Waar ben je naar opzoek?

Weet jij wat je moet doen als je kind zich verslikt? (En 4 andere EHBO-tips)

3 minuten lezen Jeanine van Brummen
Weet jij wat je moet doen als je kind zich verslikt? (En 4 andere EHBO-tips)

Het is natuurlijk je ergste nachtmerrie: dat je kind iets overkomt. Vaak denken we dan aan grote ongelukken, maar er liggen natuurlijk veel meer gevaren op de loer. Dan kan het helpen als je als ouder weet wat je moet doen. 

Het zal vast weleens gebeurd zijn: je kind verslikt zich in iets. Meestal redden ze zich daar zelf wel weer uit, maar het kan ook heel verkeerd aflopen. Vorige week verslikte een meisje van anderhalf zich in een pannenkoek. Ze overleed uiteindelijk aan de gevolgen.

Lees ook: Noten + kleine kinderen = gewoon een NO(ot) GO!

EHBO

Je kan niet altijd alles voorkomen, maar als je weet wat je moet doen kan je wel vaak helpen. Volgens Vincent Peters van het Rode Kruis is het belangrijk dat ouders weten dat eerste hulp geven echt niet moeilijk is en dat je ook 112 mag bellen, zonder dat je een ambulance nodig hebt. Je kan namelijk ook telefonische instructies krijgen die je kunnen helpen.

Maar wat moet je nou doen bij verslikken? Of bij brandwonden, vergiftiging of, in het ergste geval, bij reanimatie? Daarvoor geeft Vincent hieronder tips.

Verslikken

“Zodra je kind hoest, hoef je niets te doen. Hoesten is hartstikke goed en maakt hetgeen in de weg zit los.” Je hoeft dus niet meteen op de rug te gaan kloppen. Pas als je kind niet meer kan hoesten, mag je op de rug gaan slaan, tussen de schouderbladen. Maximaal vijf keer en niet te zachtjes. Dat is misschien eng, maar vaak werkt het wel. Dit geldt ook voor baby’s. Die leg je op de buik op je arm en je houdt het hoofd goed vast, terwijl je slaat.

Mocht het na vijf keer slaan nog steeds vastzitten, gebruik dan de Heimlich-methode. Ga achter je kind staan met je armen eromheen. Druk met je vuisten de buik naar binnen. Gebruik deze methode alleen bij wat oudere kinderen. Bij baby’s kan je beter borstcompressies geven. Zet dan twee vingers op het borstbeen stevige stoten geven.

Lees ook: Let op! Zo snijd je druiven het best voor je kind

Brandwonden

‘Water, de rest komt later’, kennen we allemaal nog wel. Maar moet dat water per se ijskoud zijn om te koelen? “IJskoud water voelt afschuwelijk en is echt niet nodig,” zegt Vincent. Laat dus lauw water landurig over de wond stromen, minimaal tien minuten.

Vergiftiging

Moet je nou laten braken, of veel water laten drinken? Dat is afhankelijk van welke stof er ingeslikt is. Maar ga nou niet alle stoffen uit je hoofd leren, welke bijtend zijn (dan water drinken) en welke niet (braken). Schakel direct een professional in, die zal je vertellen wat je het beste kan doen.

Reanimatie

Klinkt heel eng en veel mensen beginnen er niet aan, omdat ze bang zijn iets fout te doen. “Eigenlijk kan je maar weinig echt verkeerd doen – alles levert een kans op overleven.” Bij jonge kinderen wissel je vijftien borstcompressies af met twee keer beademen, bij oudere kinderen worden dat dertig borstcompressies.

Lees ook: Waarom je kinderen nooit uit het oog kan verliezen bij water

EHBO cursus? Doen!

Je staat er meestal niet zo bij stil, maar een ongeluk zit echt in een klein hoekje. Wees dus niet te bang om 112 te bellen, ze zijn ervoor om je te helpen. Wat natuurlijk ook helpt is het volgen van een speciale cursus voor EHBO aan kinderen en baby’s. Deze worden soms aangeboden op kinderdagverblijven of scholen, maar zijn vaak ook wel op andere plekken in de buurt te vinden. Via Google vind je veel aanbod. Dan weet jij wat je moet doen in geval van nood.

Bron: Linda

Bron beeld: Pixabay

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen