Waar ben je naar opzoek?

In de vorige blog van Suzanne kon je lezen hoe ze worstelde met haar jarenlange overgewicht en uiteindelijk besloot een gastric bypass te nemen. Nu is ze zwanger maar hoe gaat dat als je een gastric bypass hebt? “Ik moest 1 tot 2 jaar wachten met zwanger worden na de gastric bypass. Een jaar na de operatie besloten mijn man en ik er voor te gaan. Je wist niet hoe lang het zou duren en onze dochter was ook alweer 4 jaar. We wilden niet heel veel meer leeftijdsverschil. Wisten wij veel dat het direct de eerste maand lukte en dat zwanger zijn met een gastric bypass ook wel iets heftiger is dan gewoon zwanger zijn.”

Ik ben moeder met een gastric bypass

Nu bijna 2 jaar geleden was ik het zat. Ik ben altijd te zwaar geweest en sinds mijn pubertijd was ik flink uitgedijd. Inmiddels woog ik meer dan 100 kilo en was gewoon veel te zwaar. Ik was doodsbang dat…

 • Suzanne Righart

Zwanger zijn met een gastric bypass en vitamines

Door een zwanger zijn met een gastric bypass loop je al meer risico op vitaminen tekorten. Je maag wordt verkleind en je darmen worden omgelegd waardoor je minder voedingsstoffen opneemt. Zo dus ook vitaminen. Zodra ik dus wist dat ik zwanger was moest ik zo snel mogelijk bloed laten prikken. Er moest gekeken worden hoe het stond met mijn vitaminen en of ik geen tekorten had. Uit de bloedtest kwam al snel dat ik een behoorlijk tekort aan vitamine D had, die moest ik dus extra innemen bovenop de multivitaminen die ik al nam. Ik zat dus inmiddels op 4 vitaminen pillen iedere dag. Multivitaminen, vitamine D, B12 en foliumzuur.

Misselijk

De eerste weken was ik net als de meeste zwangeren heel vaak misselijk. Het lastige was alleen dat ik, zodra mijn maag leeg was, weer misselijk was. Ik kan niet veel eten en mijn maag is snel leeg dus voor mijn gevoel moest ik de hele dag eten. Als je misselijk bent lijkt eten het laatste waar je aan moet denken, maar het hielp wel. De uitdaging is vervolgens wat je nu moet eten de hele dag. Als je minstens 6 en vaak wel 8 keer per dag iets moet eten en geen suiker eet wordt de variatie wel lastiger.

Bestaat er medicatie om sneller zwanger te worden?

Zwanger raken gaat meestal niet vanzelf, maar voor veel ouders is het een regelrechte nachtmerrie als zwanger worden niet lukt. Bij iedere mislukte poging zien deze stellen hun toekomstbeeld per maand veranderen. Gelukkig is er vandaag de dag veel mogelijk…

 • Denise Meijer

Maagpijn

Zwanger zijn met een gastric bypass vraagt wel wat meer van je. Na de operatie moet je standaard maagbeschermers slikken, maar de maagbeschermer die ik slikte mocht niet samen met de zwangerschap. Het advies van het ziekenhuis was om hier mee te stoppen. Dat deed ik netjes en toen zat ik binnen twee weken een middag en avond op de spoedeisende hulp. Ik had verschrikkelijke buikpijn en niets leek te helpen. Uiteindelijk kreeg ik een morfine achtige pijnstiller en bleek het mijn maag te zijn. De arts op de spoedeisende hulp schreef een andere maagbeschermer voor die wel met de zwangerschap kon en sinds dien heb ik geen maagpijn meer gehad.

Vermoeidheid door zwanger zijn met een gastric bypass

Ook geen onbekende klacht voor zwangere dames is vermoeidheid. Zeker de eerste weken. Ik had gehoopt dat dit na 12 weken zwangerschap, net als bij mijn dochter, wel beter zou gaan. Helaas is dat niet het geval. Ik ben en blijf heel moe. Dit is wel te verklaren als je kijkt naar de bloedwaarden en naar wat ik op een dag kan eten, maar voor een actief iemand als ik is het wel eens verschrikkelijk frustrerend.

Tekorten

Ik was heel bang dat de baby van alles tekort zou komen door zwanger zijn met een gastric bypass. Dat lijkt niet zo te zijn. Voorlopig lijk ik vooral degene te zijn die tekorten oploopt. De baby en mijn baarmoeder groeien keurig op schema en de kleine doet het goed. Ik heb daarentegen een lage bloedsuikerspiegel, lage bloeddruk, tekort aan ijzer, laag HB en te lage vitamine D. Dat is allemaal niet erg, maar wel vervelend en dat is dan ook de verklaring voor mijn vermoeidheid en het feit dat ik het zo goed als altijd koud heb.

Genieten

Nu lijkt het misschien of ik alleen maar dingen te klagen heb. Dat is zeker niet zo. Ik besef me heel goed hoe dankbaar ik mag zijn dat ik zo snel zwanger werd en dat het allemaal goed gaat met ons kindje. Ik begin nu langzaamaan te accepteren dat ik deze zwangerschap gewoon beter op mijn grenzen moet letten. Ik kan nou eenmaal minder dan ik gewend ben, maar het is voor een heel mooi doel. Voor mij is het belangrijkste dat mijn kindje het goed doet en dat gaat tot nog toe heel erg goed. Ik probeer dus zeker ook te genieten van de zwangerschap.

Ervaring: zwanger zijn met een gastric bypass?

Toch denk ik wel eens dat ik zwanger zijn met een gastric bypass aardig onderschat heb en ik had graag eerder ervaringen van andere moeders gelezen hierover. Die zijn moeilijk te vinden op internet dus ik roep ook alle andere ervaringsdeskundigen op hier ook te reageren.

Reacties
 • Angela zei

  Eerste bevalling in 2012 zonder gbp gehad, niks te klagen gehad.
  2016 gbp gekregen
  Nu 27 weken zwanger (2022)
  Eerste paar weken voelde ik me prima, vanaf 8/9 weken begon ik steeds smiddags misselijk te worden tot overgeven aan toe.
  Dit heeft aangehouden tot 19 weken…
  Nu inmiddels 27 weken zwanger en sinds 2 weken weer regelmatig misselijk en spugen aan toe weer.
  Drinken en eten wat niet wil zakken, zelfs na een nacht slapen.

  Ben heel erg angstig voor de bevalling, bij mijn vorige bevalling nooit gehad.

 • Ine zei

  Ik heb gastirc bypass
  Ik heb paar jaar geleden miskraam gehad
  En nu heb ik ook nog niet lang geleden en miskraam gehad ik geraak er niet boven op
  Is door ik extreem heb door vitamine tekort en suiker terug heb door ik ziek ben verloren
  Me buik is leeg ik had al goed kwaaltjes ik mis het
  Kans ik nog zwanger zal worden is klein want dan kan terug miskraam hebben dat kan ik niet aan
  Is pijnlijk .

 • Cindy zei

  Vandaag ben ik 6 weken. Enorm pril, maar heb al een zwangerschap voor de Gastic bypass gehad en ik weet nu al dat deze vele zwaarder gaat zijn. Ik he. Hevige hevige buikkrampen. Heb het gevoel dat ik het kindje aan het verliezen ben, maar tot nu toe (na bloefafnames) is het vruchtje er nog steeds. Vraag me zelf af of dit aan de darmen kan liggen die zich aan het voorbereiden zijn of die zich moeten verleggen ofz. Maar de buikpijn die ik heb, heb ook nooit ervaren in mijn vorige zwangerschap. De constante lichte misselijkheid heb ik ook niet gehad bij de vorige zwangerschap. Dus ik hou mijn hartje al vast…

 • Susan zei

  Hoi Dames,

  Ik ben in 2013 geopereerd aan een gbp en mijn galblaas is verwijderd. Ik ben nu 35 weken zwanger en ik moet zeggen ik vind het heel heftig!

  Rare onverklaarbare kwaaltjes gehad en meerdere malen in het ziekenhuis terecht gekomen.

  Het begin van de zwangerschap verliep redelijk, ik was alleen echt HEEL moe en had behoorlijk last van mijn hormonen.

  Hoe verder ik in mijn zwangerschap kwam hoe meer tekorten ik kreeg, bloedsuikerspiegel klettert iedere x flink omlaag en zo laag dat ik dan een hypo krijg.

  Mijn baarmoeder is te klein, het kindje zit onder het gemiddelde, te weinig vruchtwater ik werd met 32 weken opgenomen met ontsluiting en al een verweekte baarmoederhals.

  Verder heb ik iedere x “harde buiken” die door de gbp komen blijkbaar, (dit gaat soms een hele dag door) wat nogal verwarring schept met of de bevalling toch te vroeg doorzet … ik heb inmiddels zoveel kwalen gehad dat ik ze niet eens meer allemaal in een keer weet te benoemen.
  Maar wat ik wel weet is dat ze me nooit op voorhand hebben verteld dat vroeggeboortes en groeiachterstanden bij het kindje van iemand met een gbp snel voorkomen.
  Het ziekenhuis gaf ook aan dat er over zwanger worden met een gbp altijd veel te weinig informatie is gegeven. Alleen dat je de 1e 1 tot 2 jaar beter niet zwanger kon worden… ze gaan nu in het ziekenhuis speciale bijeenkomsten houden voor vrouwen met een gpb die zwanger willen worden, dus ik ben benieuwd!

  • Hoi Susan, wat naar dat je van die onverklaarbare klachten hebt. Dat is niet fijn 🙁 en ze hadden je inderdaad wel wat beter voor mogen lichten. Slechte zaak…
   Helaas kan ik je niet verder helpen wat ervaring betreft. Dit is geschreven door een andere blogger die nu niet meer werkzaam is voor Love2BeMama.

 • A zei

  Hoi allemaal,

  Jullie berichten zijn al een tijdje geleden geschreven. Ik ben erg benieuwd hoe het nu met jullie gaat. Hoe gaat het met jullie, hoe gaat het met jullie kinderen? Is achteraf gezien de zwangerschap met een gastric bypass goed verlopen? En hoe gaat het nu met jullie gezondheid m.b.t. overgewicht? Verlies je sneller je zwangerschapskilo’s dan normaal?
  Ik ben op de een of andere manier bang dat het bij mij mis gaat wanneer ik zwanger wordt. Kennen jullie dat gevoel?

  Ik hoop dat jullie op mijn berichtje willen reageren.

 • Kelly zei

  Ik heb een vraag als je zwanger bent met een gbp
  Loop je dan bij de volkskundige of bij de gyneceloog ? Mvg kelly

  • Suzanne zei

   Hallo Kelly,

   Het beste is via de gynaecoloog! Toen ik zwanger was liep ik eerst bij de verloskundige maar door de extra controles (groei baby en vitamines) was het verstandiger om bij de gynaecoloog te lopen. Ik kreeg elke controle een echo om groei in de gaten te houden en elk trimester een bloedafname. Groetjes Suzanne

 • Lien zei

  Beste Suzanne,
  Wat klinkt me dit verhaal wel heel erg bekend in de oren.
  Ik maak exact hetzelfde mee. Zwanger zijn met een gbp is gewoon een pak lastiger. Gelukkig had ik een huisarts die me enorm begreep en me medicatie en vitaminen voorschreef wanneer het kon, anders had ik het wellicht op bepaalde momenten niet meer zien zitten. Nu zit ik in mijn 9e maand. Het is dus aftellen. Ons kleintje doet het heel erg goed op dit moment, maar ik heb nog steeds last van lage bloeddruk, lage bloedsuikerwaarden, tekort aan vit b12 en ijzer en last van bloedarmoede. Bordtvoeding geven na de bevalling wil ik wel proberen, maar ik ben bang dat ik dan mijn kindje en mezelf zal blijven tekort doen. Heb jij hier ervaring mee? Dankjewel alvast!

 • Sharon zei

  Ook ik heb in 2013 een gastric bypass gekregen. Ben nu 14wkn zwanger van de tweede. Ik begin enigszins wat minder misselijk te worden maar de vermoeidheid blijft. Moet echt goed op mijn vitaminen letten en op tijd voor de B12 spuiten gaan. De eerste zwangerschap had ik er allemaal wat minder moeite mee, maar toen kon ik ook gaan slapen wanneer ik wilde. Dat gaat nu ook helaas niet meer.
  Ook ik heb het altijd koud.
  Ik merk aan mezelf dat ik sochtends niet lang op mijn benen kan staan. Moet echt zittend wakker worden. Na het eten altijd effe een kwartier zitten/liggen. Anders heb ik behoorlijke pijn. De spieren zijn ook een stuk minder. Ben snel moe en heb dan pijn aan mn armen. Zwanger zijn met een gbp is een stuk heftiger dan dat het lijkt.

 • Zenzi zei

  Ik mocht na 8 maanden zwanger worden oo bij mij was het in een keer raak ik was voornamelijk veel moe had de eerste 16 weken veel last van lage suikers en mijn vitamine d was veel te laag. Ik ben en blijf erg moe een dagje.efteling of dierentuin zit er niet meer in ik heb veel het gevoel dat ik met wallen onder me ogen loop .maar het hoort er gewoon allemaal bij wel geniet ik erg ik voel ons kleintje al vanaf de 15 16 weken dus dat is super fijn de enige belemmering is echt de vermoeidheid en mijn zoontje van 2.5 vraagt toch ook best wat aandacht .

 • Eliza zei

  Ik heb in 2012 mijn gastric bypass ondergaan en ik ben 50 kg vermagerd. En ik ben nu 22 weken zwanger. Ik was na 1 maand stoppen met mijn pil al zwanger.

  Ik neem dagelijks vitaminen en 1 keer per week vitamine D. Maar ondanks dit heb ik toch nog vooral ijzer tekort. Maar daar heeft mijn kindje geen hinder van. Het groeit heel goed en is volgens de gynaecoloog goed mee op schema. Ik ga wel iedere maand op controle.

  Dit is mijn eerste zwangerschap dus ik kan geen vergelijking maken maar ik ondervind wel dat ik veel slaap nodig heb, ook heb ik last van duizeligheid dan moet ik onmiddellijk ergens gaan neer zitten of ik val flauw.
  Ik vermoed dat dit toch door mijn gastric bypass komt. Dit zijn de enige minpuntjes die ik ondervind tijdens mijn zwangerschap.

  Ik ga 1 keer per week gaan zwemmen en zorg dat mijn gewicht toename beperkt blijft nu 4 kg bijgekomen in die 22 weken. Denk dat dit wel goed zit.

 • Annemarie zei

  Ik heb sinds juni 2012 een mini gastric bypass (is weer iets anders dan de “normale” gastric bypass). Daarvoor maagbandjes gehad. Nu 16 weken zwanger van mijn eerste. Helemaal trots en blij natuurlijk! Ook ik ben erg moe.

  Ik heb al van het ziekenhuis ijzerpillen gekregen en moet gewoon dubbele dosis vitaminepillen slikken. Maar de vermoeidheid blijft. Op internet is er weinig te vinden, behalve op Amerikaanse sites. Daar is het toch wat meer bekend. Hier merk ik dat ik tegen veel dingen aan loop. Nu moest ik vanuit het ziekenhuis (waar ik mijn mgpb heb laten uitvoeren) onder behandeling van een gyn komen te staan. Dat is hun protocol. Het ziekenhuis in de stad waar ik nu woon vond dat maar onzin en moest gewoon bij de verloskundige blijven. Nu heeft de VK van het ziekenhuis mijn arts in het ziekenhuis gebeld en die staan er op dat je toch onder behandeling van de gyn komt. Dus al met al ga ik nu toch naar de gyn toe. Ook vanuit het MCL naar een dietiste geweest, om te kijken hoe mijn eetpatroon is. Gelukkig een dietiste die verstand van zaken (maagverkleiningen en zwangerschap) had. Mijn eiwitten waren goed (dat is het meest belangrijke), maar moest zorgen dat ik niet onder de 65gr. eiwit per dag kom. Eiwitten schijnt een van de belangrijkste dinegn te zijn. Maakt niet uit waar de eiwitten uitkomen.

  Het is vooral lastig met collega’s die met goed bedoelde adviezen aankomen. Vooral de dooddoener na 12 weken krijg je echt je energie weer terug hoor!!! Nou , die van mij is toch echt op vakantie. Ik slaap ‘s avonds gewoon lekker op tijd, blijf lekker in beweging, eet genoeg en gevarieerd en haal gelukkig wel energie uit mijn werk, maar desondanks blijf ik erg moe.

  Het is jammer dat er geen 1 richtlijn vanuit alle ziekenhuizen vanuit NL is hoe te handelen met zwangere vrouwen en hun maagverkleining (welke vorm ze dan ook gehad hebben) en of ze nu wel of niet verplicht via een gyn moeten of via de verloskundige. En ook niet geheel onbelangrijk, hoe ga je als gyn/verloskundige om met een zwangere met een maagverkleining. Wat zeg je wel en wat zeg je niet. Tegen mij is gezegd: “Zal wel lastig voor je zijn, dat je nu zwanger bent, want je weet dat je weer kilo’s gaat groeien en je bent ze net kwijt.”. Toen ik dat hoorde kookte ik van binnen. Ik ben ze niet “net kwijt”(zit al goed 2 jaar op een gezond BMI) en natuurlijk weet ik dat ik weer ga groeien, maar nu als het goed is naar voren en niet in de breeedte. Hebben jullie ook van dit soort aparte opmerkingen gehad?

 • monique zei

  Ik ben nu 27 weken zwanger en 3 jaar geleden een gbp gehad. Ik ben onder controle bij de gynaecoloog dit zou hier het protocol zijn. Ik zag het eerst niet zitten maar het is voor het goede doel zullen we maar zeggen. Ik heb nu ook richtlijnen van de obesitas kliniek gekregen. Hierin staat om precies waar je bloed op getest zou moeten worden. Wat ik wel lastig vind is genoeg eten. Tot op heden kan niemand mee vertellen wat ik het beste zou kunnen eten. De richtlijnen voor zwangere vrouwen algemeen red ik bij lange na niet om te eten op een dag. Maar het belangrijkste is dat m’n kleintje goed groeit en zelfs iets voor loopt.

 • lara zei

  Hallo allemaal , ik heb 2 jaar geleden een gbp gehad en ben nu na een miskraam weer zwanger , totaal ongepland maar niet minder enthousiast want we zijn heel erg blij met dit wondertje, ik heb ook al een kindje van 6 en ervaar nu ook veel misselijkheid en echt een overdreven vermoeidheid alleen waar ik nu mee zit ik heb pas over anderhalve week een afspraak bij de gyn en word Door het ziekenhuis en mn huisarts van het kastje naar de muur gestuurd omtrent mijn vitamine pillen ik heb de fit for me multivitamine en daar zit dus ook 1 mg vitamine a in en niemand kan mij vertellen wat ik nu het beste kan slikken ik slik ook de mama compleet pillen erbij van davitamon Hoe hebben jullie dit gedaan ? Of hoe doen jullie dit ? Er is idd weinig informatie voor vrouwen met een gbp en een kindje verwachten en de zorg instellingen zijn net zo onwetend ook zei iemand maak je niet zo druk maar dat doe ik dus wel je wil gewoon dat je kindje alles binnenkrijgt . Groetjes lara

