Waar ben je naar opzoek?

Zijn smartphones en tablets gevaarlijk voor kinderen?

3 minuten lezen Jeanine van Brummen
Zijn smartphones en tablets gevaarlijk voor kinderen?

We doen het waarschijnlijk allemaal: even je kind bij een beeldscherm zetten, zodat je bijvoorbeeld kan koken, opruimen of gewoon even een kwartiertje voor jezelf hebt. Gewoon, als je even oppas nodig hebt dus. Maar schuilen er ook gevaren in het gebruik van die beeldschermen?

De meeste kinderen kunnen heel goed overweg met een tablet of smartphone. Ze kunnen bijna eerder swipen dan lopen. Nu is dat ook niet zo gek, omdat ze opgroeien in een wereld vol technologie. Ouders hebben allemaal een smartphone en tablet die ze veel gebruiken, en sommige kinderen hebben zelf al een eigen (kinder)tablet.

Voorspelling

Tien jaar geleden schreef Sue Palmer een boek, genaamd Toxic Childhood. In het book waarschuwde ze voor de lichamelijke en geestelijke gezondheidsgevaren voor kinderen, als ze teveel tijd voor een beeldscherm doorbrengen. Zelf zegt ze nu dat haar angsten zijn uitgekomen. Ze is zelfs verbijsterd over de snelheid waarmee de kleinsten “slaven worden van het beeldscherm”.

Lees ook: Geen iPad gebruik; hopeloos ouderwets?!

Omdat de technologie zo snel is ontwikkeld, is er nog weinig bekend over de effecten ervan. Kinderen nu zijn dus eigenlijk een soort testkinderen in een (ongewild) experiment. Wat de langetermijneffecten zijn, zien we natuurlijk pas als ze ouder zijn.

Ritalin

Sue Palmer ziet, samen met meer experts, dat steeds meer kinderen Ritalin krijgen voorgeschreven. Vier keer zoveel in minder dan tien jaar tijd. Dat kinderen Ritalin nodig hebben wijden ze ook aan het feit dat kinderen teveel naar een scherm staren.

Ze leggen de vergelijking met ons als volwassenen. Waar wij vroeger er nog voor gingen zitten om een wat langer artikel te lezen, of vermaakt konden worden door een filmpje van minimaal 5 minuten, duurt ons dat nu allemaal te lang. We willen nog wel steeds dezelfde informatie weten, maar dan zo snel en efficiënt mogelijk. We lezen alleen nog maar titels en koppen en kijken zelden meer naar een film van twee uur, tenzij hij echt interessant is. Herkenbaar?

Meer effecten

Naast het meer voorschrijven van Ritalin, dus minder concentratie bij kinderen, komt uit het onderzoek van Sue naar voren dat overmatig schermgebruik ook kan leiden tot obesitas, slaapproblemen, minder ontwikkelde sociale vaardigheden, agressie, depressiviteit, en minder goede resultaten op school.

Lees ook: Is mijn kleuter verslaafd aan computerspelletjes?

Maar het probleem zit hem niet alleen in het vele gebruik van schermen door kinderen volgens de critici. Er bestaan namelijk ook genoeg educatieve spelletjes voor tablets en smartphones, daar is toch niks mis mee? Maat het gaat ze vooral om wat ze missen als ze veel naar hun schermen kijken. Ervaringen in ‘het echte leven’, die ze nu minder opdoen.

Ze leren kinderen door te spelen hoe de wereld in elkaar zit. Ze krijgen minder de kans om zich sociaal te ontwikkelen, te leren van fouten, om te leren om te gaan met volwassenen en autoriteiten. Spelen helpt kinderen om initiatief te ontwikkelen, en probleemoplossend vermogen, zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen en veerkracht. Ook leren ze niet om hun verbeeldingskracht en fantasie te gebruiken.

Wat dan wel?

Volgens de American Academy of Paediatrics (de Amerikaanse academy van kindergeneeskunde) zouden kinderen onder de twee jaar helemaal geen ‘schermtijd’ mogen hebben. Vanaf twee jaar is het advies: niet meer dan twee uur per dag.

Lees ook: 12 Speeltips: hoe krijg ik mijn kinderen aan het spelen?

En als je dan toch even tijd nodig hebt om te koken, te strijken, of je koffie rustig op te drinken, zeggen de critici: betrek kinderen bij deze activiteiten, als ze daar oud genoeg voor zijn. Laat ze je helpen zodat ze kunnen leren zonder een scherm voor hun neus.

Wat vind jij?

Even voor de duidelijkheid: dit is niet mijn mening. Ik vind het nogal wat om zoveel lichamelijke en geestelijke aandoeningen in verband te leggen met het gebruik van tablets en smartphones. Maar ik vind het wel een interessante gedachten dat we inderdaad nog niet weten welk effect zoveel ‘schermtijd’ op kinderen heeft. Aan de andere kant: ik kon vroeger ook wel uren voor de computer zitten, en voor de tv hangen doen we volgens mij ook al langer. Zou het echt zoveel verschil maken? Wat denk jij?

Bron: Collective Evolution

Bron beeld: Flickr

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen