Waar ben je naar opzoek?

Zeg vaarwel tegen jouw kritische stem

2 minuten lezen Love2BeMama Love2BeMama
Zeg vaarwel tegen jouw kritische stem

Als moeder wil je alles zo goed mogelijk doen. En dan komt dat kritische stemmetje om de hoek. Ken je dat? Dat stemmetje in je hoofd, dat kritische stemmetje dat altijd maar een mening heeft? Dat stemmetje herken ik wel. En als je lekker in je vel zit, kan je dat stemmetje prima relativeren en het onzin vinden wat dat stemmetje tegen je zegt. Maar als je even niet zo lekker in je vel zit, kan het zo belemmerend en vermoeiend zijn! Hoe ga je hiermee om? Zeg nu vaarwel tegen jouw kritische stem!

Reken af met dat kritische stemmetje

Hoe kom je nu van die kritische stem af? Zodat het jou niet meer in de weg zit om dingen te doen die je écht graag wil doen. Meestal neem je zo’n stemmetje mee uit je jeugd. Bijvoorbeeld omdat je ouders dit tegen je zeiden of je juffrouw, of je bent gepest en hoorde dit soort tekstjes aan de lopende band. Soms is dat kritische stemmetje al zo lang aanwezig, dat je er ook echt in bent gaan geloven.

De allereerste stap is erachter komen waar dit stemmetje nu echt vandaan komt.

Neem deze stem niet te serieus

Vergeet niet, je bént deze stem niet! Deze stem probeert jou soms wel te overheersen, maar je bent het niet, het is maar een stemmetje.  Je hoeft deze stem niet te geloven. Kijk maar eens hoe waar het eigenlijk is wat die stem tegen je zegt. Kan je het echt niet? Lukt het je echt nooit? Want? Is dat al zo vaak bewezen dat je het echt niet kan of dat het je echt niet lukt?

De tweede stap is bewustwording. Als je dit stemmetje hoort, benoem het dan even voor jezelf. Haha, daar is die stem weer!

Wat levert het je op?

Wat heeft dit stemmetje jou opgeleverd? Heb je soms dingen gelaten die je achteraf ook beter niet had kunnen doen? Of heeft het er vroeger voor gezorgd dat minder zichtbaar was en daardoor misschien minder gepest werd? Of heeft het jou beschermd tegen het maken van fouten? Of heeft deze stem er juist voor gezorgd dat je altijd harder gaat werken en daardoor nu iets hebt bereikt voor jezelf? Bekijk eens wat deze stem jou heeft opgeleverd. 

De derde stap is erkennen. Erken maar dat deze stem je ooit iets opgeleverd heeft. Wellicht is deze stem nu echt overbodig en heb je er flink last van, maar ooit heeft het je ergens gebracht of beschermd.

Neem afscheid van de stem

Zoals ik al zei, die kritische stem heeft je iets opgeleverd, maar het kan zijn dat het je inmiddels behoorlijk in de weg zit. Neem daarom afscheid van deze kritische stem. Schrijf een brief naar deze kritische stem alsof het een persoon is. Zo creëer je afstand tussen die kritische stem en jezelf. 

Voor alle mama’s: zorg goed voor jezelf!

Moeders zijn altijd druk. We rennen en vliegen in het rond en willen niemand teleurstellen. We regelen alles en we zorgen voor het hele gezin. En we willen het zó graag goed doen. Is dat herkenbaar voor jou? Kom uit…

  • Love2BeMama

De 5 stappen naar rust in je hoofd

Op 18 februari 2020 geef ik weer een gratis webinar over de 5 stappen naar rust in je hoofd. Mijn webinars kun je vergelijken met een mini-cursus. Tijdens deze webinar krijg je namelijk praktische tips en opdrachten die je direct toe kunt passen! Meedoen? Meld je gratis aan!

Photo by Karyme França from Pexels

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar mail@love2bemama.com.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen