Waar ben je naar opzoek?

Zes dingen die je van je peuter kan leren

2 minuten lezen admin Love2BeMama
Zes dingen die je van je peuter kan leren

Het klinkt misschien gek, iets leren van een tweejarige. De meeste dingen die het nu kan, heeft hij of zij waarschijnlijk van jou geleerd. Maar toch is het goed om eens naar je kleine hummel te kijken. En er wat van op te steken.

Je kan heel veel van een peuter leren, wist je dat? Sta eens stil bij onderstaande punten en doe er je voordeel mee!

Wat je van een peuter kan leren

1. Woedeaanval

Nee, je hoeft je niet dramatisch op de grond te laten zakken om vervolgens keihard krijsend met je vuisten op de grond te slaan als het even tegenzit. Maar je hoeft ook niet alles binnen te houden. Peuters zijn erg goed in hun emoties te laten zien. Volwassenen durven minder goed boos of verdrietig te zijn, omdat het ongepast zou zijn. Maar dat is het natuurlijk niet, emoties horen er bij. Dus praat met een goede vriend of familielid, of schrijf het van je af, maar houd je niet meer in.

Lees ook: De 20 eerste wereldproblemen van een peuter

2. Dutjes doen

Kinderen kunnen overal slapen. Dat kunnen de meeste van ons niet (meer), maar een middagdutje kan heel goed zijn! Gewoon even dertig minuten de ogen dicht, het doet wonderen!

3. En weer door

Wel eens een peuter zien vallen? Ja, natuurlijk, ze vallen om de haverklap. Maar zitten ze daarover in? Nee. Ze huilen omdat ze pijn hebben of schrokken, niet omdat ze zichzelf zo ontzettend onhandig vinden. Zodra de pijn weg is, gaan ze weer verder. Doe dat zelf ook. Blijf niet te lang stilstaan bij dingen die niet lukken. Zucht even diep en ga weer verder.

4. Zeg nee

“Ik ben twee en ik zeg nee”, die fase kent iedereen met een peuter. Op alles wat je vraagt is het antwoord: nee. Nu moet je dat vooral niet helemaal overnemen, en zeker niet op de manier zoals je peuter het doet. Maar zeg nee tegen dingen die je niet wil en niet leuk vindt. Je zult zien dat je tijd over houdt voor de leuke dingen!

Lees ook: De peuterpuberteit

5. Houd van je lichaam

Je kent het wel: je staat middenin een drukke supermarkt, en je hoort je peuter trots roepen “Kijk mama, blote buik!”. Daar staat ze, met haar truitje opgetrokken tot haar kin. Wees gerust: dit hoef je echt niet na te doen. Wat je wel moet doen: van je lichaam houden, ook al zitten die zwangerschapskilo’s er nog aan. Als jij goed voor jezelf en je lijf zorgt, heeft dat een positieve invloed op het zelfbeeld van je kind.

6. Vraag om hulp

Ook al breekt de zelluf-doen-fase aan, je zal ook nog vaak genoeg gevraagd (nee, gecommandeerd) worden om je kleine te helpen. En natuurlijk doe je dat dan. Waarom zou het dan bij jou niet werken? Je hoeft het heus niet allemaal alleen te kunnen. Een mooie quote uit het boek van Dr. Metzger: “Doing it all on your own does not make you Superwoman; it just makes you super tired”.

Welke gewoonte zou jij wel van je peuter over willen nemen? Deel het in de comments!

Bron: Parents, Bron beeld: Unsplash

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar mail@love2bemama.com.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 weken geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 weken geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 4 weken geleden
  • 7 minuten lezen