 • Chantal zei

  Ik heb zelf een sleeve en ken meerdere mama’s met een gastric bypass. In mijn ziekenhuis raden ze extra controles aan tijdens de zwangerschap. Ik kwam ieder trimester op controle, inclusief bloedwaardes terwijl ik na 2,5 jaar na mijn operatie zwanger werd. Ook het advies om controles bij de gyneacoloog te doen ipv verloskundige. Voordeel was dat dit in hetzelfde ziekenhuis was, zodat het tussen de verschillende behandelaars goed schakelen was.

  Ik heb niet meer klachten gehad dan een normale zwangere en degenen die ik ken ook niet. Iedere zwangerschap is anders, met of zonder bypass.

  Mijn collega zonder bypass en ikzelf bleven vermoeid.

  Wel heb ik over de dag meer beetjes moeten eten om de misselijkheid voor te zijn en kan ik ook meer eten qua hoeveelheid.

  Ook een vitamine d tekort wat toenam. Terwijl je met een sleeve normaal gesproken bij een sleeve geen malabsorbtie hebt. omdat ik naast mijn d ook al een b12 tekort had, ik niet extra kan drinken heb ik besloten geen borstvoeding te geven.

  • Suzanne Righart van Gelder zei

   Hoi,

   Die fit for me vitamine slik ik ook en dat kan gewoon. Er zit iets meer dan 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van vitamine D, maar wij nemen ook minder vitaminen op dan een normaal persoon. Bij mij in het ziekenhuis wisten ze het ook niet zeker en toen heb ik fit for me zelf gebeld. Die vertelden me dit. In het ziekenhuis zijn ze het naar aanleiding van mijn vraag gaan uitzoeken en die kwamen tot dezelfde conclusie.

   Ik slik op dit moment best veel supplementen en heb nog steeds tekorten. Een zwangerschap is gewoon een behoorlijke aanslag op je lichaam na een gastric bypass. Wat ik nu slik is fit for me multi voor een sleeve, vitamine D, Calcium met vitamine D, Foliumzuur, Ijzer, Vitamine B12 en een maagbeschermer. Best veel dus, maarja het is nodig blijkbaar. (overigens slik een combinatie van fit for me en drogist eigen merk vitaminen).

 • Ramona zei

  hoi Suzanne,

  Ik heb in 2009 een gastric bypass ondergaan. In februari 2013 heb ik een zoontje gekregen en momenteel ben ik 18 weken zwanger van de tweede. Veel herken ik wel uit je artikel. Ik ben erg misselijk en nu 9,5 kilo afgevallen door het vele spugen. Zit nu aan de nutridrank bijvoeding om nog beetje voedingstoffen binnen te krijgen. Vermoeidheid is hier ook wel groot probleem. Vitamines worden hier ook regelmatig gecontroleerd en zo nodig bijgestuurd. Bij mijn vorige zwangerschap heb ik frequent groei echo’s gehad omdat kleine aan kleine kant was. Echter heeft hij de laatste weken een groeispurt gemaakt en is hij toch nog met bijna 6 pond geboren. Ondanks de malabsorptie heb ik kleine gewoon borstvoeding naderhand kunnen geven. Kleine is nooit een mollige baby geweest maar hij deed het er prima op. Ik ken ook geen andere moeders met een gastric bypass dus vond het leuk om door een vriendin op je artikel gewezen te worden, aangezien ik veel dingen eruit herken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 1 jaar geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 1 jaar geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 1 jaar geleden
 • 4 minuten lezen