Waar ben je naar opzoek?

De zomervakantie… Zes weken is te lang!

2 minuten lezen Krissie van den Broek
De zomervakantie… Zes weken is te lang!

Laat ik, voordat ik mijn klaagzang begin, vooropstellen dat ik dol ben op de kinderen. Stapeldol zelfs: ik kan en wil nog geen dag zonder ze. Dat gezegd hebbende, kan ik over naar het volgende: ik vind het te lang. De schoolvakantie bedoel ik. Zes weken vrij. Z-e-s lange weken geen school. Wie heeft dit ooit bedacht?

Natuurlijk begrijp ik dat het vanwege zwarte zaterdagen, overvol geboekte campings en allerhande productieprocessen op de arbeidsmarkt die doorgang moeten vinden belangrijk is dat er een zekere spreiding is van mensen die op vakantie gaan. Toch vind ik het te lang.

Oogst binnen halen

Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat deze vrije periode in de zomer van oudsher stamt uit de tijd dat kinderen op het land mee moesten helpen om de oogst binnen te halen. Dat is natuurlijk totaal achterhaald tegenwoordig, en bovendien zelfs bij wet verboden. Onze kinderen hoeven niet te gaan hooien, harken en plukken. Sterker nog: die van mij weten amper wat dat is, want groenten en fruit kopen wij in de supermarkt en in onze tuin liggen tegels, op één armetierig bloemperkje na.

Lees ook: Alles samen doen… Dit wil ik niet loslaten!

Voor mijn gevoel zouden drie, hooguit vier weken schoolvakantie perfect zijn. Neem nou deze zomer: op vrijdagmiddag (tevens de laatste schooldag van het jaar) vertrokken wij direct richting Zeeland, waar we met zijn viertjes twee zalige vakantieweken beleefden. Daarna volgde nog een week vrij, waarin we verschillende dagjes weg gingen met Vera en Thomas, maar ook thuis lekker aan lummelden. Hartstikke gezellig en volop plezier.

Vakantiedagen foetsie

Inmiddels is echter de spreekwoordelijke koek wel op: mijn energieniveau nadert het nulpunt in schrikbarend tempo en al mijn vakantiedagen zijn foetsie. Het zou wat mij betreft dus perfect zijn als de scholen weer van start zouden gaan. Structuur, orde, regelmaat en vooral stilte. Ik verlang er zo naar, want ik moet eerlijk toegeven: hoe graag ik de kinderen ook om mij heen heb, het is soms best pittig. Vera en Thomas zijn lief, maar ze zijn ook luid, onbesuisd en aanwezig. Ze vragen elk individueel veel begeleiding én de interactie tussen die twee moet nauwgezet gevolgd worden. Juist daarom zijn oppasmogelijkheden voor hen niet eenvoudig te realiseren. Ook Vera en Thomas zelf missen hun juffen, het schoolplein en stiekem zelfs het leren.

Lees ook: Het regent, het regent en dit is wat we doen!

Zomervakantie

Zomervakantie te lang

Zes weken vind ik dus lang. Ik klaag, maar vind dat ik eigenlijk niet mag klagen, want wat ben ik blij dat ik voor die twee wervelwinden mag zorgen. Bovendien, wat hebben we prachtige dagen achter de rug. Die paar extra weken overleven we ook nog wel. Tenslotte kan het altijd erger: in Amerika duurt de zomervakantie bijna drie maanden (D-r-i-e maanden!!). Dan valt zes weken nog best wel mee! Ach, als ik het echt niet meer weet, verbouw ik gewoon mijn achtertuin, zodat ik de kinderen ouderwets gewassen kan laten oogsten in de zomer. Is dat geen briljant plan?

Bron beeld: Pixabay

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 2 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 2 maanden geleden
  • 4 minuten lezen