niet altijd de mooiste foto’s op), dus doe een zacht lampje aan, zet de flits uit en sta zo goed mogelijk stil tijdens het nemen van de foto. Je zult op sommige momenten nog verlangend terugkijken naar deze serie. 😉

4. Romper maat 80

Koop als je nog zwanger bent een romper in maat 80. Maak in de eerste week na de geboorte een foto van je kind in deze romper, en doe dit vervolgens iedere maand. Vlak na zijn geboorte verzuipt hij er in, als hij 1 jaar is gaat de romper misschien niet eens meer dicht. 🙂

5. Net als mama

Ben je getrouwd? En heb je je trouwjurk nog? Neem dan ieder jaar een foto van je dochter in jouw trouwjurk, compleet met sluier en de haartjes opgestoken :). De eerste foto maak je het beste als je dochter al een week of wat zelf kan zitten. Je kleine meid vind het waarschijnlijk prachtig.

Klein meisje in trouwjurk van mama

 

Bron afbeelding: Bridalguids.com

6. Boxkleed

Neem iedere maand een foto van je kind liggend of zittend op het boxkleed. Laat je kind spelen met het speelgoed waar hij die periode graag mee speelt.

7. All in the family

Wij hadden ’s ochtends een ritueeltje; nadat mijn oudste dochter vroeg in de ochtend naar onze slaapkamer was getrippeld, werd op een gegeven moment haar kleine broertje ook wakker. We haalden hem naar ons bed, legden hem naast zijn zus neer en maakten een foto van het stel. In slaapoutfitjes, met droomoogjes, haartjes door de war, af en toe een speentje erbij. Wat een rijkdom.

8. Paspoort

Deze kwam ik op internet tegen, en ik vind hem prachtig! Gebruik een grote, egale witte ondergrond (ik heb altijd van die grote witte rollen tekenpapier van de Ikea in huis, die lijken me perfect). Schrijf met verschillende kleuren stiften wat leuke feitjes over je kind van die maand op het witte papier (elke maand in ieder geval lengte, gewicht, kledingmaat), plus een omschrijving van de nieuwe ‘ trucjes’ van je kind die maand. Leg je kind tussen de geschreven tekst en maak van bovenaf een foto. Aan het einde van het jaar heb je een soort jaar-paspoort van je kind.

Van elke maand een foto

9. De tijd vliegt

Het eerste jaar van je kind vliegt voorbij. Dit kan je symbolisch weergeven door iedere maand een foto van je baby te maken naast een klok. De eerste maand zet je de klok op 1 uur, de tweede maand op 2 uur, de derde op 3 uur, enzovoort. Gebruik een unikleurige achtergrond.

10. Never-ending story

Ken je die mop, van die hippe vrouw die alles onder controle had, en toen moeder werd? ik heb al in geen tijden meer de bodem van mijn wasmand in het echt gezien. nou zag ik laatst een leuke fotoserie voorbij komen, waarbij de baby iedere maand van zijn eerste jaar was gefotografeerd in een wasmand bovenop een stapel van zijn eigen (kleertjes en hydrofielluiers)was. De mand wordt iedere maand uiteraard steeds voller. Een ander idee met was is een virtueel waslijntje, wat je tekent op een groot vel (blauw) papier, waar je een aantal kleertjes uit die periode aan ophangt, met je baby in zijn of haar outfit van die maand ertussen. Liggend uiteraard…

Baby aan de waslijn met babywasjes

Succes! Deel je hier het resultaat?

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Blogs over kinderen en school

Een realistische dagplanning voor thuisonderwijs en thuiswerken

  • 1 dag geleden
  • 5 minuten lezen
Mama

Lieve moeders. Hou nog even vol!

  • 1 dag geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en school

Door de lockdown kan mijn kind weer even kind zijn

  • 1 dag geleden
  • 2 minuten lezen