Waar ben je naar opzoek?

Leer ‘nee’ zeggen en toch aardig gevonden worden

2 minuten lezen tilda Tilda Timmers
Leer ‘nee’ zeggen en toch aardig gevonden worden

Grenzen aangeven, is iets wat veel vrouwen lastig vinden. Het woordje ‘nee’ zeggen bijvoorbeeld, zonder uit te leggen waarom ze dit zeggen. Het is een fenomeen waar veel moeders moeite mee hebben. Vaak begint dit al in je jeugd. Voor jezelf opkomen op het schoolplein bijvoorbeeld. Later als je studeert, tegen die ene jongen in je studiegroep zeggen dat hij de kantjes er vanaf loopt en jij niet weer zijn werk voor hem gaat doen. Maar ook als je zwanger bent heb je dit soort momenten.

Bijvoorbeeld het aangeven dat je het niet prettig vindt, dat onbekende mensen aan je zwangere buik zitten. Eenmaal moeder geworden, gaat er een heel nieuwe wereld voor je open. Ineens wordt grenzen aangeven een heel groot iets. Want jij moet de grenzen rondom je kindje, jezelf en jullie als gezin bewaken. Een moeilijke en vaak niet al te dankbare taak.

Waarom vinden moeders het zo lastig om hun grenzen aan te geven?

Omdat je aardig gevonden wil worden. Omdat je het belangrijk vindt om ergens bij te horen. Heel begrijpelijk. Maar bovendien lastig, want je ondermijnt jezelf hierdoor. Dit komt door het volgende:

Je bent onbewust bang dat je niet goed genoeg bent en dat je als moeder niet goed genoeg bent. Dat is niet zo. Je bent wel goed genoeg. Gewoon precies zoals je bent. Je mag er zijn, gewoon in de vorm zoals je nu bent. Je hoeft mensen geen verantwoording af te leggen, waarom ze niet op kraambezoek kunnen komen. Je hoeft vreemden niet uit te leggen, waarom je borst- of flesvoeding geeft. Je hoeft mensen ook niet uit te leggen, waarom je minder bent gaan werken. Puur, omdat het ze niks aan gaat. Jij bent een individu met je eigen rechten en plichten. ‘Nee’ zeggen, wordt je nieuwe recht. Nee, zelfs je morele plicht. Want als jij niet voor jezelf zorgt, wie doet het dan?

Lees ook: Heb jij de perfecte moeder al ontmoet?

Wees lief voor jezelf, vertrouw op je eigen kracht en houd bovendien van jezelf precies zoals je bent. Kom voor jezelf op. Gewoon zonder poespas en agressie. Gewoon een effectief ‘nee’, zal de klus voor je klaren. Leer ‘nee’ zeggen en zorg ervoor dat de tegenpartij er nog naar uitkijkt ook. Met tact en wellicht wat humor. Maar blijf ongeacht jezelf en bewaak je grenzen.

Merk je dat je dagelijks tegen dit soort dingen aanloopt en moeite hebt om je grenzen aan te geven? Wil je hier aan werken en ervoor zorgen dat niemand nog over je grenzen heen gaat? Mail dan naar info@froufroucoaching.nl.

 

 

Bron hoofdafbeelding: Flickr

Tilda Timmers

Tilda Timmer is therapeut en ervaringsdeskundige voor moeders en vaders zonder roze wolk. Ze heeft twee boeken geschreven: ‘Toen kreeg ik weer lucht’ & ‘This Is Post Partum’.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Gratis uitjes in Nederland

Gratis uitjes Friesland

  • 1 dag geleden
  • 6 minuten lezen
Gratis uitjes in Nederland

20 gratis uitjes meivakantie 2024

  • 1 dag geleden
  • 15 minuten lezen
Even weg met de kinderen

Zeewolde Hans en Grietje: Ontdek de magie!

  • 1 dag geleden
  • 4 minuten lezen