Waar ben je naar opzoek?

Het geslacht van onze baby: ik heb een voorkeur!

2 minuten lezen denise Denise Meijer
Het geslacht van onze baby: ik heb een voorkeur!

Geslachtsvoorkeur

Elke zwangerschap komt met zijn mijlpalen. Eén van deze hoogtepunten is de eventuele geslachtsbepaling. Welke tegenwoordig al uitgevoerd kan worden als je nog maar 16 weken zwanger bent.
Dat dit een magisch moment is, wordt alleen maar duidelijker door de opmars van zogenaamde ‘gender-reveal showers’. Dit is een soort van babyshower maar dan om het geslacht van de baby kenbaar te maken aan vrienden en familie.

>> Lees ook: Tips om het geslacht van je baby te beïnvloeden. 

Roze of blauw?

Mijn ‘gender-reveal datum’ en bijbehorende geslachtsbepalende echo stonden beiden al vast toen ik pas negen weken zwanger was.
Het is voor mij het eerstvolgende moment waar ik echt naar uit kan kijken. Wordt het roze of blauw? Ik laat mijn nieuwsgierigheid de overhand nemen, al moet ik nog zeker vier weken wachten tot ik een definitief antwoord krijgen op deze vraag.

Een voorkeur

“Heb je een voorkeur?” is een veelgehoorde vraag als met iemand het geslacht besproken wordt. Meestal antwoord ik heel politiek correct: “Als het maar gezond is,” en dat is ook oprecht wat ik heel belangrijk vind.

Wat ik achterwege laat is dat ik inderdaad een voorkeur heb. Ik zou namelijk dolgraag een meisje willen…
Mijn maag krimpt ineen bij de gedachten aan het feit dat ik wel eens een beetje ‘teleurgesteld’ kan zijn bij wederom een penisje in mijn buik.
Niet omdat ik jongens niet leuk vind of omdat een mannenhuishouden mij tegenstaat, maar simpelweg omdat ik stiekem altijd een dochter heb gewild en dat dit mijn laatste zwangerschap zal zijn speelt natuurlijk ook een grote rol. Het is een droombeeld waar per direct een einde aan komt mochten wij nog een zoon verwachten en heel eerlijk: ik zal best moeite hebben met het loslaten van dit ‘idee van mijn toekomst’ wat ik altijd ergens voor ogen heb gehad.

Taboe

Terwijl ik jullie dit typ sta ik achter mijn woorden. Maar ik heb ergens het idee dat ik jullie nu iets vertel wat ik eigenlijk niet mag zeggen. Geen irreële gedachte, daar ben ik mij van bewust. Want zelfs een lichte voorkeur wordt door de omgeving vaak afgedaan alsof je ondankbaar bent met het kindje in je buik. Of zelfs dat je er minder van zal gaan houden, mocht de voorkeur niet uitpakken zoals je had gehoopt.

Tenslotte moet je blij zijn met een gezond kindje. Hoewel je ook niet minder van je kinderen houdt mochten deze ongezond blijken te zijn. Sterker nog; voor sommige mensen is het idee aan een baby op zich al genoeg, omdat dit hetgeen is wat ze wensen, maar nog niet hebben mogen krijgen.
Zo zullen gezinnen met alleen maar jongens logischerwijs eerder verlangen naar een meisje. Waar kinderloze gezinnen eerder geen enkele voorkeur hebben qua geslacht.

Een voorkeur is menselijk en ik heb een geslachtsvoorkeur

Ik spreek mijn voorliefde uit maar voornamelijk omdat ik van mening ben dat het ‘hebben van een voorkeur’ menselijk is. Ik schaam me niet omdat ik mezelf zo voel en wat iedereen ook zegt of denkt: dit kindje is ongeacht het geslacht meer dan gewenst en zal mij net zo verliefd maken als de twee knappe knullen die ik al ken. Daar ben ik van overtuigd.

Ja, ik zal me even rot voelen, omdat ik de compleet roze babykamer wederom aan mijn neus voorbij zie gaan. Maar lang niet zo rot als mijn man zich zal voelen, wanneer hij ziet dat ik in plaats daarvan onze kamer een fuchsia-tintje heb gegeven.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
 • Diana zei

  Ik dacht bij m’n zwangerschap echt dat ik een jongen zou krijgen verrassing was groot toen het een meisje bleek te zijn… Ik hoor in mijn omgeving niet anders dan dat ze hopen op een meid (alleen in mijn omgeving ben ik de enige met een meid…) niks mis mee als je je voorkeur uitspreekt als je idd maar net zoveel van je kindje houdt als het een jongen blijkt te zijn en als hij of zij idd maar gezond is… Geniet van je zwangerschap…!!!

 • Wendy Terpstra zei

  Herkenbaar. Ik wilde ook dolgraag een dochter. Ons eerste kind is een jongen en dat wisten we vooraf door een pret echo, dus bij de tweede wilde ik het nog meer. Ik dacht als ik nou geen pret echo laat maken, dan is de kans dat het een meisje is langer aanwezig. Beetje struisvogeltechniek.
  Achteraf heb ik me heel lang schuldig gevoeld toen na 39 weken onze zoon geboren werd via een spoed keizersnede omdat de placenta los had gelaten en hij 2 dagen later overleed aan de gevolgen hiervan. Stom dat ik een meisje wilde, stom dat ik geen pret echo had laten maken (waarop er mogelijk al een groeiachterstand opgemerkt zou zijn). Inmiddels voel ik me niet meer schuldig, want ik weet dat ik ook heel gelukkig had geweest met mijn zoon. Anderhalf jaar later heb ik opnieuw een zoon gekregen. Ik geniet volop van mijn jongens (12 en 10) maar toch had ik echt heel graag ook een dochter gehad.

 • Joy zei

  Ik had ook echt een voorkeur. Had zelfs alleen maar meisjesnamen bedacht en voordat we het geslacht wisten al jurkjes gekocht. Ik was ook echt van overtuigd dat het een meisje zou zijn. Een jongetje is niks voor mij. Past niet bij mij. Als ik vriendinnen met hun zoontjes zag dan dacht ik altijd zo van: nee… Dat is niks voor mij. Het is idd een dochter en wil geen 2e. Ookal is het taboe…. Ik wil echt geen jongetje. En de kans is altijd 50% dus tjaah…. Kan het ook niet uitleggen waarom maar zo voel ik het.

 • Nadia zei

  Halleluja … Fijn te lezen dat ik niet de enige ben !!! Bedankt voor je openheid.

 • Carmelina zei

  Och meid ik heb gehuild toen ik het geslacht in de mail zag staan. Ik kon me zo niet voorstellen dat ik een Jongentje zou krijgen. Alles in mijn hoofd was roze ik had de babykamer in m’n hoofd al ingericht.. Mijn trouwjurk zou ik een hemeltje van laten maken en eindelijk zou ik schattige jurkjes kunnen shoppen. Ik heb er serieus 3 dagen over gedaan om dat beeld los te laten. Mijn schoonouders vroegen of ik er wel blij mee was. Natuurlijk was ik er super blij mee en ik zou onze bink voor geengoud willen missen maar ik had er nooit bij stil gestaan dat ik eerst een zoontje zou krijgen haha. Ik herken je gevoel dus helemaal! De wens voor een tweede is hier aanwezig… Hopelijk mag het snel weer raak zijn en ja… Het lijkt me te gek om een meisje te krijgen maar ik hou er nu toch wel iets meer rekening mee dat ik wel eens een jongensmama zou kunnen zijn.

 • Colet zei

  Gelijk heb je! En je rot voelen is ook oké! Houden van zal er niet minder door zijn. Ik had ook n sterke voorkeur voor n meisje! Heb dat toen ook uitgesproken, vond niet iedereen oké.
  Na 2 meisjes, dacht ik dat de derde ook n meisje zou zijn, dat werd n manneke, zelfs toen had ik nog even zoiets van oeh, n jochie. Die echo ligt al ver achter me en ben reuzeblij met t ventje! Heb er ook nog 2 cadeaujongens bij gekregen en zijn van tamelijk roze (3 roze) gezin naar blauw (3 roze, 4 blauw) gegaan. Heerlijk, geniet er enorm van! Fijne zwangerschap!

 • Ik heb dit weer met veel plezier gelezen 😀 Net als al je blogs trouwens! En natuurlijk gaan mensen dit ontkennen, terwijl het grootste gros het echt wel heeft! Alleen nooit zal durven toegeven! Onzin… Het is niet dat het andere geslacht minder gewenst is, maar je mag toch dromen? En soms zie je jezelf eerder met een meisje of met een jongen. Ik denk dat de mama’s (in ieder geval in mijn geval) dromen van strikjes en roesjes en roze en staartjes terwijl de mannen dromen van voetbal of andere sporten, stoeien en hun naam doorgeven 😀 En natuurlijk heb je het ook andersom dat vrouwen graag een zoontje willen en de mannen graag een meisje die heel veel op zijn vrouw of vriendin lijkt! Dromen mag altijd, hopen ook, en een lichte voorkeur hebben mag ook! Zolang de liefde ervoor maar hetzelfde is! En de gezondheid op nummer 1 staat! Zoals je weet hoopte ik ook na jullie 3 meiden op een klein minnie mannetje 😀 Maar had het weer een meisje geweest
  was ze net zo welkom geweest 😀 Maar ik ga niet ontkennen dat het heel leuk is om beiden mee te maken 🙂 Want er zit best veel verschil in. Dus voor jou Denise hoop ik dat het een meisje wordt, ook omdat het je laatste keer is. En ik gun je een dochter zoals jij bent voor mij 🙂 Maar zoals je weet maakt het voor oma niets uit 😀 Ik ben stapelgek op mijn kleinzoontjes en zal het op de volgende zeker ook zijn 😀 xxxxxxxxxxxxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 2 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 2 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 3 maanden geleden
 • 7 minuten lezen