Waar ben je naar opzoek?

Worden onze kinderen afgeluisterd?!

1 minuut lezen Jeanine van Brummen
Worden onze kinderen afgeluisterd?!

Je wilt natuurlijk dat je kind ongestoord en veilig met speelgoed kan spelen. Tegenwoordig moet je niet alleen oppassen of je kind niet in iets kleins kan stikken of zich kan bezeren aan scherpe randjes, maar ook of het wordt afgeluisterd! Dat bleek dinsdag, toen bekend werd dat ‘slim speelgoed’ niet zo slim en zeker niet zo veilig is.

Stemherkenning

Een grote groep privacyorganisaties heeft klachten ingediend over speelgoed van Genesis Toys. Het gaat om de poppen i-Que en My Friend Cayla, die kunnen praten en reageren op kinderen. Om dit te kunnen doen nemen de poppen de stem van het kind op. Het speelgoed stuurt die opgenomen stukjes dan door naar het stemherkenningsbedrijf Nuance. Dat gebeurt vaker, want er zijn meer stemdiensten die samenwerken met dit bedrijf.

Lees ook: Waar is mijn kind?

Het probleem zit het in de algemene voorwaarde van het bedrijf. Die zouden niet genoeg bescherming bieden. Volgens de privacyorganisaties kunnen de stemgegevens ook gebruikt worden om bij hen te adverteren. Ze vrezen er ook voor dat de stemmen in handen kunnen komen van politie of inlichtingendiensten.

Afluisteren

Maar daar houdt het nog niet op. Het is bij de poppen ook mogelijk om via Bluetooth-verbinding vanaf een smartphone mee te luisteren met een pop en de pop iets te laten zeggen. Dat kan handig zijn, als je even wilt weten wat je kind aan het doen is in zijn of haar kamer. Maar de verbinding zou niet veilig genoeg zijn. Iedereen zou dus, zonder toestemming, verbinding kunnen maken met de poppen. Je moet er niet aan denken dat de verkeerde mensen meeluisteren met je kind!

Twee grote speelgoedwinkels hebben de poppen uit de schappen gehaald. De klachten zijn neergelegd bij meerdere instanties, in zowel binnen als buitenland. Het is nog niet bekend wat er met het speelgoed gaat gebeuren. Misschien voorlopig de poppen maar even in de kast laten staan?

Bron: Nu.nl

Bron beeld: Flickr

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen