Waar ben je naar opzoek?

Peuters op de crèche ervaren meer stress

1 minuut lezen Jeanine van Brummen
Peuters op de crèche ervaren meer stress

Dat blijkt uit Noors onderzoek onder 112 peuters over een periode van vijf of zes maanden. Peuters die op de crèche zaten bleken meer cortisol aan te maken dan peuters die thuis bleven. De reden: ze missen papa en mama.

Cortisol is een stresshormoon en wordt normaal gesproken aangemaakt in je lichaam als je net wakker bent. Gedurende de dag neemt het cortisol gehalte weer af. Bij de peuters op de crèche bleek juist dat hun cortisolgehalte toe was genomen aan het eind van de dag.  Het gehalte lag gemiddeld 32% hoger dan bij kinderen die thuis waren gebleven.

Effect

Dit verschil zit hem in het feit dat peuters nog niet zulke sterk ontwikkelde sociale vaardigheden hebben. Als ze nog niet goed kunnen praten, hebben ze het soms moeilijk op de crèche, legt de hoofdonderzoekster uit.

Lees ook: Gastouder vs. crèche

Of dit ook op langere termijn effect heeft op de peuters is niet bekend. Cortisol kan de ontwikkeling van de hersenen bij peuters beïnvloeden. Peuters kunnen er verlegener van worden en een minder goede zelfbeheersing ontwikkelen. Maar niet bekend is bij hoeveel cortisol dit gebeurt. Het is dus niet duidelijk of de hoeveelheid cortisol die de peuters op de crèche aanmaken ook echt invloed op hun hersenen heeft.

Compenseren

Zit je kind op de crèche? Geen paniek, er is een manier om de hoeveelheid cortisol te doen afnemen bij je peuter. Eigenlijk een heel simpele manier: aandacht. Door bijvoorbeeld samen te eten, of een boekje voor te lezen. Het contact wat ze dan op de crèche niet van ouders hebben gekregen, krijgen ze dan alsnog thuis.

Bron: Ouders van nu

Bron beeld: Pixabay

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 1 maand geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 1 maand geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen